Altres, Salut i medicina

Sabor metàl·lic en la boca, A què es deu?

Sabor metálico en la boca

Per estrany que sembli, existeixen moltes raons per les quals podem sentir un sabor metàl·lic a la boca, des de problemes dentals fins a estrès o ansietat. Conèixer la causa exacta d’aquest símptoma és important per a saber com tractar-lo i com poder optimitzar la nostra salut, ja que tenir aquest sabor a la boca ens està indicant que alguna cosa no va bé.

Causes del sabor metàl·lic a la boca

Com hem comentat, aquest gust es pot presentar amb més freqüència del que pensem. Tanmateix, si es manté durant molt de temps i no desapareix, és important consultar amb el metge, perquè pot ser símptoma d’un problema greu de salut.

El sabor metal·litzat a la boca sol provocar la pèrdua d’apetit, podent afectar també l’estat psicològic i nutricional del pacient, afectant així la seva qualitat de vida.

1- Higiene oral insuficient

El fet de no cuidar la higiene de les nostres dents, llengua i genives, fa que puguem sofrir patologies com a càries, gingivitis o periodontitis. Totes elles, en ser infeccions, poden causar un mal sabor en la boca.

El millor per a evitar-les: és fonamental tenir una rutina d’higiene bucodental òptima que inclogui el raspallat de dents després de cada menjar i l’ús del fil dental i el col·lutori diàriament. Així mateix, és recomanable acudir al dentista, almenys, un cop a l’any per a realitzar una revisió i una higiene bucodental professional.

2- Determinats medicaments o fàrmacs

Alguns fàrmacs com els antibiòtics, antidepressius o productes amb clorhexidina, poden causar un sabor de metall en la boca. Si comences a prendre un medicament i comences a experimentar un sabor estrany, el més recomanable és que revisis el prospecte, perquè aquesta alteració pot ser que estigui contemplada entre els seus efectes secundaris.

Així mateix, és important que consultis sempre al teu metge notificant-hi els símptomes. El més indicat és prendre la medicació només quan se t’ha receptat i durant el temps estipulat en la recepta. A més, els col·lutoris que contenen clorhexidina no s’haurien d’usar durant més de dues setmanes. En aquest cas, segueix sempre les recomanacions i indicacions del teu dentista.

3- Al·lèrgies i infeccions

Hi ha algunes infeccions com la sinusitis o la rinitis que causen mal sabor de boca, deixant un gust metal·litzat a la boca. En aquest cas, això seria un efecte secundari de la patologia que seria convenient abordar amb un metge.

Sabor metálico en la boca

4- Trastorns hormonals

Durant alguns processos físics i canvis hormonals, com els embarassos o la menopausa, les dones poden desenvolupar una alteració en el gust. En el cas de l’embaràs, desapareixerà després del primer trimestre de gestació.

En el cas de la menopausa, la boca amb sabor de metall pot deure’s a la baixada en els nivells d’estrògens. En aquests casos, l’alteració també sol ser temporal i només es dona a l’inici de la menopausa.

5- Malalties sistèmiques

Algunes malalties com la diabetis, afeccions de fetge o de ronyons poden causar un sabor metàl·lic a la boca. La sequedat bucal que sofreixen les persones amb aquesta mena de malalties sistèmiques pot empitjorar l’estat dels teixits bucodentals i afavorir l’aparició d’alteracions en el gust i l’alè.

6- Tractament oncològic

El sabor metal·litzat en la boca és un efecte secundari comú en pacients que pateixen càncer i s’estan sotmetent a un tractament de quimioteràpia o radioteràpia.

Com eliminar el sabor metàl·lic

Per a poder eliminar el sabor metàl·lic de la boca, és convenient recordar que aquest no és una malaltia en si mateix. Al contrari, és un símptoma. Pel que el més indicat és buscar la causa que ho ha originat per a posar-li remei. Per això, sempre és convenient consultar amb el metge si es noten canvis en el gust.

Així mateix, volem compartir alguns remeis casolans que poden ajudar a eliminar el sabor metàl·lic a la boca:

  • Tindre una bona rutina d’higiene bucodental. És imprescindible tenir una boca sana i eliminar les restes de menjar i la placa bacteriana que poden estar causant el problema. És recomanable raspallar-se les dents, mínim 2 vegades al dia i durant 2 minuts, a més de raspallar la llengua amb un raspador lingual i utilitzar col·lutori i fil dental diàriament per a eliminar per complet els microorganismes.
  • Realitzar col·lutoris amb aigua i sal, ja que la sal té propietats antiinflamatòries i elimina els bacteris de la boca.
  • Consumir aliments picants i cítrics ajuda a reduir el sabor de metall de la boca, car estimulen la secreció de saliva.
  • Mantenir-se hidratat, bevent 2 litres d’aigua al dia. D’aquesta manera ajudaràs a mantenir el cos net i hidratat, evitant la sequedat de boca.
  • Xuclar caramels de menta, eucaliptus o regalèssia poden ajudar a dissimular el sabor del metall i ajudar a mantenir la boca hidratada.
Sabor metálico en la boca

Bibliografia

https://www.vitaldent.com/blog/sabor-metalico-en-la-boca/ 

https://www.businessinsider.es/sabor-metalico-boca-causas-hacer-1138675