Salut i medicina

Odontofòbia: por al dentista

Dentista i infermera treballant a la boca del pacient

Són nombrosos els adults que pateixen la anomenada odontofòbia o fòbia dental, que s’inclou entre les cinc fòbies contemporànies més importants i prevalents del món.

Les persones que la pateixen intenten evitar les visites al dentista per l’ansietat o per la por que els produeixen. És un problema seriós ja que, tot i que els que la pateixen reconeixen que el seu temor és excessiu, se senten incapaços de canviar la situació. Només visiten el dentista si és per força major o quan el patiment físic es torna insuportable. No dormir, plorar abans de la cita o patir nervis exagerats mentre romanen a la sala d’espera són alguns dels principals símptomes.

Existeixen diverses raons per les quals es pot patir aquesta fòbia. Entre d’altres, s’inclouen la por al dolor (gens comprensible davant les tècniques avançades d’avui dia), la por a les infeccions o a que les noves tècniques no funcionin, la por als efectes de l’anestèsia, sentiments de pèrdua de control o d’invasió de l’espai corporal, vergonya i experiències prèvies desagradables.

Sens dubte, el primer efecte negatiu de les pors i de l’ansietat és la conducta d’evitació per part del pacient. Aquesta actitud d’evasió interfereix en el seguiment del tractament. L’ansietat davant l’odontologia crea un cercle viciós en el que l’evasió del tractament dental produeix un deteriorament de la dentició que origina sentiments de culpabilitat, de compromís i d’inferioritat. Un estat bucal dolent, provocat en certa mesura per la seva conducta d’evasió, redueix l’autoestima d’aquests individus i impedeix la consecució d’una qualitat de vida adequada.

Generar confiança

La millor manera de suportar aquesta por és parlar-ho directament amb el dentista. Una vegada que coneixem els temors del pacient, tenim l’obligació, moral i professional, de fer tot el possible per generar-li confiança i aconseguir el seu benestar.

Participar del procés que portem a terme, explicant que és el que li estem fent en cada moment, també pot ajudar el pacient, que d’aquesta manera es pot preparar per al següent pas del tractament. Pactar un senyal per tal que ens aturem en el moment en que es pot sentir incòmode, o simplement per prendre aire, és també una bona alternativa.

En resum, molta dedicació i comprensió, i explicar de forma ben detallada al pacient tot el tractament, així com la forma que es realitzarà. Moltes persones desconeixen que avui dia, per exemple, per col·locar un implant, ja no és necessari esperar mesos, sinó que podem realitzar càrregues immediates (implants i dents noves es poden posar en una sola sessió). Simplificar els procediments és reduir temps de feina i cost biològic, generant confiança, acceptació i seguretat en els pacients.

La por en els nens

Els nens no neixen amb por al dentista, sinó que l’adquireixen tenint com a origen diferents circumstàncies. Una d’elles són els pares, que sense voler expliquen de manera incorrecta o amb massa detall com serà aquesta nova experiència i, en comptes de preparar-los, els generen por i angoixa. Altres vegades, per comentaris que els nens escolten dels seus amics, familiars i, fins i tot, del que poden sentir en converses alienes.

Per reduir el temor, els pares juguen un paper fonamental. Una mesura aconsellable és portar el seu fill al dentista des de nadó per tal que es familiaritzi amb el consultori, amb el dentista i amb l’instrumental. Amb el temps, i seguint un procés normal de visites, tot li resultarà més familiar i serà més difícil que el nen es trobi davant d’un procés traumàtic.

Noia jove mostra un preciós somriure

Avenços tecnològics

Avui dia, els avenços tecnològics ens permeten practicar una odontologia mínimament invasiva, que és aquella que es preocupa pel pacient oferint-li la màxima efectivitat amb una mínima intervenció. Les millores en l’àmbit de la tecnologia fan innecessari, en gran part dels casos, l’ús del bisturí, amb la qual cosa es redueix el dolor i el sagnat, i la curació i posterior cicatrització és molt més ràpida.

El làser odontològic

Principalment parlarem del làser Nd:YAG. Aquest es transmet mitjançant la fibra òptica, el que permet una fàcil aplicació d’aquest tipus d’energia en aspectes anatòmics bucodentals de difícil accés. Aquest fet, associat al potent efecte bactericida que produeix aquesta longitud d’ona, fa que sigui una eina ideal en els tractaments d’endodòncia i de periodòncia, en els que milloren considerablement els resultats obtinguts respecte als de les tècniques convencionals. També s’utilitza en determinats tractaments de cirurgia bucal, principalment per a les exèresis (extracció) de lesions de teixits tous. Amb aquest tipus de làser es poden fer incisions clares, nítides i, a més, es requereix menys quantitat d’anestèsic local. Generalment, no és necessari suturar. Els postoperatoris evolucionen, normalment, gairebé sense dolor ni edema, la cicatrització és ràpida i no presenten complicacions postquirúrgiques.

Biomaterials: Zirconi

Un dels grans avenços en odontologia moderna, sens dubte, ha estat la utilització de nous materials, destacant el zirconi, que permet realitzar pròtesis d’excel·lent qualitat. Aquestes es dissenyen i fabriquen assistides per un ordinador CAD/CAM, l’objectiu del qual és elaborar pròtesis lliures de metall, dotant al pacient d’una estètica excel·lent. L’alta precisió i la seva perfecta adaptació, a més de la biocompatibilitat i de les seves excel·lents propietats biomecàniques, ofereix restauracions individualitzades amb una alta estètica. La translucidesa proporciona la vitalitat que, juntament amb la porcellana de recobriment, fa que resulti quasi impossible distingir una peça restaurada d’una dent natural.

Cirurgia guiada per ordinador

La cirurgia guiada per ordinador és una disciplina recentment incorporada a l’odontologia per a la col·locació d’implants dentals. Les cirurgies planificades per ordinador es realitzen a partir d’imatges axials procedents d’un TAC i les reconstruccions 2D i 3D generades pel software SimPlant. Així, es pot escollir la posició, angulació i propietats ideals per a la col·locació dels implants, tenint en compte qüestions funcionals i estètiques. Com és una tècnica mínimament invasiva, el pacient s’incorpora el mateix dia a la seva vida habitual amb les dents provisionals col·locades.

Sedació

Les clíniques que disposen de quiròfan ofereixen la possibilitat de realitzar sedacions, amb el que aconseguim calmar l’estrès dels pacients i, alhora, reduir el nombre de sessions per a la realització d’un mateix tractament.

En definitiva, tots els avenços experimentats en la nostra disciplina la darrera dècada ens permeten practicar una odontologia més moderna i efectiva que, sens dubte, quan l’expliquem als nostres pacients, abans i mentre dura el tractament, fan que la por a venir a les nostres consultes es redueixi considerablement.