Salut i medicina

Dolor de l’abdomen inferior en els homes, causes i tractaments

Oi que sembla cosa de dones el mal al baix ventre? Doncs no, i si bé és veritat que hi ha diferències anatòmiques clares cosa que indica que les causes tampoc són les mateixes el dolor en aquesta zona és molt freqüent entre els homes.

Què hem d’entendre per dolor de l’abdomen inferior

Amb abdomen inferior ens referim a la part que hi ha per sota del melic. El mal pot provenir d’algun dels teixits o òrgans que hi ha en aquesta àrea. I com que no són pocs, no sempre serà fàcil de determinar-ne el culpable. En aquest article aprofundirem en el mal de la part més baixa de l’abdomen, que si parlem amb propietat hauríem d’anomenar dolor pelvià.

Primer de tot…

Si tens cap dels símptomes que esmentem a continuació, no provis de saber de què es tracta i ves al metge tan aviat com puguis:

  • Mal intens
  • Dolor que s’aguditza
  • Sang a la femta, tant si és vermella com negrosa
  • Problemes per caminar a causa del dolor
  • Vòmits recurrents, sobretot si contenen sang
  • Un canvi significatiu i persistent en l’hàbit intestinal

Per regla general, el metge et demana pel dolor: On et fa mal? Quant de temps fa que dura? És un mal continuat o bé intermitent? És agut o bé sord? És com una rampa o bé una cremor?

També vol saber si hi ha símptomes associats: nàusees, diarrea, restrenyiment, problemes urinaris… Tot plegat l’ajuda força a deduir la causa del problema.

A continuació trobaràs una petita guia que es fixa en les possibles causes.

On et fa mal

Ens basarem en la localització per saber-ne l’origen.

A la zona umbilical

Es podria atribuir a alguna d’aquestes causes:

  • Un principi d’apendicitis

Al començament se sol notar una inflamació al voltant del melic, tot i que es pot desplaçar gradualment cap al costat dret. El dolor s’agreuja al cap de 24 hores i empitjora quan et bellugues. Pots tenir basques, femta tova de manera lleu i febre. Si penses que el diagnòstic podria ser una apendicitis incipient, no t’esperis a confirmar-ho i fes-t’ho mirar immediatament, perquè potser cal operar amb urgència.

  • Úlcera d’estómac

L’estómac té una capa protectora per evitar que els àcids que intervenen en la descomposició dels aliments ingerits el malmetin. Qualsevol problema en aquest recobriment pot causar dolor, que sovint es manifesta com una sensació de cremor (pirosi o coragre) al centre de l’abdomen. Amb freqüència es tenen nàusees, indigestió, flatulències i, fins i tot, vòmits.

No obstant això, si descobrim sang en el vòmit i la femta té un color negrós, amb una consistència semblant al quitrà, cal anar al metge de seguida perquè valori el problema amb urgència.

A la zona del pubis

Es podria atribuir a alguna d’aquestes causes:

  • Dolor a la bufeta

Els problemes de bufeta es manifesten com un dolor a la part inferior del centre de l’abdomen. Si es tenen rampes o cremor durant la micció o després, potser hi ha infecció. Potser també va acompanyat de més ganes d’orinar, d’aparició de sang en l’orina i d’una sensació de cansament i de malestar. Si bevent molts líquids no n’eliminem els símptomes, caldrà anar al metge.

Els càlculs (pedres) a la bufeta també poden ocasionar un dolor més agut i intens a la zona, a banda de dificultar la micció.

  • Mal als testicles

És habitual que els trastorns en els testicles es manifestin a la part baixa de l’abdomen, entre els quals trobem la inflamació o les infeccions de transmissió sexual.

Si, a banda del dolor abdominal, observes cap bony (o diversos) als testicles, una secreció anòmala pel penis o canvis a la pell, consulta-ho al metge.

  • Prostatitis

La pròstata és una petita glàndula situada entre la bufeta i el penis i segrega la part líquida de l’esperma. Es pot inflamar o infectar, fet que originaria dolor als genitals i també a la part inferior de l’abdomen. Sol anar acompanyat de dificultat per orinar o ejacular.

Si la prostatitis és d’aparició aguda (és a dir, ràpida), normalment és conseqüència d’una infecció bacteriana i caldrà tractar-la amb antibiòtic. Si es manifesta gradualment i és intermitent durant lapses de temps llargs, és difícil de determinar-ne la causa i de prescriure un tractament.

