Benestar, Mindfulness, Salut Mental

Quina importància té la meditació? | Descobreix-ho

Importancia de la meditación

Coneixes la importància de la meditació? Meditar està a l’ordre del dia en aquests temps i la veritat, no n’hi ha per menys perquè ofereix molts beneficis tant en l’àmbit mental com en el físic. Pot eliminar l’estrès acumulat, brindar pau interior, autoconeixement i control de les emocions, i molt més.

En aquest article volem parlar-te de per què és tan important la meditació, els seus beneficis i com aprendre a meditar a casa per a viure una vida més tranquil·la.

Meditació. Per què és tan rellevant?

La meditació és una pràctica mil·lenària que permet dominar la ment i al mateix temps assolir un estat de consciència plena. Aquesta tècnica ajuda a reduir l’estrès i a augmentar el benestar general. Aquesta tècnica també és un mètode d’entrenament per al cervell, per a enfocar-se o concentrar-se en una cosa i redirigir tots els pensaments a l’objecte en què estàs pensant.

La importància de la meditació resideix en què és una de les pràctiques més simples i econòmiques d’autocura. És una manera perfecta de dedicar-te uns minuts al dia que et servirà per a recarregar-te d’energia, conèixer-te millor i estar més present en el teu dia a dia.

Principals beneficis de la meditació

Com hem comentat, la importància de la meditació rau en els nombrosos beneficis que porta tant per a la nostra ment com per al nostre cos. En ser ben coneguts aquests beneficis, cada vegada més persones estan començant a introduir la meditació en el seu dia a dia.

1- Disminueix l’estrès

Probablement aquest és el motiu més comú pel qual les persones comencen a practicar la meditació. Existeixen molts estudis que demostren que la pràctica regular de meditació pot disminuir l’estrès i millorar la qualitat de vida. L’estrès, si no es tracta pot ser físicament perjudicial doncs està associat a l’alliberament de molts elements químics inflamatoris. L’estrès pot comportar pressió arterial alta, ansietat, insomni, depressió, pèrdua de concentració i fatiga.

2- Redueix l’ansietat

L’estrès i l’ansietat no són el mateix. Gràcies a la meditació es pot bregar amb l’ansietat i reaccionar de manera positiva a ella. També es pot arribar a conèixer el que desencadena l’ansietat i aprendre a gestionar-ho gràcies a practicar de manera regular.

3- Millora la salut mental

Amb el temps i constància, la meditació pot portar a millorar la confiança en un mateix i a tenir una visió més positiva de la vida. També ajuda a disminuir els símptomes de depressió i els pensaments negatius.

4- Potència l’autoconeixement

La meditació, com ja hem comentat, és una gran forma d’autocura i, per tant, d’autoconeixement. Meditar de manera regular ajuda a desenvolupar un millor autoconeixement. A més, en reforçar la seguretat en un mateix, l’autoconeixement i el fet de saber gaudir de la companyia d’un mateix, la meditació redueix la sensació de solitud i porta contentació.

5- Augmenta la concentració i l’atenció

En meditar de manera regular, s’augmenta naturalment l’enfocament, la concentració i el període d’atenció. Això és pel fet que aprens a concentrar-te en una sola cosa (la respiració, un mantra, etc.) i a redirigir els altres pensaments que et puguin fer perdre el focus. També pot millorar la memòria i ajuda a prevenir-ne la pèrdua.

6- Millora el son

Un altre benefici comú pel qual la gent comença a meditar, és la millora en la qualitat del son. Si tens dificultats per a dormir, meditar abans d’anar al llit pot ajudar-te a agafar millor el son, a tenir-lo més profund i a dormir més i millor. La meditació relaxa el cos, alleuja la tensió en els músculs i indueix un estat de pau, facilitant tot plegat que sigui més fàcil tenir un son de bona qualitat.

7- Redueix el dolor

El dolor està molt vinculat a la ment i si estem sota estrès pot augmentar. Hi ha estudis que demostren que la meditació augmenta el llindar de dolor i disminuir la percepció de dolor en el cervell. Això, a llarg termini, es tradueix en una millor qualitat de vida i millor humor.

Com meditar a casa

Començar a meditar a casa és senzill, encara que pugui semblar aclaparador. El més important és no posar pressió ni expectatives sobre com és meditar. També és rellevant començar a poc a poc, amb pocs minuts al dia i amb el pas de les setmanes, anar augmentant el temps de meditació. Hi ha diferents tipus de meditació, et recomanem que investiguis i provis fins a trobar la que millor et funcioni.

A continuació compartim alguns consells que et poden ajudar a iniciar-te en la meditació:

  • Tria roba còmoda, que no t’estrenyi. Si pot ser lleva’t les sabates, rellotge, i altres complements. La idea és que estiguis còmode i centrat en l’aquí i l’ara.
  • Troba un lloc tranquil, on puguis estar relaxat i sense que ningú t’interrompi.
  • Asseu-te correctament, a terra o damunt d’una estoreta o coixí de meditar, amb l’esquena recta i sense tensió.
  • Centra la teva atenció en la respiració, això t’ajudarà a estar present. Mantingues els ulls tancats per a una major connexió.
  • Accepta els pensaments que vagin sorgint, sense jutjar-te i segueix endavant sense parar-los més atenció.
  • Medita diàriament per a millorar i dominar la tècnica.