Salut i medicina

Per què és important fer una revisió dental anual?

Revisión bucodental

Moltes vegades pensem que mantenir una bona higiene bucal diària és sinònim de salut bucodental, de manera que restem importància a les revisions dentals i només acudim al dentista quan tenim alguna molèstia. No obstant això, el més habitual és que quan la malaltia s’ha presentat és perquè ja hi ha un problema avançat. Fer periòdicament una revisió dental ajuda a prevenir aquestes petites molèsties i a detectar i solucionar problemes que, a la llarga, poden desenvolupar patologies més greus que impliquin tractaments més complexos i costosos. Guanyem en temps, en salut i també en economia.

La prevenció, el motiu fonamental de les revisions dentals

En realitat, mantenir una bona salut bucodental al llarg de la vida es basa en tres pilars: una bona higiene diària, una bona alimentació i revisions dentals periòdiques que garanteixin l’absència de problemes dentals.

Que no percebem cap molestia a la boca no vol dir que tot estigui bé. Així com succeeix amb unes altres patologies, les primeres fases dels problemes dentals solen passar desapercebudes per al pacient. I si en aquest moment no es tracten, poden arribar a causar molèsties, com ara dolor, hipersensibilitat, mal alè, malaltia periodontal i, finalment, la pèrdua de dents i la necessitat d’endodòncies o pròtesis.

Amb les revisions periòdiques, a més de tenir cura de les dents i les genives amb una neteja dental per eliminar la placa i la tosca, també es fa una exploració minuciosa de la llengua, la gola, la cara, el cap i el coll per comprovar que no hi hagi signes d’afeccions. D’aquesta manera, l’odontòleg pot detectar qualsevol anomalia en les fases inicials i, amb procediments senzills i poc agressius com ara empastaments o una neteja profunda, pot evitar que el problema avanci i es converteixi en alguna cosa més greu i molesta. Segons el Consell General de Col·legis de Dentistes d’Espanya, el 85% dels casos de càncer oral es diagnostiquen de forma tardana, amb les gravíssimes conseqüències que això pot tenir.

A més, les malalties periodontals s’associen a altres malalties com ara les cardiovasculars, el càncer, les malalties respiratòries cròniques, la diabetis o el part prematur. Per exemple, la presència d’una malaltia periodontal eleva en un 14% el risc de desenvolupar una malaltia cardiovascular.

Per tant, és molt important acudir a l’odontòleg de forma preventiva regularment, tot i que no notem cap símptoma.

Almenys un cop l’any, la freqüència recomanada

Una revisió bucodental anual és el mínim recomanat en persones que no presenten cap problema ni estan fent cap tractament dental. I cada sis mesos en persones amb algun problema o amb predisposició a les lesions dentals. No obstant això, aquestes són consideracions generals i és l’odontòleg qui ha de determinar la freqüència necessària segons el cas.

Familia sonriente

És recomanable que els nens vagin al dentista per primera vegada a partir de l’any o any i mig per detectar possibles problemes i garantir l’òptim desenvolupament de les dents. I a partir dels 6 o 7 anys per corregir i guiar el desenvolupament dels maxil·lars i la mandíbula, i evitar així problemes futurs i, fins i tot, problemes d’autoestima derivats d’alguna alteració que pugui afectar estèticament.

També és important la revisió dental per a les dones després de la menopausa, ja que la disminució dels nivells d’estrògens (hormones amb efecte antiinflamatori, també en les genives) produeix alteracions en els teixits de la boca, una menor secreció i canvis en la composició bioquímica de la saliva que poden ocasionar desordres en la flora bucal.

Com et pot ajudar l’assegurança de salut de la Mútua General de Catalunya a mantenir una salut bucodental òptima?

Si tens concertada una assegurança de salut amb la Mútua, has de saber que, a diferència d’altres companyies, tens cobertes prestacions odontològiques a preus especials, sense que això comporti un increment de la quota (odontologia conservadora i periodontal). A més, pots arribar a gaudir de fins a un 10% de descompte en la resta de tractaments odontològics a Clínica Belodonte, centre d’odontologia recomanat per la Mútua.

Serveis

  • Odontologia general i protèsica.
  • Cirurgia oral i maxil·lofacial.
  • Implantologia.
  • Ortodòncia.
  • Odontopediatria.
  • Periodòncia.
  • Endodòncia.

Recorda que si tens concertada una assegurança de salut en les modalitats A-S Global, A-S Total o A-S Ideal, tens dret a 2 higienes dentals a l’any.

Informa’t!