Els nens

Aquesta secció presenta una guia de desenvolupament infantil, des de la primera infancia fins a l'adolescència, amb tractament dels problemes més comuns dels nostres fills.

Aspectes generals: informació sobre prevenció, vacunes, etc.

En aquest apartat apareixen planes web amb informació i recomanacions sobre alimentació, vacunació, salut, exercici físic, etc. en la infància i l'adolescència.

Alimentar-se de forma sana
Consells i recomanacions per alimentar als nens.
Font: American Academy of Pediatrics
Guia de salut infantil: recomanacions preventives
Guia amb consells sobre com col·laborar amb els metges en la prevenció de les malalties dels nens.
Font: Agency for Healthcare Research and Quality
Els drets dels nens
El 1989 es va aprovar la Convenció dels Drets dels Nens. Es tracta d'un document que es basa en el principi que els nens neixen amb llibertats fonamentals i amb els drets propis de tot ésser humà.
Font: Unicef
Prevenció d'accidents
Informació dirigida a famílies, preparada per la Societat Basco-Navarra de Pediatria, amb normes de prevenció d'accidents segons les diferents edats.
Font: Dpto. Salud y Consumo. Gobierno de Aragón
Els piercings
En aquesta plana web s'esmenten els riscos més freqüents associats a les perforacions en el cos amb una finalitat estètica (piercing): el temps de cicatrització segons la zona del cos perforada, mesures que s'han de prendre per evitar infeccions i d'altres consells molt útils.
Font: Children's Hospital Boston
Polls
La pediculosi (polls) és una afecció molt comú durant l'edat escolar. En aquesta plana ens expliquen què són els polls, com es propaguen, com revisar el cap del seu fill i com desfer-se d'ells.
Font: KidsHealth.com
Ganglis
Els ganglis són unes estructures anatòmiques rodones i localitzades sota la pell del coll, les aixelles, les engonals, etc, i la seva inflamació és molt freqüent en els nens i pot ser deguda a diverses causes.
Font: MedLine Plus
L'inici de l'assistència a l'escola
El primer dia d'escola normalment preocupa tant als pares com els nens, i pot ser causa d'estrés per ambdós. En aquesta plana ens donen alguns consells sobre què poden fer els pares per ajudar als nens a incorporar-se a l'escola, i què han de fer els nens si tenen dificultats.
Font: Mibebeyyo.com
El son infantil
Quant de temps ha de dormir el meu fill? La resposta depèn de la seva edat i el seu grau d'activitat, entre d'altres. Aquest enllaç proporciona una guia de les hores habituals de son per edat del nen.
Font: NetDoctor
L'assetjament infantil
Aquest enllaç mostra què fer davant d'una situació d'assetjament infantil, aquesta detestable plaga de la societat, tan difícil d'erradicar.
Font: Anti-Bullying

Creixement

Veure com creixen sans de cos i ment és la pricnipal preocupació dels pares.

Creixer: Associació Nacional per a Problemes de Creixement
CRECER és una organització benèfico-social, sense ànim de lucre, la seva raó de ser és l'assistència, en tots els aspectes, a persones amb problemes de creixement.
Font: CRECER
Escoliosis
Aquí podrà conèixer i comprendre una mica més l'escoliosis: diagnòstic, causes, pronòstic y tractament.
Font: Medline plus
Preguntes més freqüents sobre el creixement dels fills.
En aquesta plana trobarà respostes a algunes de les preguntes que s'ha plantejat en relació a la salut i el creixement dels seus fills.
Font: Pediatra al día
Trastorns del desenvolupament psicomotor
Són alteracions lligades al món afectiu del nen i on es veuen afectats diversos aspectes del seu desenvolupament.
Font: Psicologo.com

Malalties pròpies de la infància

Generalment són malalties contagioses i, tot i que existeixen vacunes per a les principals, és bo repasar-les per saber que s'ha de fer en cada cas.

