Salut i medicina

Dolor a l’avantbraç: Epicondilitis

L’epicondilitis és la inflamació dels tendons que s’origina en el colze i va fins la mà. Es produeix per una mala posició al fer moviments repetitius amb la mà o amb el canell. Parlem d’epicondilitis o colze de tennista amb la Dra. Lidia Capellas Sans, Especialista en Medicina Física i Rehabilitació del Centre Mèdic Mútua General de Catalunya.

Dra. Capellas, què és l’epicondilitis i per què es produeix? L’epicondilitis és la inflamació dels tendons que s’origina al colze i va fins la mà. Pot aparèixer per moviments repetitius que es fan amb la mà i amb el canell. Es pot produir tant jugant a tennis, quan hi ha una mala tècnica, o realitzant tasques periòdiques. Per exemple, les secretàries o qualsevol persona que treballa habitualment amb l’ordinador. Quan no hi ha una bona posició, els tendons es sobrecarreguen i deriva en aquesta inflamació.

Quins símptomes té? Els símptomes són, principalment, dolor en uns gestos determinats. Sobretot a la consulta, quan ve un pacient amb aquest problema, el que diu és que quan agafa un pes, per exemple una gerra per posar l’aigua, li fa mal. O bé quan està molta estona treballant amb el teclat de l’ordinador, també li fa mal. O fent esport, quan agafa la raqueta li fa mal. És a dir que hi ha moviments concrets que reprodueixen aquest dolor i que comencen al colze i van cap a la mà.

Com es pot prevenir o evitar? El més important, precisament, és mirar d’evitar que es produeixi. Ja que els moviments repetitius i les males posicions ho poden produir, s’ha d’intentar de fer uns exercicis de rehabilitació concrets per tal d’evitar les males posicions, com ara estirar tota la musculatura situada al dors del braç, fent un moviment de la ma cap amunt i després la musculatura contraria, amb la ma cap a baix. A més d’estirar la musculatura, també cal fer exercici per reforçar-la. Així, estarà més preparada quan li exigim més del compte.

Com es pot eliminar el dolor de l’avantbraç? Alleujar l’epicondilitis o colze de tennista depèn del temps que portem sentint el dolor, ja que si no es fa prevenció o rehabilitació es pot cronificar. D’entrada, hi ha el tractament immediat, que és posar gel quan tenim un dolor fort i prendre un antiinflamatori. Després ja ve el tractament de rehabilitació que, per una banda, és un tractament antiinflamatori i per al dolor (poden ser corrents o ultrasons), o bé amb tècniques específiques com un determinat tipus de massatge o l’acupuntura. En definitiva, tot el que sigui tractament del dolor. I, per altra banda, insistir en els exercicis i els estiraments preventius.