Sense categoria

Quant de temps dura un refredat?

Refredat, cadarn, constipat… Tot plegat és el mateix i defineix una infecció de les vies respiratòries superiors. Tothom que ha passat un refredat sap com de malament et pots arribar trobar, amb símptomes que comprenen des de la gola irritada, fins a una ragera de nas constant o mal de cap, que et poden dificultar força la rutina diària. I quant de temps dura aquest martiri?

El causa un virus, un dels més de 200 tipus diferents que hi ha. Bona part dels adults se n’infecta un o dos cops l’any, una xifra que augmenta una mica en el cas de la canalla. Són més freqüents a l’hivern.

Els refredats, en general, es passen a casa, no cal que hi intervingui cap metge i els pacients milloren al cap d’una setmana, si fa no fa. A continuació responem els dubtes més freqüents sobre aquesta infecció.

Quant de temps dura un refredat?

Tant pel que fa als infants com en els adults, la recuperació triga entre set i deu dies.

Els símptomes habituals en són el nas tapat o bé, ben al contrari, una ragera constant, la gola irritada i el mal de cap. Cap al quart dia, els símptomes nasals comencen a remetre, i comença la tos persistent.

Què cal fer en cas de refredar-se

No hi ha medicaments específics contra el refredat i, com que es tracta d’un virus, els antibiòtics no hi són gens efectius. Els tractaments disponibles només són per pal·liar-ne els símptomes.

Si t’has constipat, pots provar aquests remeis:

  • Paracetamol

És un analgèsic — és a dir, un medicament contra el dolor— molt eficaç i, igualment, actua amb efectivitat com a antipirètic (per tant, és vàlid contra la febre).

  • Medicaments sense recepta

Hi ha una gran oferta dels productes anomenats EFP o medicaments que no necessiten recepta i dels quals es pot fer publicitat [P1] (o OTC, que són les sigles en anglès d’over the counter,literalment «sobre el taulell»). Uns quants són adequats per a les criatures a partir de dos anys amb símptomes com la tos.

Seria ideal que ho consultessis al farmacèutic perquè et recomani què convé més en cada cas.

  • Vitamina C

Hi ha proves que demostren que la vitamina C podria reduir la durada d’un refredat.

  • Bona hidratació

És important que mantinguis un índex elevat d’hidratació. A banda que és molt aconsellable per al cos en general, pot calmar-ne la congestió.

Com s’evita d’encomanar-lo

Els lectors d’aquest blog saben prou bé, per les circumstàncies que  ens han obligat a allargar-nos sobre el contagi de virus que afecten el sistema respiratori —com la COVID-19 o el coronavirus—, què cal fer per evitar que el virus s’escampi. Malgrat tot, valdria més de fer-ne memòria.

La transmissió dels virus (el de la grip, el del constipat o el de la COVID-19) es produeix per la suspensió de gotes minúscules que expulsem quan tossim o esternudem, o bé pel contacte directe de les mans, si són portadores del virus, amb la boca, el nas o els ulls.

Les mesures elementals que cal adoptar per evitar-ne el contagi o bé d’encomanar-lo als altres són:

  • Cal rentar-se les mans sovint i a fons
  • Val més de tossir o esternudar al plec del colze que a les mans
  • Cal evitar el contacte amb algú que tingui cap de les infeccions que hem esmentat, i no compartir-hi les tovalloles.

Quan s’ha d’anar al metge

Per norma general, un refredat acaba desapareixent a casa, i no cal que hi intervingui el metge. Ara bé, si es dona cap de les situacions que descrivim tot seguit, convindria que et visités:

  • Els símptomes es mantenen al cap de tres setmanes
  • Els símptomes empitjoren de sobte
  • Tens una febre molt alta, calor i esgarrifances
  • T’alarmen els símptomes que manifesta una criatura
  • Et costa de respirar o et fa mal el pit
  • Tens una malaltia crònica (diabetis, afecció cardíaca, problemes pulmonars o nerviosos)
  • Tens el sistema immunitari afeblit (per exemple, a causa d’un tractament de quimioteràpia)