Malalties infeccioses

Moltes d'elles poden prevenir-se mitjançant l'oportuna vacunació, però d'altres, com el VIH, causant de la sida, encara no. Aquí repassem les més comuns, incloent les de transmissió sexual, les ETS.

Hepatitis víriques

Responsable, entre moltes altres funcions, d'eliminar de la sang les substàncies nocives per a l'organisme, el fetge està subjecte a determinades infeccions, sobre les que proposem la següent informació.

L'hepatitis (general)
Informació sobre l'hepatitis i els seus tipus: A, B, C i D. Símptomes, vacunes i tractaments.
Font: MedLine Plus
El que cal saber de l'hepatitis A
Informació general i molt pràctica sobre l'hepatitis A
Font: National Digestive Diseases Information Clearinghouse
El que cal saber de l'hepatitis B
El mateix enllaç però sobre l'hepatitis B.
Font: National Digestive Diseases Information Clearinghouse
El que cal saber de l'hepatitis C
Finalment, tot el referent a l'hepatitis C.
Font: Associació Catalana de Malats d'Hepatitis
Hepatitis D
Un nou tipus d'hepatitis? En realitat és un virus (VHD) que afecta exclusivament als malalts d'hepatitis B. Al voltant del 5% dels pacients del tipus B presenten aquest virus.
Font: MedLine Plus

Malalties de transmissió sexual

Tot i que l'aparició de la sida als anys vuitanta va provocar una sexualitat més cauta, el fet que els retrovirals mitiguessin els seus devastadors efectes va relaxar els costums, provocant que les ETS s'hagin incrementat notablement. L'ús de preservatiu pot prevenir-les en gran mesura. Aquí repassem les més freqüents.

4 mites sobre les malalties de transmissió sexual
Malgrat totes les campanyes que Sanitat ha fet, augmenten les ETS. Aquest enllaç proporciona alguns consells elementals per evitar-les.
Font: NetDoctor
Gonorrea
Està produïda per un bacteri i afecta, en general, a persones d'entre 15 i 25 anys.
Font: MedLine Plus
Sífilis
En fases primerenques es cura totalment però, si no es tracta, pot produir problemes molt greus.
Font: Centros para el control y prevención de enfermedades
Herpes genital
És conseqüència de la infecció per un virus i provoca butllofes, generalment doloroses, a la zona genital.
Font: Tuotromedico.com
VIH i sida
El virus d'Inmunodeficiència humana és el causant de la sida, una malaltia mortal fins fa uns anys, ara controlada gràcies als retrovirals. Aquesta plana proporciona tota la informació sobre aquesta infecció.
Font: Cruz Roja Española
Infecciones por Clamídies
Les Clamídies constitueixen un grup de tres bacteris diferents que causen diferents infeccions. Aquest enllaç les repassa, incloent els tractaments habituals.
Font: NetDoctor
Tinya inguinal
És una infecció de la pell causada per un tipus de fong anomenat dermatòfits que afecta a la regió de les engonals i zones adjacents.
Font: Vida y Salud
El virus papil·loma humà (VPH)
El virus del papil·loma humà infecta la pell i les mucoses, produint berrugues cutànies, berrugues genitals i alguns tipus de càncer. La vacunació és la forma més eficaç de prevenir la majoria de les infeccions causades per alguns tipus del virus del papil·loma humà.
Font: CuidatePlus

Altres malalties infeccioses

Algunes gairebé erradicades, altres molt presents i altres que poden prevenir-se amb la corresponent vacuna. Llegeixi aquí sobre les més freqüents.

Còlera
El seu símptoma més característic és l'aparició d'una diarrea persistent, que si no es tracta pot provocar una deshidratació greu. Aquest web explica en profunditat els seus símptomes, causes i tractaments.
Font: WebConsultas.com
Diftèria
La vacuna que pot prevenir la diftèria està al calendari espanyol de vacunació, amb la qual cosa, aquesta malaltia és rara al nostre país però no ho és als països menys desenvolupats d'Àfrica o Àsia. Aquest enllaç ho explica amb profunditat.
Font: MedLine Plus
Disenteria amèbica
El terme disenteria s'utilitza per designar les malalties infeccioses que presenten diarrea sanguinolenta. És relativament freqüent en països subtropicals.
Font: Dep. Salud Estado de Nueva York
Encefalitis
L'encefalitis és la inflamació dels teixits del cervell, que poden afectar també les meninges o membranes que el cobreixen. Aquesta plana exposa els diferents tipus i tractaments.
Font: MedLine Plus
Malaltia de Lyme
La provoca la picada d'una paparra. Afecta a la pell, el cor i el sistema nerviós i pot ser greu.
Font: Tuotromedico.com
Erisipela
És una infecció de la pell, de manifestació sobtada, que afecta a l'estat general, amb febre elevada, calfreds, vòmits i aparició a la pell d'una placa vermellosa, inflada, calenta i dolorosa, ben delimitada.
Font: MedLine Plus
Febre tifoidea
La febre tifoidea és una malaltia infectocontagiosa produïda per un bacteri denominat Salmonella typhi. La malaltia es caracteritza per l'existència de febre, símptomes abdominals increment de la mida de la melsa i mal de cap.
Font: NetDoctor.es
Malària
És una de les causes infeccioses de malaltia i mort més importants del Món. Es creu que produeixen entre 300 i 500 milions de casos cada any amb 1'5 - 2'7 milions de morts per la seva causa. Encara no s'ha elaborat cap vacuna.
Font: Organización Mundial de la Salud (OMS)
Meningitis
La seva aparició és extremadament ràpida, per la qual cosa és fonamental portar el nen a l'hospital inmediatament per a tractar-lo correctament.
Font: MedLine Plus
Salmonel·losi
Aquest enllaç està íntegrament dedicat a la salmonel·losi: tot el que necessita saber aquesta malatia.
Font: Salmonelosis.net
Tuberculosi
Es creia pràcticament erràdicada al nostre país, però ha tornat a presentar-se en els últims anys. És una declaració obligatòria i el seu tractament és llarg. Aquest enllaç a la plana de la OMS l'explica en profunditat.
Font: Organización Mundial de la Salud
Candidiasi bucal
O Candidiasis oralis, és una infecció de la mucosa de la boca, molt freqüent i que provoca una desagradable sensació de cremor.
Font: Allinahealth.org
Zika, chikungunya i dengue
3 malalties que transmet el mateix mosquit, l'Aedes aegypti. Aquí s'expliquen en que consisteixen i en què es diferencien.
Font: Eltribuno.com
7 coses que deuen saber sobre el zika
En general, els símptomes que provoca són lleus, però en cas d'embaràs pot crear una malformació molt greu, la microcefalia.
Font: NetDoctor.es
Sarna
La sarna és un quadre que causa picor a la pell provocada per l’àcar microscòpic Sarcoptes scabiei. És comuna a tot el món i afecta persones de totes les races i classes socials.
Font: MedLine Plus

[ Tornar a l'index de la Guia de Salut ]