Salut i medicina

Per què es retreuen les genives, les causes i el seu tractament

Mujer mordiendo una manzana

La retracció o recessió de les genives (en termes mèdics, retracció gingival) és un trastorn relativament comú en què el teixit de les genives retrocedeix i deixa al descobert la part interna de les dents, aquella que abans estava tapada per les genives.

És un procés lent, que apareix gradualment i al principi sol passar desapercebut. Si no es tracta, pot causar problemes seriosos que comencen per deixar de mica en mica les dents a l’aire i poden desembocar en la caiguda de les dents.

Pot afectar a la confiança en un mateix, que acaba per no somriure per evitar mostrar unes genives malmeses i generar, finalment, problemes d’aïllament. A continuació, et parlarem de manera detallada sobre què és la retracció de les genives, quins són els seus símptomes i per què es produeix la retracció gingival.

Símptomes de la retracció gingival

Existeixen diferents senyals que són clars símptomes de la retracció gingival. No obstant això, els més habituals serien els següents:
  • Sagnat de les genives durant el raspallat
  • Genives inflamades o envermellides
  • Mal alè (halitosi)
  • Dolor de les genives
  • Sensibilitat als líquids o aliments, tant freds com calents, per l’exposició de les arrels de les dents
  • En casos extrems, caiguda de les dents

Per què es retreuen les genives? Causes de la retracció gingival

Existeixen múltiples causes que poden ser responsables de la retracció gingival. Encara que el diagnòstic oficial ha de dur-lo a terme un/a professional.
 

Falta d’higiene dental

La falta d’higiene bucal és la principal causa de multitud de malalties de la boca, no sols de la retracció gingival. Com que a través d’aquesta passen tots els aliments que ingerim, s’acumulen partícules de manera constant. Quan aquestes no són eliminades amb regularitat, és a dir, després de cada menjar, els bacteris s’acumulen i donen lloc a les malalties de la boca, com per exemple, el carrall.
 
Aquesta acumulació de placa sobre la superfície de les dents que està en contacte amb les genives es va endurint. Quan això succeeix, la geniva s’enrogeix, és a dir, apareix la gingivitis. Si aquesta no es tracta, el mal continua avançant i finalment es converteix en una de les causes de la retracció de les genives.


Antecedents familiars

La genètica i els antecedents familiars són també una altra de les causes per les quals es retreuen les genives. D’igual manera en què hi ha múltiples patologies que poden ser hereditàries, succeeix el mateix amb la malaltia periodontal o de les genives.
 
Si bé la falta d’higiene sol ser el principal factor desencadenant, quan els antecedents familiars juguen en contra, es converteix en una combinació perfecta per a ser una altra de les causes de la recessió de genives.
 

Raspallat massa fort

Si la falta d’higiene és una de les causes principals de la retracció de les genives, l’excés també pot ser-ho. Raspallar les dents amb massa força provoca a llarg termini que aquelles es vagin danyant fins al punt de començar a desaparèixer.

Bruxisme

El bruxisme, que consisteix en el grinyolar de les dents mentre s’adorm, així com estrènyer la mossegada durant la nit són també causes de la recessió de les genives. Atès que sol ser causa de l’estrès o a l’ansietat, l’ideal és tractar-les, però mentre es fa existeixen fundes per a les dents que eviten el mal progressiu a les genives.

Mala alineació

Quan les dents no es troben correctament alineades, les conseqüències no són només estètiques. També poden aparèixer molèsties al no poder mossegar o mastegar amb normalitat i un desgast prematur en determinades zones. Així mateix, un major risc de lesions orals i de malalties de les genives, com és el cas de la retracció.

Fumar

El tabac és conegut per l’enorme quantitat d’efectes nocius que té per a la salut. Des de l’envelliment prematur de la pell, la dificultat respiratòria, múltiples patologies entre les quals s’inclou el càncer i també la retracció de les genives. Cal tenir en compte que es compossa únicament per substàncies tòxiques que danyen els teixits allà per on passen.

Ús d’uns certs medicaments

Una altra de les causes que expliquen per què es retreuen les genives són l’ús d’aquells medicaments que produeixen sequedat en la boca. En reduir-se la quantitat de saliva o perjudicar-se la qualitat d’aquesta, les dents i les genives es veuen deteriorats, ja que aquesta s’encarrega de controlar la proliferació de bacteris i fongs.

Diabetis

Quan la diabetis no es controla, el suport dels ossos que sostenen les dents es veu reduït. A més d’aparèixer infeccions en les genives, aquestes també es retreuen fins al punt d’arribar a perdre les peces dentals.

Què fer quan se’t retreuen les genives?

L’única solució que existeix enfront de la retracció de les genives és la prevenció. Com veurem més endavant, l’organisme no pot reparar aquest mal en els teixits per si mateix, sinó que és necessari recórrer a tractaments estètics per a estirar les genives o realitzar microempelts.

Les genives poden tornar a créixer?

No, no es regeneren, per desgràcia. No passa com amb la pell, que està en regeneració constant. Quan es perden les genives, és per sempre. El que sí es pot fer és frenar la retracció, sobretot quan el problema comença a manifestar-se.

Tractaments de la retracció gingival

El dentista, o l’higienista dental, pot tractar els casos lleus, mitjançant una neteja en profunditat. El procés pot fins i tot arribar a aixecar lleument la geniva, netejant la placa o la tosca dentària acumulada entre ella i la dent. Aquest procés, que es fa amb anestèsia local, es diu curetatge.

En cas de sensibilitat a temperatures fredes o calentes, hi ha dentifricis especials: parla amb el teu dentista o amb el teu farmacèutic. El dentista també pot aplicar resines o laques fluorades.

Si el procés està molt avançat, ha de ser el periodontista (l’especialista en les genives) qui suggereixi el tractament més adequat. Hi ha una tècnica que consisteix a reposar el teixit perdut amb empelts de teixit, del mateix pacient o artificial.

La prevención es el mejor tratamiento para la retracción de las encías

És el millor tractament, com sempre en medicina. Cal rentar-se les dents almenys dues vegades al dia, i rentar-les ben a fons. L’ideal és fer-se fer una neteja dental per un higienista almenys un cop l’any. A més, amb la mateixa freqüència s’ha d’acudir al dentista, el qual, eventualment, pot recomanar visites o neteges més freqüents.

En MGC Mútua posem a la teva disposició les millors assegurances dentals amb cobertures totals per a tu i per als teus. Amb les nostres assegurances dentals tindràs la tranquil·litat que necessites i estaràs cobert davant qualsevol problema que pugui sorgir-te relacionat amb la teva salut dental. Posa’t en contacte amb nosaltres i t’informarem sense cap mena de compromís.