Salut i medicina

Com afecta la primavera el nostre organisme?

Mariposa en primavera

Les variacions de temperatura, humitat i l’augment de les hores de llum pròpies de la primavera produeixen alteracions en la naturalesa i canvis hormonals que poden afectar de manera directa el nostre organisme. No només parlem de l’astènia primaveral o de les al·lèrgies, sinó de com l’arribada d’aquesta estació ens influeix de forma integral i pot afectar la nostra salut i el nostre ànim, tant positivament com negativament. Com ens influeix la primavera?

El sistema respiratori

La primavera dona pas a l’època de la floració i la pol·linització de la majoria de les plantes. Com que actualment han augmentat els al·lèrgens nous i la freqüència de les al·lèrgies, el sistema respiratori és un dels més afectats a la primavera: es disparen els casos de rinitis, conjuntivitis i faringitis, i empitjoren els casos d’asma bronquial. D’altra banda, els canvis de temperatura propis de l’estació poden augmentar els casos de refredats virals.

El costat positiu de la primavera és que disminueixen els casos de grip i de pneumònia bacteriana.

L’estat d’ànim i el desig sexual

L’augment de les hores de llum i la pujada de la temperatura provoquen canvis hormonals i un augment de l’activitat social que milloren l’estat d’ànim en general i augmenten el desig sexual. En això té molt a veure la vitamina D (el cos la produeix de forma natural en exposar-se al sol), ja que intervé de manera directa en l’estat d’ànim i en els nivells de testosterona.

No obstant això, aquests canvis de la primavera i el canvi d’hora poden afectar de forma negativa algunes persones. Aproximadament la meitat de la població pot experimentar l’anomenada astènia primaveral, un trastorn temporal que es produeix quan l’organisme necessita un període d’adaptació als canvis de l’estació, i que presenta símptomes com ara cansament i fatiga, somnolència (a la primavera disminueix la melatonina, l’hormona que regula el son), irritabilitat, pèrdua de gana i del desig sexual. Tot i que no és greu i sol durar com a màxim un parell de setmanes, l’adopció d’hàbits saludables, com ara l’exercici (ajuda a alliberar estrès que millora la qualitat del son, indispensable per a la producció de melatonina), una dieta equilibrada rica en fruita i verdura, i una bona hidratació, poden reduir la durada de l’astènia primaveral.

Ossos, articulacions i músculs

La major exposició als raigs solars incrementa la producció de vitamina D. Aquesta vitamina ajuda a l’absorció del calci, afavoreix l’enfortiment dels ossos, i també desenvolupa un paper important en el sistema nerviós, muscular i immunitari. No obstant això, aquesta mateixa exposició solar, si no es controla i no es protegeix bé la pell, pot augmentar els casos de cremades, el risc de lesions cutànies i un empitjorament de la dermatitis atòpica.

En aquesta època, aprofitant que s’allarguen els dies i la temperatura és més agradable, solem augmentar les hores que dediquem a l’exercici físic, de manera que el sistema muscular s’enforteix. No obstant això, l’artritis reumatoide a les extremitats inferiors i superiors pot tenir més incidència en aquesta estació.

Padre e hijos en la playa

Sistema cardiovascular i cerebrovascular

A la primavera es produeix una baixada de la pressió arterial, cosa que pot afavorir els malalts crònics d’hipertensió. Al costat de la dilatació de les artèries per l’augment de la temperatura, en general es redueix el nombre d’infarts isquèmics i de miocardi.

Com a efecte negatiu, es poden agreujar els quadres de baixades de tensió en persones amb la tensió arterial baixa. I els pacients amb asma o rinitis, a causa d’una mala oxigenació de la sang, poden patir una descompensació de la seva malaltia cardíaca. Alguns estudis també han descrit una freqüència més alta de casos d’hemorràgia subaracnoidal (sagnat a la zona compresa entre el cervell i els teixits prims que el cobreixen) a la primavera.

Sistema digestiu

En general, a la primavera millora la nostra alimentació: mengem més fruita i verdura fresca, bevem més perquè fa més calor (sucs, aigua…). També ens movem més, cosa que en conjunt afavoreix la funció del sistema digestiu. No obstant això, augmenten els brots d’úlceres gastroduodenals i augmenta el risc de complicacions en els pacients amb úlceres prèvies.

En resum, la primavera és una època natural de canvi i renovació. Si tenim en compte tots aquests aspectes que poden afectar el nostre organisme i estem preparats, aquesta estació és una oportunitat fantàstica per cuidar la nostra salut física i el nostre estat d’ànim amb la pràctica d’hàbits saludables, el contacte amb la natura i el foment de l’activitat social. A gaudir de la primavera!

I ara, a més, gaudeix de la primavera amb aquesta playlist exclusiva d’MGC Mútua

Tenim una playlist per a tu a Spotify per a cada ocasió. Descobreix-las!