Alimentació i Nutrició, Salut i medicina

Veritat o mite: És dolent empassar-se els xiclets?

es malo tragarse los chicles

Existeixen diverses frases o mites que ens han repetit des que som petits. Un d’ells és que és dolent empassar-se els xiclets, que si ho fas et pots morir o, el clàssic, pren-te el suc ràpid que se li’n van les vitamines o, has d’esperar-te dues hores per banyar-te al mar després d’haver menjat.

Algunes d’aquestes frases només són mites, però algunes són veritat. I avui, volem aclarir si empassar-se el xiclet és dolent, és una realitat o un mite.

Per què no has d’empassar-te els xiclets?

T’has parat a preguntar-te alguna vegada què passaria si t’empassaves un xiclet? Sempre t’han recomanat que no ho facis, però saps el perquè? La veritat és que el nostre cos no sap com descompondre i digerir un xiclet. Això és pel fet que molts dels components del xiclet no es troben en la naturalesa, per això el nostre organisme no compta amb els enzims necessaris per a descompondre’ls.

Normalment, els xiclets estan composts de goma base, glicerina, compostos basats en oli vegetal, sacarina o sorbitol i mannitol (edulcorants), conservants, saboritzants i colorants. El nostre cos, com hem vist, no pot digerir la base de goma. Malgrat això, si per error ens empassem un xiclet, no cal témer que vagi a romandre enganxat a les parets de l’estómac o de l’intestí com hem sentit moltes vegades. El xiclet farà el recorregut habitual de qualsevol altre menjar i, com qualsevol altre menjar, serà expulsat. Aquest procés pot trigar entre un i tres dies, depenent de cada persona.

es malo tragarse los chicles

Els perills d’empassar-se els xiclets

Ara que sabem que el cos expulsa el xiclet si, per error, ens l’empassem, tampoc cal abusar i empassar-se goma de mastegar constantment, perquè això pot implicar problemes de salut. Cal recordar que és dolent empassar-se els xiclets.

En algunes ocasions, especialment en els nens, pot implicar problemes greus el fet de mastegar molt de xiclet o empassar-se’l. Per exemple, en empassar-lo, poden no saber com gestionar la situació, el xiclet pot arribar a la tràquea i això pot provocar una ennuegada, fent que la persona s’ofegui. Un altre problema associat amb els xiclets és la quantitat de sucre o edulcorant que, inconscientment, acabes consumint. Si abuses del xiclet, estaràs consumint molts edulcorants i sucres i, especialment en els nens, pot implicar problemes dentals en l’etapa formativa de les seves dents que pot afectar les seves dents definitives.

A més, molts dels elements de la goma de mastegar són components químics que, com ja hem comentat, el nostre cos no pot digerir i no és molt recomanable ingerir, per la qual cosa és recomanable no abusar del xiclet i reduir el seu consum al màxim.

Si m’empasso un xiclet, Puc tenir problemes gastrointestinals?

Com ja hem comentat en aquest article, és dolent empassar-se els xiclets. Si t’empasses un xiclet per error, normalment, no passa res greu. El cos l’expulsa al cap d’entre un i tres dies. Tanmateix, el xiclet pot suposar un problema si una persona s’arriba a empassar una gran quantitat de gomes de mastegar, ja que pot formar una bola que arribi a obstruir les vies intestinals. En aquests casos és necessari tractament mèdic o una intervenció per a expulsar-ho i descongestionar les vies intestinals.

Així mateix, algunes gomes de mastegar endolcides amb sorbitol poden causar diarrea si se’n consumeixen moltes de manera regular, car això és un dels efectes secundaris d’aquest edulcorant. També cal tenir en compte el sabor que s’escull, puix que n’hi ha alguns que poden causar certes afeccions. Per exemple, un xiclet que porti canyella pot irritar el teixit que recobreix les genives.

es malo tragarse los chicles

Un efecte negatiu que genera el xiclet en el nostre cos, és el que exerceix a l’estómac. El simple fet d’emportar-se alguna cosa a la boca i mastegar, genera l’inici dels processos digestius, generant un mitjà àcid en l’estómac, l’objectiu del qual és digerir aliments. No obstant això, si no arriben aliments a l’estómac perquè s’està mastegant un xiclet, l’àcid digereix la mucosa protectora de l’estómac. Quan això passa sovint, existeix un perill d’úlcera. Una úlcera estomacal afecta directament a la nostra digestió i al nostre aparell digestiu.

Els casos en els quals es produeix un bloqueig intestinal o restrenyiment a causa del xiclet, en moltes ocasions també tenen relació amb l’estil de vida i la salut de la persona. Una persona amb una alimentació saludable i un estil de vida saludable, no hauria de sofrir una obstrucció intestinal per empassar-se una goma de mastegar. Per això, volem aprofitar per a recordar la importància de portar una alimentació saludable i equilibrada i acompanyar-la d’un estil de vida saludable i la pràctica d’esport de manera regular. Això ajudarà a tenir una bona regulació intestinal, permetent lluitar contra el restrenyiment i així, poder expulsar cossos estranys (com pot ser un xiclet) amb facilitat.