





Alimentació i Nutrició, Salut i medicina
Receptes nadalenques saludables


Durant les festes nadalenques, si ens descuidem podem consumir fins a 5.000 kcal diàries. Després d’un dinar copiós, el cor ha de treballar a un ritme superior durant 6 hores per fer la digestió.
No es tracta de menjar a base d’amanides i bullits. Podem gaudir dels àpats nadalencs compensant els tiberis amb altres àpats més lleugers i planificant amb antelació menús més saludables, però igual de rics. Us proposem algunes receptes originals, preparades per xefs i nutricionistes, per gaudir del Nadal cuidant el nostre cor. Qui ha dit que el menjar sa sigui avorrit?
Aperitius:
Fàcil de fer, ric en fibra i calci i sense gaires calories. Un aperitiu senzill i deliciós.
Bruno Oteiza prepara un aperitiu de cassoletes farcides, un entrant per al menú de qualsevol celebració.
L’alvocat és un gran aliat del nostre cor i els seus greixos monoinsaturats baixen els nivells de colesterol dolent o LDL i apugen els nivells de colesterol bo o HDL.
Karlos Arguiñano proposa una torrada ideal per servir com a aperitiu a qualsevol sopar nadalenc. Com que és una recepta baixa en greixos, es pot servir a persones que pateixen de colesterol o diabetis.
El aguacate es un fruto con grasas saludables que ayuda a mantener los niveles óptimos de colesterol y regula muy bien el índice glucémico. Un entrante original y divertido.
Entrantes y primeros:
La remolatxa ajuda a disminuir els nivells de colesterol LDL, neteja les artèries, redueix la hipertensió i aporta un alt contingut en nutrients.
Els polifenols dels gerds ens aporten els antioxidants necessaris per protegir l’organisme i per augmentar la longevitat; l’alt contingut en aigua i en vitamines C i E del cogombre cuiden la pell; i la quercetina de l’all ajuda a eliminar líquids.
La carbassa té un alt valor nutricional: és rica en sals minerals com ara el calci i el fòsfor i en vitamines C, E i B1..
Recepta de Karlos Arguiñano de timbal de verdures i bacallà, un plat amb daus de tomàquet, pebrot i patata acompanyats de bacallà en tempura i amanits amb vinagreta.
Les carxofes tenen un component diürètic que ens ajuda a eliminar líquids. En combinar-les amb les cloïsses aconseguim una amanida baixa en calories ja que les cloïsses són molt baixes en greix i, a més, contenen molt omega 3.
Plato principal:


Recepta del xef Gonzalo d’Ambrosio, és un plat interessant i saludable per a les festes nadalenques.
Una bona barreja de dolç amb salat. En aquest plat la combinació és molt encertada.
La tonyina aporta àcids grassos omega 3 i es considera un aliment cardiosaludable i amb gran valor nutricional.
La carn d’au i els bolets són ingredients baixos en calories i molt saborosos. La carn de perdiu té un elevat contingut en proteïnes d’alt valor biològic i una gran aportació de ferro. Els bolets, per la seva banda, aporten fibra i molt poques calories.
La carn de gall dindi gaudeix de molt bona qualitat i és molt menys greixosa que la del xai i la del garrí. És un plat exquisit per a un dinar de Nadal.
Postres:
Deliciós i molt lleuger, cosa que el fa perfecte com a recepta nadalenca de postres.
Unes postres delicioses i saludables gràcies a la poma, una fruita que té multitud de beneficis per a la salut i que aporta molt poques calories. És antioxidant, laxant i reconstituent.
Recepta de pomes rostides al forn, unes postres molt fàcils de fer i ideals per servir a Nadal.
Recepta d’Eva Arguiñano de peres cuites amb vi de Porto, canyella i sucre.


Unes postres delicioses i saludable amb fruites naturals tropicals.