Alimentació i Nutrició

Cafè amb llimona: és una superbeguda?

Sembla que és una tendència d’última hora. Afegeix una mica de llimona al cafè i tindràs una superbeguda que, hipotèticament, ajuda a dissoldre el greix, protegeix la pell i calma el mal de cap. Si més no això diuen.

Fins aquí la teoria. Ara bé, tant el cafè com el suc de llimona són clarament beneficiosos per a la salut, però el cas és saber si combinats en una beguda aporten res més. Repassem què en diu la ciència.

Ingredients del cafè amb llimona

Per a molts de nosaltres el cafè és l’àncora de salvació diària. Seria curiós de saber quantes tasses de cafè es beuen cada dia arreu del món, però, sens dubte, deuen ser milers de milions; no és pas per atzar que es considera la beguda amb més adeptes a tot el planeta.

El beuratge, que es prepara com una infusió en aigua bullent de grans de cafè torrat i molt, conté cafeïna. La cafeïna influeix en diversos aspectes de la funció cerebral, com ara la memòria, la capacitat de concentració i els nivells d’energia.

D’altra banda, les llimones són dels cítrics que més es conreen arreu del món. S’han consumit durant segles perquè tenen propietats medicinals. A més a més, són una font de fibra.

Tots dues, la cafeïna i les llimones, tenen índexs elevats d’antioxidants, que ens protegeixen dels efectes perjudicials d’un excés de radicals lliures. Si les combinem, les dosis són el suc d’una llimona en 240 ml de cafè.

Un cafè inclou vitamines (la B3, o la niacina, la B12 i la B5) i minerals com ara el manganès, el potassi i el magnesi. I, pel que fa als potents antioxidants esmentats, un estudi ha demostrat que la majoria de bevedors de cafè obtenen més antioxidants del cafè que de la fruita i de la verdura juntes.

Com passa amb nombroses fruites, la llimona proporciona fotoquímics i conté una important dosi de vitamina C.

Beneficis del cafè amb llimona

Per començar, vegem quins beneficis té cadascun per separat.

Beneficis del cafè

Hi ha una munió d’estudis que avalen que el cafè té un ampli ventall de beneficis, que van de la protecció del fetge a procurar certes defenses contra la depressió.

En un estudi a molt gran escala, tant l’Institut Nacional del Càncer com els Instituts Nacionals de la Salut (amb seu als Estats Units) van descobrir que els qui en beuen set tasses diàries (sigui de cafè americà o de cafè exprés) tenen menys risc global de mort. De fet la taxa de mortalitat es redueix fins a un 16 %.

El consum regular de cafè s’associa a menys perill de patir malalties cròniques, fins i tot de diversos càncers —en concret, de mama, de càncer colorectal, de colon, de l’endometri i de pròstata—, i també a la reducció d’afeccions cardíaques, de la malaltia de Parkinson i de la diabetis de tipus 2.

I no únicament això. A l’hora d’estimular el rendiment mental o físic, la cafeïna és un dels suplements més efectius de què disposem.

També fa augmentar la fortalesa, la resistència muscular, el grau d’alerta i fa minvar l’RPE, o l’índex d’esforç percebut, que serveix per controlar la intensitat en els entrenaments, la qual cosa indica que et sembla que fas menys esforç que si no prens cafeïna.

Beneficis de les llimones

Són una gran font de vitamina C i de flavonoides, que són poderosos antioxidants i que s’han associat a menys perill de patir diversos càncers, com ara el d’esòfag, el d’estómac, el de pàncrees i el de mama.

Una llimona proporciona cap a 31 mil·ligrams de vitamina C, cosa que representa el 51 % del consum diari recomanat. Quan mengem fruita i verdura riques en vitamina C, fem que disminueixi el perill de patir malalties del cor o ictus, ens protegim el sistema immunitari i ajudem a combatre les infeccions.

Beneficis hipotètics del cafè amb llimona

Hipotèticament la l’acció de combinar-los té diversos beneficis:

El cafè amb llimona contribueix a rebaixar l’índex de greix corporal

  • Veredicte: fals

No té cap base científica. Certs estudis conclouen que la cafeïna ajuda a accelerar el metabolisme, amb la qual cosa es crema energia en estat de repòs.

També estimula el sistema nerviós, que envia senyals directes a les cèl·lules adiposes per impel·lir-les a descompondre’s.

Tanmateix, no té cap efecte a l’hora de perdre greix, tret que hi hagi un dèficit de calories, perquè se’n crema més que no se’n consumeix a diari.

Si bé és veritat que, pel que fa al cafè, hi ha gent que diu que té menys gana quan en pren, i això podria repercutir en una ingesta inferior de calories.

I la llimona? Com totes les fruites, és molt saludable, però no s’ha provat que tingui avantatges especials per fer perdre greix.

En conclusió, no hi ha cap evidència que combinar cafè i llimones afavoreixi la pèrdua de greix.

El cafè amb llimona calma els mals de cap

  • Veredicte: fals

Aquest hipotètic benefici no té cap fonament. Hi ha estudis que demostren que un consum elevat de cafeïna fa augmentar la prevalença de tenir mal de cap, però d’altres, en canvi, asseveren que l’efecte és exactament el contrari.

Una recerca va provar que la freqüència de tenir mals de cap sense migranya era un 18 % superior entre els qui prenien molt de cafè (una dosi equivalent a 500 mil·ligrams de cafeïna, o a quantitats superiors), si es comparava amb els qui en prenien quantitats inferiors, de 125 mil·ligrams al dia.

No obstant això, un altra recerca va demostrar que prendre cafè barrejat amb analgèsics com ara l’ibuprofèn podia augmentar-ne l’efectivitat.

Si tens mal de cap de manera regular, potser paga la pena que miris de prendre més cafè, per veure si funciona. Ara bé, no hi ha cap base que, si el combines amb llimona, te l’hagi de fer més lleu.

El cafè amb llimona millora la salut de la pell

  • Veredicte: fals

Una bona salut cutània s’ha associat sempre amb el consum de fruita i verdura, per bé que no se sap quin component té aquest efecte.

El suc de llimona no aporta gaires micronutrients; per tant, si vols millorar l’estat de la pell, val més que mengis més fruita i verdura.

El cafè amb llimona té efectes secundaris?

No hi ha evidència científica que combinar el cafè i la llimona tingui cap efecte secundari concret, però hi ha aspectes que has de prendre en consideració.

El suc de llimona és molt àcid i, al cap del temps, pot perjudicar l’esmalt de les dents. Aconsellem de glopejar aigua després de beure’n.

Recorda que la cafeïna té una vida mitjana llarga dins l’organisme —prop de sis hores—, la qual cosa significa que hi roman força temps després de consumir-ne. No és recomanable de prendre cafè més tard de les 16:00 hores, perquè podria alterar el son nocturn.

Cafè amb llimona: el veredicte final

Has provat de prendre cafè amb llimona? Pel que fa al gust, n’hi ha que afirmen que fa més bo el cafè, perquè n’amoroseix l’amargor. En relació amb la textura, sembla que el combinat és més fresc i menys embafador que el cafè ras i curt, que amara tota la boca. N’hi ha per a tots els gustos!

Hauríem d’afegir llimona al cafè del matí? Doncs ho acabem de dir: si t’agrada, endavant. Ara, no n’esperis resultats màgics!