Hàbits Saludables, Vida Sana

Per què és important dormir bé?

Dormir bien

Aproximadament un terç de la nostra vida ens el passem dormint. Encara que pugui semblar una pèrdua de temps, el son compleix una funció vital en el funcionament de l’organisme i un mal descans afecta tant la salut física com a la salut mental.

Dormir bé és tan important per a la salut com una bona alimentació i l’exercici habitual i una mala qualitat del son pot afectar el nostre benestar general. Però per parlar de la qualitat del son, primer hem d’entendre com funciona aquesta activitat vital en l’organisme.

L’ésser humà té un ritme biològic amb un patró de son i vigília que depèn en gran part de les hores de llum. És el que s’anomena el ritme circadià i constitueix el nostre rellotge biològic, que regula les funcions fisiològiques de l’organisme en un cicle de més o menys 24 hores. És molt important per al desenvolupament d’activitats vitals com ara la regeneració cel·lular, l’activitat hormonal o el funcionament cerebral i, si el període de descans no es respecta, el ritme biològic natural s’altera i pot causar afectacions físiques i psíquiques en l’organisme. És el que passa, per exemple, amb el trastorn d’horari (en anglès jet-lag): quan viatgem grans distàncies en poc temps i es modifiquen els fusos horaris, la majoria de les persones presentem símptomes de fatiga, desorientació i insomni.

Quina funció compleix el son?

Tot i que aparentment el cos i la ment “desconnecten” i descansen durant les hores de son, en realitat l’organisme no deixa de treballar i utilitza aquest període per regenerar-se i poder mantenir en forma totes les funcions vitals:

En l’aspecte físic, es manté l’equilibri energètic, l’hormonal i la regeneració i oxigenació cel·lular, que aconsegueixen renovar-se i recuperar-se de l’esforç realitzat durant el dia.

D’altra banda, el descans ajuda a mantenir un pes adequat. Al dormir poc no podem cremar tot el greix acumulat i es produeix més grelina, l’hormona que augmenta la gana.

Dormir bé també millora la salut cardiovascular. En descansar baixa la freqüència cardíaca perquè les cèl·lules i els teixits coronaris puguin renovar-se, es regula la tensió arterial, la capacitat de processar la glucosa i la producció de cortisol, l’hormona de l’estrès.

Un bon descans és fonamental, a més, per a la coordinació física i l’activitat psicomotriu.

estudiantes

En l’aspecte cerebral, una bona qualitat del son és fonamental per als processos d’aprenentatge, la memòria i la concentración. Tots els estímuls que rebem durant el dia es processen de nit i per això és molt important el descans en els estudiants.

– A més, el cervell és la fàbrica de les emocions i necessitem descansar per mantenir l’equilibri emocional.

Quantes hores de son són necessàries?

Tot i que cada persona pot tenir unes necessitats diferents, en general un adult ha de dormir entre 7 i 8 hores diàries. Durant la infància aquesta mitjana varia i un nadó pot dormir aproximadament 16 hores, els nens unes 10 hores i els adolescents unes 9 hores cada nit. A la tercera edat és freqüent que es redueixin les hores de descans a causa de problemes de la son.

¿Quines conseqüències pot tenir no dormir bé?

El primer que hem de tenir en compte és que el son perdut no es recupera. I quan no es dorm bé durant una nit, l’endemà estem aproximadament al 60% de les nostres capacitats, en tots els sentits. A la llarga, reduir el descans nocturn o no tenir una bona qualitat del son (un son continu, sense despertar-se i sense fragmentació al llarg de la nit) augmenta un 12% el risc de mort prematura. A nivell emocional, la manca de descans pot produir irritabilitat i derivar a llarg termini en malalties com la depressió i l’ansietat.

Hombre cansado

Com mantenir una bona higiene del son?

Dormir bé és un hàbit i aconseguir-ho aporta molts beneficis en tots els aspectes. Hem de tenir en compte que l’ésser humà, de per si, té tendència natural a anar retardant l’hora de la son, de manera que és important crear i respectar pautes de descans des de la infància, sobretot si sabem que fins als 30 anys el rellotge biològic és molt vulnerable i pot anar canviant constantment.

Per tenir una bona higiene del son hem de:

  • Mantenir uns horaris naturals per anar a dormir i per aixecar-se, incloent el cap de setmana i les vacances. És positiu fer 20 minuts de migdiada diaris.
  • Fer exercici moderat durant el dia, mai vigorós abans d’anar a dormir.
  • Seguir una dieta adequada.
  • Sopar dues hores abans d’anar a dormir. Mai menjar i anar a dormir immediatament.
  • No abusar de cafeïna, teïna, substàncies excitants, tabac alcohol, etc. que a més de ser perjudicials per a la salut ens poden dificultar molt el son.