Alimentació i Nutrició

Cireres: una font de salut

cerezas

Les cireres són una de les fruites preferides de l’estiu, tant pels nens com pels adults. A més de ser sucoses i dolces tenen uns beneficis nutricionals excel·lents i són baixes en calories. Un grapat de cireres aporta a l’organisme antioxidants, àcid fòlic, fibra, vitamines, aminoàcids i minerals, cosa que converteix aquests fruits vermells en una gran font de salut. T’expliquem tots els beneficis de les cireres.

Riques en antioxidants per a la protecció cel·lular

Les cireres tenen un alt contingut en antioxidants que neutralitzen la degeneració cel·lular i protegeixen el sistema immunològic, com ara les antocianines (un tipus de flavonoide responsable del seu color vermell fosc) i els betacarotens (un precursor de la vitamina A).

  • Els antioxidants, juntament amb la vitamina C i els aminoàcids de les cireres, compleixen un paper important en la cura del cabell, de les ungles i especialment de la pell perquè la mantenen nodrida alhora que contraresten els efectes nocius dels raigs del sol i prevenen l’aparició d’arrugues, flacciditat i taques pròpies de l’envelliment prematur.
  • Milloren el comportament cognitiu. Neutralitzen els radicals lliures responsables de l’envelliment cel·lular i de malalties degeneratives com ara el càncer, l’Alzheimer i l’artritis.
  • Protegeixen la funció cel·lular del cor i afavoreixen la circulació de la sang, de manera que beneficien la salut cardiovascular.
  • La seva funció antiinflamatòria pot millorar els símptomes d’algunes malalties com ara l’artritis i la gota i també ajuda a reduir el dolor.
  • En disminuir el dany oxidatiu en els músculs, milloren les sobrecàrregues musculars i permeten una recuperació més ràpida, molt beneficiosa per exemple en els esportistes.
  • Afavoreixen l’eliminació de líquids i alliberen toxines, de manera que ajuden a depurar l’organisme i a controlar els nivells de colesterol.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Alt contingut en ferro i calci per prevenir l’osteoporosi.

Les cireres més fosques contenen més proporció de ferro, que juntament amb el calci prevenen l’osteoporosi, per la qual cosa són molt recomanables durant l’època de la menopausa. També ajuden a prevenir o tractar casos d’anèmia ferropènica i a millorar els problemes de formació de les dents.

cerezas ensalada

Font de fibra beneficiosa per a la salut intestinal

Les cireres són una bona font de fibra molt beneficiosa per al trànsit intestinal. La fibra combat el restrenyiment i redueix l’acumulació de gasos intestinals i el malestar digestiu.

Font de melatonina, per regular la son

Les cireres són un dels pocs aliments que contenen melatonina natural. Al costat del triptòfan i la serotonina regulen el ritme del cor, els cicles de la son, prevenen l’insomni i milloren la qualitat del descans.

Font d’àcid fòlic per a les embarassades

150 grams de cireres proporcionen aproximadament 50 micrograms d’àcid fòlic, cosa que contribueix en un 10% a satisfer les necessitats vitamíniques durant els mesos d’embaràs i durant la infància.

Baixes en calories

cerezas para merendar

Tot i la seva dolçor, un grapat de 10 cireres (50 grams aproximadament) aporten només 24 calories, cosa que les fa excel·lents per incloure-les en una dieta equilibrada i les converteix en una boníssima opció per al berenar dels nens, en comptes d’un altre tipus d’aliments més calòrics.

Aptes per a diabètics

Tot i que fa algun temps es pensava que les cireres contenien molta quantitat de sucre, avui dia està comprovat que 100 grams de cireres proporcionen tan sols 10 grams de sucres. Compten amb un índex glucèmic de 22 (de 0 a 100, la rapidesa amb què els hidrats de carboni de la fruita es descomponen en glucosa i passen a la sang); per tant, són aptes per a les persones diabètiques. El contingut alt en antioxidants ajuda a mantenir en bon estat els capil·lars de la retina ocular, cosa que les fa perfectes per a la conservació de la vista, un dels problemes que deriven de la malaltia de la diabetis.

En general, les cireres són una fruita realment saludable que val la pena incloure en la nostra alimentació. Gaudeix-les aquest estiu!