Salut i medicina

Què ha de fer si el pica una medusa

Algun cop a la platja ha vist, a l’aigua o a la sorra, un cos gelatinós i semblant a una bossa de plàstic? Sí, ja ho ha endevinat, es tracta d’una medusa. Sota l’aspecte inofensiu d’aquest animal marí, s’amagen uns tentacles perillosos, amb unes càpsules que es disparen per contacte, pressió o temperatura i injecten un verí o substància urticant que produeix molta coïssor. Prengui bona nota del què ha de fer si el pica una medusa.

El primer que ha de fer si veu una medusa, és evitar el contacte. Tingui en compte que fins i tot quan estan mortes a la sorra, el verí dels tentacles pot continuar actiu. Si té nens, és convenient que els expliqui que no es poden tocar.

Si ja li ha picat, cal sortir immediatament de l’aigua i no gratar-se ni fregar la ferida amb la tovallola. És importantíssim netejar la zona de la picada amb aigua salada, mai amb aigua dolça perquè aquesta activa les cèl·lules i augmenta la quantitat de toxina injectada. Tampoc és bo posar-se amoníac.

Després cal retirar de la pell, amb guants o amb pinces, les restes de tentacles que hi puguin haver. Tot seguit, es pot posar gel dins d’una bossa de plàstic (no directament sobre la pell) i col·locar-la uns 10 minuts sobre la ferida. Posteriorment, i per evitar que la picada s’infecti, és bo posar-s’hi alcohol iodat tres o quatre vegades al dia durant 48-72 hores.

Aquestes mesures s’han de prendre com més aviat millor. Si les molèsties continuen o generen tremolors, marejos, nàusees o dolor intens, cal acudir a un centre sanitari.

La Mútua General de Catalunya vol desitjar-li un bon estiu. Si és mutualista, li volem recordar que si està lluny del seu domicili habitual i té qualsevol problema de salut no urgent, té a la seva disposició el Servei de Teleconsulta Mèdica, les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.