Hàbits Saludables, Salut i medicina, Vida Sana

Beneficis de l’Aigua de Mar: Descobreix les seves Propietats Curatives

Anar a la platja és, per a moltes persones, sinònim de diversió, banys, passejos, relaxament i sol. No obstant això, no tots sabem que l’aigua de mar també aporta a l’organisme multitud de beneficis positius des del punt de vista físic, mental i emocional. Tant de forma externa, mitjançant el bany, com interna, al beure, l’aigua de mar conté nutrients essencials que, entre altres efectes saludables, ajuden a equilibrar l’organisme, prevenen i milloren diverses patologies, milloren la qualitat de la pell i alleugen l’estrès. 

L’ús de l’aigua de mar s’ha posat de moda en els últims anys. No obstant això, no és una pràctica nova, sinó que es remunta a segles enrere. Gràcies al fet que és rica en minerals i oligoelements, aquest recurs natural s’ha utilitzat per tractar diverses malalties, però també com a eina per promoure el benestar general. En aquest article, veurem quins són els principals beneficis de l’aigua de mar i com es pot incorporar al nostre dia a dia. 

Principals beneficis de l’aigua de mar 

L’aigua de mar és coneguda per les seves propietats terapèutiques i la seva capacitat per millorar la salut de manera natural. En diverses civilitzacions passades, com la grega, la romana o la fenícia, era emprada per banys terapèutics, fer gàrgares, tractar ferides o conservar aliments. 

No obstant això, les seves aplicacions van prendre un altre rumb a principis del segle XX, quan el biòleg i fisiòleg René Quinton, pel que sembla va descobrir que entre els beneficis de l’aigua de mar figurava la reparació de les cèl·lules danyades. El 1904 va publicar el llibre “L’aigua de mar, un mitjà orgànic” amb els seus descobriments. 

Avui dia, aquests beneficis es continuen ampliant, i els més destacats són els següents:

Beneficis de l’aigua de mar per a la pell

L’alta concentració de minerals, com el magnesi, el sodi i el potassi, ajuda a netejar i desintoxicar l’epidermis. Aquests minerals també contribueixen a millorar la hidratació i l’elasticitat de la pell. Per tant, pot ajudar a reduir l’aparició d’arrugues i altres signes d’envelliment. A més, l’aigua de mar té propietats antibacterianes i antiinflamatòries, així que es pot usar per a tractar afeccions cutànies com l’acne, la psoriasi i l’èczema. 

Beneficis de l’aigua de mar per a la salut respiratòria

Entre els beneficis de l’aigua de mar també es troba la neteja del sistema respiratori. Respirar l’aire marí i fer inhalacions d’aquesta aigua ajuda a netejar les vies respiratòries i a reduir la inflamació. Això és particularment beneficiós per a persones amb asma, bronquitis o sinusitis crònica. A més, gràcies a les seves propietats mucolítiques, facilita l’expulsió del moc i millora la respiració. 

Beneficis de l’aigua de mar per al sistema immunitari

Si bé no podem dir que l’aigua de mar cura malalties, sí que pot enfortir el sistema immunitari, que és el que s’encarrega de lluitar contra aquestes. Els minerals i oligoelements presents a l’aigua de mar, com el zinc, el magnesi i el iode, ajuden a augmentar la producció de glòbuls blancs i a millorar la resposta immune del cos davant infeccions i malalties. A més, l’exposició al sol durant una visita a la platja augmenta els nivells de vitamina D, que és essencial per al sistema immunitari. 

Que altres beneficis té l’aigua de mar?

beneficios del agua de mar

L’aigua marina, a diferència de l’aigua dolça de rius i llacs, conté minerals com ara zinc, iode, potassi, magnesi i altres oligoelements que li atorguen moltes propietats beneficioses per a la salut:

  • Té un efecte antibiòtic i antisèptic, que ajuda a prevenir infeccions a les ferides i a la cicatrització.
  • Pel seu contingut en iode, surar i nedar en l’aigua relaxa els músculs i afavoreix la recuperació de lesions, cosa que ho fa recomanable per a casos de rehabilitació i per al postoperatori.
  • L’aigua de mar millora i alleuja els símptomes en problemes respiratoris: passejar per la platja i banyar-se ajuda a eliminar l’obstrucció nasal en refredats i en casos de sinusitis, elimina les flegmes i la mucositat, aclareix les vies respiratòries i millora la funció auditiva.
  • El bany en aigua salada alleuja els dolors articulars en els casos d’artritis i artrosi.
  • Passejar per la vora del mar i realitzar exercicis a l’aigua activa i millora la circulació sanguínia. És recomanable quan es presenten problemes circulatoris, inflor, varius, cames cansades…
  • Els minerals presents en l’aigua de mar milloren la qualitat de la pell: l’aigua marina exfolia, cicatritza i revitalitza. L’efecte antibiòtic i antisèptic també millora els problemes de psoriasi, de descamació del cuir cabellut i l’acne. Passejar per la vora del mar i el frec de la sorra, a més, escata i millora la pell dels talons esquerdada.
  • Passejar per la platja i banyar-se al mar, sol o gaudint de companyia, sentir la natura i desconnectar, relaxa, millora l’humor i prevé l’estrès i l’insomni.