Dolor en un costat

Un mal al costat, on hi ha el melic o l’engonal, es pot atribuir a les causes següents:

  • Apendicitis

La primera manifestació d’una apendicitis, tal com hem dit, es nota a la part central, i més endavant es desplaça cap al costat dret. El dolor augmenta quan es prem la zona o tossim i esternudem, i també quan ens belluguem.

  • Pielonefritis

La pielonefritis és el terme mèdic per fer referència a una infecció renal i es manifesta amb un mal al costat que es pot estendre a l’esquena. La pot acompanyar una micció dolorosa, sang a l’orina i un malestar general. També és habitual tenir basques, vòmits i febre.

Aquesta classe d’infecció sol tenir origen bacterià i demana que es tracti amb antibiòtic; per tant, val més anar al metge al més aviat possible.

  • Pedres (càlculs) al ronyó

Un dolor sobtat i molt intens a l’esquena, a l’abdomen o a l’engonal pot ser conseqüència d’una pedra al ronyó: el còlic nefrític. El cos mirarà d’alliberar-se de la pedra empenyent-la al llarg dels urèters (els conductes que van del ronyó a la bufeta), un procés que causa dolor a intervals. El poden acompanyar nàusees o vòmits.

En general, els càlculs petits s’acaben eliminant amb l’orina, però si són més grossos potser caldrà seguir un tractament hospitalari.

  • Dolor muscular

No hem d’oblidar que una cosa tan simple com una distensió muscular pot causar dolor a l’abdomen, i fins i tot pot arribar a ser força intens perquè es fa treballar el múscul, de manera que l’exercici pot ser l’origen del mal.

Un bany amb aigua tèbia i analgèsics el poden calmar.

  • Hèrnies

Les hèrnies inguinals es poden manifestar amb dolor abdominal. Són conseqüència de l’afebliment d’una zona del múscul abdominal, que fa que el teixit adipós o l’intestí sobresurtin. Poden fer molt de mal i, de vegades, apareix un bony tou o s’infla l’abdomen. Normalment es deuen a algun esforç, per exemple quan s’aixeca un pes important. Els bonys tenen tendència a créixer quan tossim o esternudem. Si tens cap hèrnia val més que evitis el restrenyiment.

El tractament ha de ser quirúrgic per tornar l’intestí a lloc. Si l’hèrnia s’estrangula, el dolor és intens i demana un tractament quirúrgic urgent.

Dolor abdominal difús

Hi ha un seguit de trastorns que produeixen dolors no localitzats en una regió concreta:

  • Restrenyiment

N’és una causa habitual, sovint acompanyat de basques, pèrdua de la gana i inflor abdominal. Quan el mal és fruit del restrenyiment, el dolor és més agut al costat esquerre, en concret al còlon descendent.

El tractament passa per beure molt de líquid, fer exercici i menjar aliments rics en fibra. Si convé, parla’n amb el farmacèutic perquè et recomani un laxant.

  • Síndrome de l’intestí irritable (SII)

El dolor es pot notar a qualsevol part de l’abdomen i, ben sovint, es manifesta amb inflor i restrenyiment, o bé amb diarrea. El SII és un trastorn que sol durar força temps i el tractament se centra a determinar-ne els factors desencadenants —com ara l’estrès— i a aprendre a combatre el trastorn amb una dieta i un estil de vida saludables.

  • Gastroenteritis

Una altra causa de dolor generalitzat pot ser una infecció a l’intestí, bé per culpa d’un virus o bé per una intoxicació alimentària. Pot anar acompanyat d’episodis de diarrea, vòmits o de totes dues coses alhora. Normalment es resolen per si mateixos al cap de pocs dies, i s’evita la deshidratació amb la ingesta de líquids. Si, després d’una setmana, el trastorn no remet, val més que ho consultis al metge.

  • Mal d’esquena

Cal dir que un dolor que s’origina a l’esquena es pot manifestar a l’abdomen. Se sol anomenar “dolor diferit”. El mal empitjora quan et bellugues, t’ajups o aixeques objectes. Normalment es descarten les causes purament abdominals per a aquesta classe de dolors.

Exploracions i proves en cas de dolor abdominal

La conversa i l’exploració simple de l’abdomen, fent pressió en certes àrees per comprovar si et fan mal, donaran al metge pistes de la causa. Potser pot diagnosticar la malaltia i tot i prescriure’t un tractament adequat, però no sempre serà així. En els casos negatius, caldrà fer proves que variaran segons les sospites del metge, i que inclouran anàlisis de sang, d’orina i de la femta o, fins i tot, et pot derivar a l’especialista.

Potser és difícil d’esbrinar la causa d’un dolor a la part inferior de l’abdomen. En tot cas, no dubtis de consultar-ho al metge si els símptomes no remeten.