Salut i medicina

El mal d’esquena

El mal d’esquena és una simptomatologia comuna causada, en la majoria dels casos, per l’adopció de males postures i la falta de to muscular. Parlem amb el Dr. Jordi Casas Sabater, especialista en traumatologia i ortopèdia del Centre Mèdic MGC, sobre les causes i els tractaments d’aquesta patologia que afecta gairebé el 80% de la població alguna vegada a la vida.

Dr. Casas, quins tipus de mal d’esquena podem presentar?

Hi ha diversos tipus de mal d’esquena. Els més corrents són de tipus mecànic i de tipus inflamatori. Els de tipus mecànic són els originats per lesions musculars, per alteracions del disc o per sobrecàrregues fora del normal. I els de tipus inflamatori solen tenir un origen reumàtic o d’alteracions de discos, i són més profunds. En relació amb el dolor, els de tipus mecànic solen tenir una solució més fàcil que els de tipus inflamatori.

Quines causes poden tenir?

Aquests dolors són bàsicament molt posicionals. Últimament, per cultura o per feina, som molt poc actius i això fa que la nostra musculatura no estigui en les condicions òptimes que hauria d’estar. D’altra banda, també fem esforços musculars per al quals no estem preparats, o els fem sense haver escalfat abans o simplement els fem malament. És una causa molt freqüent de dolor d’esquena que pot provocar moltes lesions, tant de tipus muscular, com discal i articular. Probablement alguns d’aquests dolors tenen alguna interacció amb la medul·la i la sortida dels nervis que pot provocar ciàtica o altres tipus de dolor.

Com podem prevenir el mal d’esquena?

Per prevenir els dolors d’esquena hem d’aprendre a fer els moviments ben fets, tenir la musculatura a to i no adoptar males postures. Quan fem esforços musculars hem de fer-los en les posicions correctes, sobretot en aixecar pes. I quan fem exercici, escalfar una miqueta abans. És diferent aixecar un pes en fred o quan la musculatura ja està calenta.

Com podem tractar el mal d’esquena?

El tractament dependrà del tipus de mal d’esquena. Abans es recomanava repòs, però ara no sempre estem d’acord amb aquesta mesura. Hem de saber primer, què provoca el dolor.

Si és un dolor de tipus muscular, hi ha molts tractaments de rehabilitació i fisioteràpia que el milloren moltíssim, sobretot si a més prenem algun antiinflamatori o relaxant muscular. En aquest cas és important que en la fisioteràpia ens ensenyin a fer els exercicis i a adoptar les posicions correctes perquè el dolor no torni a produir-se.

Si és un dolor de tipus articular, ara hi ha medicaments i infiltracions amb bloquejos concrets de certs nervis que ens ajuden moltíssim. I si està produït per una patologia discal i està molestant molt el nervi i, provoca una gran ciàtica, tenim la possibilitat de recórrer a la cirurgia.