Hàbits Saludables, Salut i medicina

Omega-3 | Usos, beneficis i propietats.

Para qué sirve el Omega-3

Alguna vegada t’has parat a pensar per a què serveix l’Omega-3? Té multitud de beneficis per a la nostra salut, entre ells, ajuda a reduir el colesterol i la depressió. En l’article d’avui t’ho expliquem, et parlem de les seves funcions, els seus beneficis i les seves propietats.

Per a què serveix l’Omega-3?

L’àcid gras essencial de cadena llarga, és un nutrient clau per a mantenir un estil de vida saludable. La seva importància radica en la seva contribució a nombrosos processos biològics essencials. Aquest compost poliinsaturat actua en la reducció de la inflamació, la qual cosa afavoreix la salut cardiovascular i ajuda en la prevenció de malalties del cor.

La funció cerebral també es veu beneficiada per la presència d’aquest nutrient. Els estudis han demostrat que contribueix al manteniment de la memòria i l’agilitat cognitiva. A més, el seu consum regular és fonamental per a la salut ocular, prevenint patologies com la degeneració macular.

Es troba principalment en peixos grassos com el salmó, la tonyina i les sardines, així com en certs olis vegetals, nous i llavors. Per a assegurar una ingesta adequada, és recomanable incorporar aquests aliments en la dieta o recórrer a suplements nutricionals de qualitat.

En definitiva, aquest àcid gras és un component essencial per a mantenir una vida sana i activa. És important estar atent als símptomes que ens indiquen que estem baixos d’Omega-3.

Principals beneficis

Aquest tipus d’àcids grassos tenen uns beneficis genèrics per al nostre organisme, però també, actuen de manera diferent en homes i en dones.

Beneficis de l’Omega-3 en Dones

En dones embarassades, es relaciona la ingesta d’Omega-3 a un augment en la durada de l’embaràs, per tant, disminueix el risc de part prematur, augmenta el pes del nadó en néixer i facilita una menor probabilitat de sofrir hipertensió en l’embaràs, per la qual cosa es redueix el risc a sofrir preeclàmpsia o hipertensió crònica. A més, el consum d’aquests àcids grassos millora la fertilitat, puix que es millora la qualitat dels òvuls i la funció ovàrica.

També redueix la inflamació, la qual cosa ajuda a equilibrar els nivells d’estrogen i els de progesterona, que ajuden en la Síndrome premenstrual (SPM). També ajuda a reduir el risc d’endometriosi i de quistos en els ovaris i ajuda a equilibrar els nivells d’hormones tiroidals i els nivells de cortisol.

La ingesta d’oli de peix quan una dona està en període de lactància, incrementa la concentració d’àcids grassos en la llet i provoca millores en els nivells de DHA del bebè. Així mateix, el consum d’àcids grassos alleuja els símptomes de la depressió postpart.

Para qué sirve el Omega-3
Imatge per ededchechine en Freepik

Beneficis de l’Omega-3 en Homes

El consum d’aquest àcid gras poliinsaturat està associat a una major fertilitat, a l’increment de la mobilitat i del nombre d’espermatozoides i a la promoció d’una acció protectora sobre els espermatozoides.

La ingesta d’aquests àcids grassos augmenta la concentració de testosterona en la sang. La testosterona, a més de ser l’hormona més important per a la sexualitat masculina, també millora la vitalitat i contribueix a tenir un bon estat de salut, a més de reforçar la protecció contra malalties metabòliques. També ajuda a millorar l’estat d’ànim.

Propietats d’aquest àcid gras

  • Antiinflamatori natural: Ajuda a reduir la inflamació en el cos i disminuir dolors associats a malalties inflamatòries cròniques.
  • Salut cardiovascular: Contribueix a disminuir els nivells de colesterol LDL (dolent) i triglicèrids, mentre augmenta el colesterol HDL (bo).
  • Funció cerebral: Millora la memòria i la concentració, a més de prevenir la deterioració cognitiva relacionada amb l’edat.
  • Salut ocular: Protegeix contra la degeneració macular i afavoreix la funció visual.
  • Salut de la pell: Hidrata, nodreix i manté la integritat de la pell, prevenint afeccions cutànies com la dermatitis atòpica.
  • Salut articular: Alleuja els símptomes de malalties com l’artritis reumatoide, reduint la inflamació i el dolor en les articulacions.
  • Sistema immunitari: Enforteix les defenses de l’organisme, millorant la resposta davant infeccions i malalties.
  • Salut mental: Contribueix al tractament i prevenció de trastorns com la depressió i l’ansietat, en equilibrar els nivells de neurotransmissors.
  • Desenvolupament fetal: És essencial per al desenvolupament adequat del cervell, ulls i sistema nerviós del fetus durant l’embaràs.
  • Prevenció de malalties cròniques: Ajuda a reduir el risc de patir malalties com el càncer, malaltia d’Alzheimer i les malalties del cor.
Para qué sirve el Omega-3

És important portar una dieta equilibrada i un estil de vida saludable per a poder gaudir d’una salut òptima. Per això és vital realitzar exercici de manera regular i incloure fruites, verdures i aliments frescos en la dieta així com la quantitat adequada d’Omega-3 per a obtenir tots els seus beneficis.

Bibliografia

https://www.farmaciavieitez.com/blog/10-beneficios-consumir-acidos-grasos-omega-3/
https://ginevitex.com/omega-3-y-la-salud-de-la-mujer/