Alimentació i Nutrició, Salut i medicina

Set símptomes indicatius de manca de d’àcids Omega-3

salmón

Tothom sent a dir constantment que aquella marca de llet és tan bona, perquè és enriquida amb Omega-3, o que el peix blau aporta a la dieta aquest component. Aquí expliquem què són aquests àcids i, el fet més important, et proporcionem algunes pistes que t’indicaran si els teus nivells són els adequats.

Què són els àcids Omega-3

Els àcids grassos Omega-3 són, en realitat, un grup de greixos molt saludables, que contenen determinats aliments. Són molt beneficiosos tant per al cos com per a la ment.

A Espanya tenim els beneficis de la dieta mediterrània, que universalment s’accepta com una de les més saludables que existeixen. D’acord amb aquest fet, en el nostre país no hi hauria d’haver manca d’Omega-3; tanmateix, i això és perjudicial, en els darrers anys hem tendit a oblidar-la, en favor d’una altra mena d’alimentació més de moda.

El cas és que una dieta baixa en aquests elements clau pot causar trastorns de salut: de la manca de son a problemes de la pell. I, encara pitjor, fer augmentar el risc de patir la temuda cardiopatia.

A continuació, enumerem set indicis que podrien revelar que els nivells d’aquests àcids són per sota dels índexs recomanats. A priori, amb un canvi de dieta (i d’estil de vida) n’hi hauria prou per restablir-ne el valor escaient.

1. Pell seca

Un dels avantatges dels greixos Omega-3 és que són molt bons per a la pell. Són en la membrana externa de les cèl·lules. Com menys en tens, més ressec és l’aspecte de la teva pell. Els àcids Omega-3 també contribueixen a l’absorció cutàniade certs nutrients, i alhora expulsen les partícules nocives de rebuig, fet pel qual s’obté una pell més resplendent i d’aparença més saludable.

2. Cabells febles i sense “vida”

Les afirmacions relatives a les parets de les cèl·lules de la pell també són vàlides per als fol·licles pilosos, on en condicions normals es concentren els àcids. Els àcids Omega-3 nodreixen els cabells i els enforteixen. A més a més, redueixen la inflamació del cuir cabellut, cosa que evita la possible caiguda dels cabells.

3. Ungles fràgils

Les ungles toves, les que es desprenen per capes o simplement les ungles fràgils són indicis que el teu cos té mancances, i podrien ser d’Omega-3. Si tens problemes amb les ungles, mira d’augmentar la ingesta d’aquests greixos. Aprofitem l’avinentesa per dir que és ideal de consumir-los (i això val tant per als minerals, les vitamines com, en general, per a tots els nutrients) en estat natural. En concret, en el cas dels àcids Omega-3, diversos estudis han conclòs que els àcids Omega-3 d’origen animal, com ara el peix blau, són d’absorció més fàcil pel cos que els d’origen vegetals. Per tant, Intenta de menjar més peix blau.

4. Problemes de son

Un estudi de la Universitat d’Òxford va ser ben concloent quan va asseverar que els qui tenen nivells més alts d’Omega-3 gaudien d’un son de més qualitat. Cal assenyalar que val més consumir-los al matí o al migdia, atès que si ho fas a l’hora de sopar, et poden mantenir desvetllat a l’hora d’anar a dormir.

5. Manca de concentració

És sabut que la falta d’Omega-3 pot generar problemes de concentració, de manera que, si és el teu cas, augmenta el consum de peix blau. Moltes persones han millorat el grau de concentració augmentant la ingesta d’Omega-3.

6. Cansament

El cansament és un problema molt complex i pot tenir nombroses causes: no donarem pas aquí la recepta universal per eliminar-lo. Malgrat tot, se sap que una de les causes en pot ser la manca d’àcids Omega-3.Un estudi dut a terme a l’Hospital Vall d’Hebron, de la Universitat Autònoma de Barcelona, ho va demostrar. Si es fa créixer el consum d’àcids Omega-3 en la dieta pot augmentar l’energia en l’organisme.

7. Dolors en les articulacions

Els àcids grassos Omega-3 que conté el peix són agents antioxidants poderosos. Són importants, tal com que hem descrit, pels qui tenen dolor en les articulacions. Els àcids Omega-3 poden prevenir la inflamació, que inicia el procés de destrucció dels teixits i la degeneració de les articulacions.