Algunes investigacions també afirmen que, pel seu alt contingut nutricional en minerals i oligoelements presents de forma biodispensable, beure aigua de mar com a suplementació és beneficiós per a la salut:

  • Es recomana com a tractament per combatre el dèficit de minerals de l’alimentació i per combatre casos de desnutrició gràcies a les seves propietats reconstituents i revitalitzants.
  • Al neutralitzar l’acidesa de l’estómac i en ser desinfectant, combat la gastroenteritis.
  • Les seves propietats alcalines regulen el medi intern, ajuden a mantenir i millorar la salut dels òrgans i prevenen el desenvolupament de diverses patologies.
  • Millora problemes de fetge i ronyons: regenera les cèl·lules de la cirrosi i millora els símptomes de problemes renals com vòmits, nàusees i problemes per orinar.

Sempre és recomanable consultar un metge abans d’utilitzar l’aigua de mar com a teràpia de suplementació, conèixer-ne molt bé els pros i els contres i com començar a prendre’n.

Com incorporar l’aigua de mar a la teva rutina

Per aprofitar els beneficis de l’aigua de mar i gaudir de les seves propietats curatives, no és necessari viure prop del mar. A continuació pots trobar algunes formes pràctiques d’integrar l’aigua de mar en la teva vida quotidiana.

Banyar-se al Mar

Nedar a l’oceà és suficient perquè la pell absorbeixi els minerals, i amb el moviment de les ones, es pot aconseguir un massatge natural que millori la circulació i relaxi els músculs. D’altra banda, estar en contacte amb la naturalesa té un efecte calmant i reductor de l’estrès

Ús d’Aigua de Mar en Productes Cosmètics

Moltes marques de bellesa han incorporat l’aigua de mar a les seves composicions, a causa de les seves propietats beneficioses per a la pell. Pots trobar cremes, locions i exfoliants que la contenen i que s’utilitzen tant com hidratants com revitalitzants. Aquests productes poden ser una excel·lent opció per cuidar la teva pell diàriament, especialment si no tens l’oportunitat de visitar el mar amb freqüència.

Inhalacions d’Aigua de Mar

Una altra opció per gaudir dels beneficis de l’aigua de mar és fer inhalacions; en particular, si es desitja millorar la salut respiratòria. Avui dia, les farmàcies ofereixen diferents solucions salines fetes a partir d’aigua de mar, que són ideals per a fer rentades nasals o inhalacions. Aquest mètode pot ser particularment útil durant els mesos d’hivern, quan les infeccions respiratòries són més comunes, o també si sofreixes d’al·lèrgies estacionals.

El mar i el nostre organisme

Si ens aturem a analitzar la relació entre el mar i el nostre organisme, podem veure que hi ha importants similituds. D’una banda comprovem que l’aigua del mar original, l’ancestral (amb menys concentració de sals que l’actual), on es va originar la vida, és molt similar en composició mineral al plasma sanguini on es banyen les nostres cèl·lules. D’altra banda, aproximadament el 70% del nostre organisme és aigua, curiosament la mateixa proporció que té el mar en el conjunt de la Terra.

En l’aigua de mar trobem els minerals necessaris per al bon funcionament de les cèl·lules i tots els elements bàsics per a la vida, en la proporció correcta i en estat biodisponible, cosa que pot aportar multitud de beneficis per a la salut.

L’aigua de mar com a teràpia

Tot i que l’aigua de mar s’ha utilitzat des de l’antiguitat per tractar diverses patologies, va ser a principis del segle XX quan l’investigador francès René Quinton va estudiar-ne tots els beneficis positius. Juntament amb el Doctor Jarricot va fundar els “Dispensaris Marins”, on es realitzaven teràpies utilitzant l’aigua de mar per tractar els abundants casos de desnutrició, les malalties infeccioses i els problemes de pell de l’època, i en els quals es van salvar milers de vides. Va ser llavors quan va sorgir la idea d’embotellar l’aigua marina per utilitzar-la com a tractament.

L’èxit del dispensari marí de Quinton va originar la creació d’altres arreu del món i avui dia se segueixen estudiant els efectes beneficiosos de l’aigua de mar sobre la salut i utilitzant-se en nombroses teràpies.

 

beneficios del agua de mar

Conclusió: El poder curatiu de l’aigua de mar

L’aigua de mar és un recurs natural amb un ampli ventall de beneficis per a la salut. Encara que no es pot afirmar que hi ha malalties que cura l’aigua de mar, sí que és eficaç per a millorar l’aparença i la salut de la pell, així com per a enfortir el sistema immunitari i alleujar diversos problemes respiratoris. 
Si la incorporem a la nostra rutina, sigui mitjançant banys a l’oceà o a través de productes cosmètics i inhalacions, podem millorar amb escreix el nostre benestar general. I és que en lloc d’esperar a patir alguna patologia per a tractar-la, la prevenció és sempre el camí més eficaç per gaudir de bona salut.