Guia pràctica de vacunacions
Guia pràctica del calendari de vacunacions, completa i actualitzada periòdicament.
Font: Associación Española de Pediatría de Atención Primaria
El xarampió
El xarampió és una malaltia vírica caracteritzada per una erupció típica acompanyada de febre. Conegui els seus símptomes, complicacions i mètodes preventius.
Font: Organizacion Mundial de la Salud
Herpes labial
Les típiques "pupes" que apareixen en els llabis o al voltant de la boca es deuen a una infecció pel virus herpes simplex
Font: MedLine Plus
La varicel·la
La varicel·la és una malaltia vírica molt contagiosa i típica de la infància. Conegui els seus símptomes, complicacions i mètodes preventius.
Font: Dmedicina. Com (El Mundo)
Rubèola
La rubèola és una malaltia viral contagiosa i aguda, habitualment benigne, tot i que en una dona embarassada pot arribar a provocar malformacions en l'embrió.
Font: WebConsultas
Escarlatina
L'escarlatina, malaltia relativament freqüent fa uns anys, està causada per una infecció al coll que pot produir una erupció cutània característica, generalment al coll i al tòrax, que pot durar una setmana.
Font: Medline Plus
Mononucleosi infecciosa
La mononucleosi, coneguda popularment com la malaltia del petó, és una ifecció vírica aguda, causada pel virus Epstei-Barr, que es caracteritza per la febre, faringitis, inflamació dels ganglis i augment de la mida de la melsa. Pot afectar a nens, adolescents i adults joves.
Font: Clínica de la Universidad de Navarra
Tos ferina
Tot i que semblava pràcticament erradicada, la prevalència de la tos ferina, o tos dels cent dies, augmenta, i no només entre els nens.
Font: KidsHealth.com
Eritema infecciós
La 'cinquena malaltia' o 'malaltia de la bufetada' es caracteritza per una vermellor a les galtes. Aquest web l'explica en profunditat.
Font: Clínica de la Universidad de Navarra
Rosèola infantil
Normalement apareix en nens menors de tres anys i és benigna, tot i que molt contagiosa.
Font: NetDoctor
Galteres o parotiditis epidèmica
Descripció, símptomes, complicacions, tractament i prevenció d'aquesta malaltia vírica.
Font: NetDoctor
Apendicitis aguda
L'apendicitis és una inflamació aguda de l'apèndix, una petita terminació que penja de l'intesti gros. La malaltia es presenta de forma més o menys súbita i s'acompanya, entre d'altres símptomes, de vòmits, nàusees i dolor localitzat. El tractament normalment és quirúrgic i consisteix en l'extirpació de l'apèndix.
Font: Medline plus
Convulsions febrils
Es produeixen com a consecqüència d'una febre i són alteracions transitories de la consciència, associades o no a moviments del cos (de braços i cames).
Font: Cínica de la Universidad de Navarra
Un nen amb febre
Què fer si el nen té febre? Aquest enllaç proporciona una útil guia de les passes correctes que es deuen seguir.
Font: ABC.es
Obesitat infantil
Un problema creixent al nostre país. Aquest web està creat per prevenir-lo, mitjançant consells d'alimentació adequada i dietes saludables i, en general, per informar als pares i tutors.
Font: Programa PIPO
El meu fill ronca per la nit
Una cosa aparentment poc important pot tenir conseqüències indesitjables i fins i tot greus, com somnolència, baix rendiment escolar i altres. Aquest article explica les causes i el tractament..
Font: NetDoctor
Síndrome de Reye
Afortunadament és molt poc freqüent, però és greu. Sol presentar-se en nens que es recuperen d’una infecció viral.
Font: KidsHealth.com
Síndrome de Moebius
És un trastorn infantil rar que provoca paràlisi facial. Aquest enllaç ho explica en profunditat.
Font: Texas Scool for the Blind and Visually Impaired
Hidrocefàlia
És l’acumulació de líquid dins del crani. Segons la rapidesa amb què s’actuï pot deixar unes seqüeles més greus o menys. Sense tractament sol ser mortal.
Font: MedLine Plus
Hemofília
És un trastorn hereditari de la coagulació de la sang. Es produeix principalment quan hi ha consanguinitat o endogàmia (unions repetides entre persones de la mateixa família).
Font: Federación Española de Hemofilia
Giardiosi
És una rara infecció de l’intestí prim produïda per un paràsit, la giàrdia (Giardia lamblia). En aquest enllaç s’explica amb profunditat.
Font: MedLine Plus
Trastorn de La Tourette
Els "tics", aquells moviments repetitius i involuntaris... Són més freqüents que no ens pensem. En alguns casos perduren, mentre que en d’altres desapareixen. Aquesta web hi està dedicada.
Font: Torette Association of America
Síndrome de Prader-Willi
És una malaltia congènita (o sigui, que s’hi neix) caracteritzada per una gana constant que acaba provocant l’obesitat dels qui la pateixen. Aquest enllaç ho explica.
Font: MedLine Plus
Síndrome de Rett
És un trastorn neurològic del desenvolupament. És rar i greu i afecta principalment les nenes. En aquesta web s’explica amb profunditat.
Font: Asocciación Española de Rett
Malaltia de Kawasaki
La malaltia de Kawasaki és una malaltia rara infantil que provoca la inflamació de les parets dels vasos sanguinis. No se’n saben les causes.
Font: MedLine Plus

[ Tornar a l'index de la Guia de Salut ]