Qui som

Som una entitat asseguradora especialitzada en l’assistència sanitària

Després de més d’una dècada d’existència, període durant el qual la Fundació, d’acord amb el seu objectiu fundacional, ha portat a terme diferents activitats d’interès general (serveis assistencials, patrocini d’actuacions culturals i projectes solidaris, organització d’iniciatives dirigides a difondre diferents aspectes relacionats amb la prevenció de la salut), el seu Patronat va acordar potenciar els serveis assistencials oferts per l’entitat.

L’any 1998, la Generalitat de Catalunya va concedir a la Fundació el “Reconeixement d’Interès Sanitari” per les seves activitats d’establiment, manteniment i actualització de programes de promoció, tutela i prevenció de la salut, útils, de qualitat i accessibles a tota la societat .El camp de la prevenció de la malaltia és la principal raó de ser de la Fundació. A la Unitat de Medicina Preventiva, ubicada al Centre Mèdic MGC, estan a disposició de tota la societat programes destinats a prevenir la malaltia.

Divulgació de la salut

Xerrades saludables

Diversos cops a l’any, s’organitzen conferències en què es tracten els temes centrals dels programes de prevenció i d’altres temes d’interès relacionats amb la salut. Aquestes conferències, que s’emmarquen en el que anomenem Xerrades Saludables, s’ofereixen arreu del territori, en les diferents oficines de la Mútua com a servei de l’Espai Mútua Salut. Les Xerrades Saludables han aconseguit èxit d’assistència i una gran acollida i acceptació gràcies als ponents, grans experts en les seves matèries.

La recerca i selecció dels temes es defineix en funció de l’actualitat mèdica i tenint molt presents les inquietuds d’informació i de prevenció de la salut de la població. Els ponents busquen establir una complicitat amb els assistents i captar-ne l’atenció ja que, en major o menor mesura, tothom es pot sentir identificat amb els temes escollits. La vessant divulgativa i de foment d’hàbits saludables és l’objectiu principal, en la mesura que es pretén proporcionar coneixements molt pràctics d’aspectes de la salut que no sempre estan a l’abast de tothom o que simplement desconeixem.

Les Xerrades Saludables tenen el seu origen en les “Setmanes de la Prevenció” en les que, al llarg de 15 anys s’han tractat més de 70 temes, han aplegat a més de 50 conferenciants i han convocat a més de 3.000 persones a la seu central de la Mútua. Des dels seus inicis es van abordar temes tan diversos com l’osteoporosi, l’estrès i l’ansietat, l’anorèxia i la bulímia, la diabetis, les medicines alternatives, la fibromiàlgia i el dolor crònic, les malalties cardiovasculars i un llarg etcètera.

Les apps de la Fundació, jocs educatius per als més petits

La Diana menja sa, l’aplicació infantil per a mòbils de la Fundació MGC, que ensenya els més petits a menjar bé, ha tingut un èxit més que rellevant. L’app és la primera que va crear la Fundació, el mes de maig de 2013, i ràpidament va assolir la primera posició dins l’apartat de novetats per a iPhone (jocs educatius) de l’Apple Store a Espanya.

La Fundació MGC, fidel als seus valors de prevenció de la malaltia i divulgació d’hàbits saludables, després de l’èxit de la primera app va crear La Diana fa esport, que té com a objectiu promoure l’hàbit de l’exercici entre la població infantil com a complement a una alimentació saludable, tema de la primera app. Ambdues són aplicacions plenes de jocs divertits per a mòbils i tauletes, que et convidem a descarregar ara mateix.

La mecànica dels diferents jocs és molt senzilla i permet als pares jugar amb els seus fills mentre aquests aprenen com és de saludable fer esport amb la Diana, gairebé sense adornar-se’n! Són jocs per a tota la família: puzzles, pinta i colora, jocs d’arrossegar, de trobar les diferències… que proporcionen hores de diversió a grans i petits.

Projecte solidari “1 origami 1 euro”

Historia milenaria

“1 origami 1 euro” és una idea basada en la història de la Sadako Sasaki (1943-1955), una nena japonesa que va desitjar curar-se de la seva malaltia, produïda per la radiació de la bomba atòmica d’Hiroshima, fent 1.000 grues de paper. Va pensar que el seu desig no només seria per curar-se, sinó també per a que tothom pogués viure en pau i no hagués més guerres. Sadako no va poder superar la malaltia i no va acabar de fer totes les grues (va haver de parar en la 644), però els seus amics van arribar a fer les 1.000 grues aconseguint un “Senbazuru”. D’aquesta manera els origamis es van convertir en un símbol de pau a tot el món. Recollint l’esperit d’aquesta història, la Fundació Mútua General de Catalunya va decidir canalitzar la iniciativa “1 Origami 1 Euro” amb l’objectiu de fer donacions econòmiques a causes solidàries.

L’origami és un art tradicional del Japó que té com a un dels més nobles atractius la versatilitat per crear i recrear el món tal i com el concep l’ésser humà. Tradicionalment, regalar grues de paper s’associa amb el fet de voler desitjar bons auguris a algú o senzillament oferir un detall especial a algú que t’estimes o que és important per a tu.

Amb aquest projecte la Fundació MGC trasllada la tècnica mil·lenària de l’origami a les aules com a símbol de salut, benestar, felicitat i prosperitat, on l’exercici de treballar cada peça de forma individual es converteixi en temps que dediquem als altres.

A banda de l’element solidari del projecte “1 Origami 1 Euro”, existeix també un element educatiu. La tècnica de l’origami té associades innumerables competències educatives, així com aprendre valors com la paciència, l’atenció, la concentració, la disciplina i la creativitat.

Amb “1 Origami 1 Euro”, una campanya que ha triomfat entre els nens i nenes de tot Catalunya convertint aquest projecte en “el batec de la Mútua”, la Fundació Mútua General de Catalunya ha aconseguit associar-se amb els valors que representen les grues de paper: solidaritat, esforç i dedicació. I el més important, refermar la seva raó de ser: el foment de la salut i la prevenció de la malaltia en benefici de tota la societat.

La Fundació i la Mútua desitgen que els nens i les famílies de les escoes de Catalunya participin activament en aquesta campanya solidaria. Que siguin i se sentin protagonistes, que sentin com a pròpia la donació econòmica que fem a la Fundació. Per això, la campanya solidaria “1 origami 1 euro”, que va néixer el 2013, es dirigeix principalment a les escoles i es basa en que els nens i nenes confeccionin grues de paper amb la tècnica de la papiroflexia (que vol dir origami en japonés) per tal de traduir el seu desig solidari en una donació econòmica d’un màxim de 50.000 euros que es destinen a diverses entitats i fundacions.

Al llarg de totes les edicions la Fundació ha col·laborat amb donatius repartits entre entitats com la Fundació Josep Carreras, la Fundació Catalana Síndrome de Down, l’Associació de Nens amb Càncer (AFANOC), la Fundació Dr. Iván Mañero, Solidaritat Sant Joan de Déu, Amics de la Gent Gran, la Fundació Onada i la Fundación Elena Barraquer, a més de totes les edicions de La Marató de TV3 amb les que ha coincidit la campanya “1 Origami 1 Euro”.

Visita el web de la campanya: http://www.1origami1euro.org