Salut i medicina

10 símptomes de la malaltia de tiroide que no has d’ignorar

La tiroide és una petita glàndula en forma de papallona que està situada a la base del coll. Encara que l’habitual és que mai notem la seva presencial al llarg de la nostra vida, quan no funciona com deuria sí que té conseqüències molt accentuades, que poden arribar a posar en compromís a la salut en general. En aquest article, et contem quins són els 10 símptomes de malaltia de tiroide més habituals i les opcions que hi ha per al seu tractament.

Què és la tiroide i per què és important?

Com dèiem en la introducció, la tiroide és una glàndula petita situada al coll. Malgrat les seves reduïdes dimensions, la seva importància per a la salut general és incalculable. I és que es tracta d’una glàndula endocrina la funció principal de la qual és la d’alliberar hormones tiroidals, que són la triiodotironina (T3) i la tiroxina (T4).

Aquestes estan involucrades en el creixement, però també en altres processos del nostre organisme. Per exemple, el metabolisme, la temperatura corporal, el ritme cardíac i el desenvolupament cel·lular. Quan la tiroide no funciona com deuria, es poden desencadenar una sèrie de problemes de salut que cal no prendre’s a la lleugera.

10 Símptomes comuns dels trastorns de la tiroide

Quan els problemes amb aquesta glàndula són lleus, la persona no té per què experimentar cap simptomatologia accentuada. No obstant això, quan la gravetat és major, sí que comença a repercutir en el dia a dia. A continuació t’expliquem els deu símptomes de la malaltia de tiroide més freqüents.

  1. Fatiga constant. La fatiga extrema i persistent pot ser un signe d’hipotiroïdisme, en la qual la tiroide no produeix suficients hormones.
  2. Canvis en el pes. Tant la pèrdua inexplicada com l’augment de pes poden ser indicatius de problemes de tiroide, sigui hipotiroïdisme o hipertiroïdisme.
  3. Canvis en la pell i en el cabell. La pell seca, escatosa, així com el cabell trencadís són símptomes d’un desequilibri tiroidal.
  4. Intolerància al fred o a la calor. Sentir fred intens o calor excessiva sense una causa aparent i sense tenir relació amb la temperatura ambient.
  5. Alteracions de l’estat d’ànim. Una tiroide disfuncional pot fer que es passi de l’eufòria a estats sobtats d’ansietat i depressió.
  6. Problemes digestius. Per exemple, restrenyiment quan es pateix hipotiroïdisme i diarrea quan es tracta d’hipertiroïdisme.
  7. Palpitacions i ritme cardíac irregular. L’hipertiroïdisme pot accelerar el ritme cardíac i augmentar les palpitacions.
  8. Músculs febles i dolorosos. Feblesa muscular i dolors intensos en les articulacions que poden arribar a dificultar la realització d’activitats quotidianes.
  9. Canvis en el cicle menstrual. Les dones poden experimentar períodes més intensos o irregulars pel desequilibri hormonal.
  10.  Inflor al coll. En alguns casos, es presenten nòduls tiroidals, que són bonys o una regió inflada en el coll.

Tipus de trastorns de la tiroide

Com hem esmentat en l’apartat anterior amb els deu símptomes de la malaltia tiroides, aquesta es presenta habitualment en forma de dos trastorns: l’hipotiroïdisme i l’hipertiroïdisme. Quines són les seves diferències?

Hipotiroïdisme

En l’hipotiroïdisme, la tiroide no produeix suficients hormones tiroidals (T3 i T4). En conseqüència, el metabolisme s’alenteix i afecta diverses funcions corporals. Es diagnostica amb una analítica de sang que mesura els nivells hormonals.

Durant l’etapa inicial, els símptomes poden estar poc marcats, però a mesura que passa el temps, s’intensifiquen i poden provocar colesterol alt o problemes cardíacs. Els símptomes més freqüents són fatiga, augment de pes, pell seca, intolerància al fred, depressió i restrenyiment. Algunes de les causes són la malaltia autoimmune de Hashimoto, cirurgies, radioteràpia, tiroïditis i fins i tot l’ús d’alguns medicaments.

Hipertiroïdisme

En l’hipertiroïdisme, succeeix exactament el contrari que en l’anterior, i és que la glàndula tiroide produeix una quantitat excessiva d’hormones tiroidals (T3 i T4). En aquest cas, el metabolisme s’accelera, així com altres funcions corporals. Això pot resultar en símptomes com ara la pèrdua de pes involuntària, irritabilitat, nerviosisme, insomni, augment del ritme cardíac, tremolors, sudoració excessiva i feblesa muscular.

Algunes de les causes són la malaltia de Graves, els nòduls tiroidals hiperactius o la inflamació de la tiroide. Es diagnostica mitjançant proves de sang que avaluen els nivells hormonals. El tractament pot involucrar medicaments per a controlar la producció hormonal, teràpia amb iode radioactiu per a reduir l’activitat de la tiroide o cirurgia per a extirpar part de la glàndula. La detecció precoç i el manejament adequat són essencials per a evitar complicacions greus.

Importància del diagnòstic i tractament primerenc

Amb els deu símptomes de la malaltia de tiroide esmentats, es té un primer acostament a la situació que es produeix davant aquests trastorns. Tanmateix, ja que l’hipotiroïdisme i l’hipertiroïdisme es manifesten de diferent forma i estan relacionades amb causes que també difereixen entre si, en el cas que es presentin diversos d’aquests símptomes, és convenient acudir al metge per a realitzar les proves de sang pertinents. Com més aviat es detecti, menor serà el risc de sofrir complicacions greus.

Pel que fa al tractament, l’habitual són els medicaments que restauren l’equilibri hormonal, i que hauran de mantenir-se per a tota la vida. Alguns pacients poden necessitar teràpies amb iode radioactiu i cirurgia.

Bibliografia

https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/hypothyroidism/symptoms-causes/syc-20350284

https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-trastornos-tiroideos-tratamiento-X0212047X10875655