Hàbits Saludables, Vida Sana

Beneficis de l’aigua de mar

beneficios del agua de mar

Anar a la platja és, per a moltes persones, sinònim de diversió, banys, passejos, relaxament i sol. No obstant això, no tots sabem que l’aigua de mar també aporta a l’organisme multitud de beneficis positius des del punt de vista físic, mental i emocional. Tant de forma externa, mitjançant el bany, com interna, al beure, l’aigua de mar conté nutrients essencials que, entre altres efectes saludables, ajuden a equilibrar l’organisme, prevenen i milloren diverses patologies, milloren la qualitat de la pell i alleugen l’estrès. T’expliquem tots els beneficis de l’aigua de mar.

El mar i el nostre organisme

Si ens aturem a analitzar la relació entre el mar i el nostre organisme, podem veure que hi ha importants similituds. D’una banda comprovem que l’aigua del mar original, l’ancestral (amb menys concentració de sals que l’actual), on es va originar la vida, és molt similar en composició mineral al plasma sanguini on es banyen les nostres cèl·lules. D’altra banda, aproximadament el 70% del nostre organisme és aigua, curiosament la mateixa proporció que té el mar en el conjunt de la Terra.

En l’aigua de mar trobem els minerals necessaris per al bon funcionament de les cèl·lules i tots els elements bàsics per a la vida, en la proporció correcta i en estat biodisponible, cosa que pot aportar multitud de beneficis per a la salut.

L’aigua de mar com a teràpia

Tot i que l’aigua de mar s’ha utilitzat des de l’antiguitat per tractar diverses patologies, va ser a principis del segle XX quan l’investigador francès René Quinton va estudiar-ne tots els beneficis positius. Juntament amb el Doctor Jarricot va fundar els “Dispensaris Marins”, on es realitzaven teràpies utilitzant l’aigua de mar per tractar els abundants casos de desnutrició, les malalties infeccioses i els problemes de pell de l’època, i en els quals es van salvar milers de vides. Va ser llavors quan va sorgir la idea d’embotellar l’aigua marina per utilitzar-la com a tractament.

L’èxit del dispensari marí de Quinton va originar la creació d’altres arreu del món i avui dia se segueixen estudiant els efectes beneficiosos de l’aigua de mar sobre la salut i utilitzant-se en nombroses teràpies.

Quins són els principals beneficis de l’aigua de mar?

beneficios del agua de mar

L’aigua marina, a diferència de l’aigua dolça de rius i llacs, conté minerals com ara zinc, iode, potassi, magnesi i altres oligoelements que li atorguen moltes propietats beneficioses per a la salut:

 • Té un efecte antibiòtic i antisèptic, que ajuda a prevenir infeccions a les ferides i a la cicatrització.
 • Pel seu contingut en iode, surar i nedar en l’aigua relaxa els músculs i afavoreix la recuperació de lesions, cosa que ho fa recomanable per a casos de rehabilitació i per al postoperatori.
 • L’aigua de mar millora i alleuja els símptomes en problemes respiratoris: passejar per la platja i banyar-se ajuda a eliminar l’obstrucció nasal en refredats i en casos de sinusitis, elimina les flegmes i la mucositat, aclareix les vies respiratòries i millora la funció auditiva.
 • El bany en aigua salada alleuja els dolors articulars en els casos d’artritis i artrosi.
 • Passejar per la vora del mar i realitzar exercicis a l’aigua activa i millora la circulació sanguínia. És recomanable quan es presenten problemes circulatoris, inflor, varius, cames cansades…
 • Els minerals presents en l’aigua de mar milloren la qualitat de la pell: l’aigua marina exfolia, cicatritza i revitalitza. L’efecte antibiòtic i antisèptic també millora els problemes de psoriasi, de descamació del cuir cabellut i l’acne. Passejar per la vora del mar i el frec de la sorra, a més, escata i millora la pell dels talons esquerdada.
 • Passejar per la platja i banyar-se al mar, sol o gaudint de companyia, sentir la natura i desconnectar, relaxa, millora l’humor i prevé l’estrès i l’insomni.

beneficios del agua de mar

Algunes investigacions també afirmen que, pel seu alt contingut nutricional en minerals i oligoelements presents de forma biodispensable, beure aigua de mar com a suplementació és beneficiós per a la salut:

 • Es recomana com a tractament per combatre el dèficit de minerals de l’alimentació i per combatre casos de desnutrició gràcies a les seves propietats reconstituents i revitalitzants.
 • Al neutralitzar l’acidesa de l’estómac i en ser desinfectant, combat la gastroenteritis.
 • Les seves propietats alcalines regulen el medi intern, ajuden a mantenir i millorar la salut dels òrgans i prevenen el desenvolupament de diverses patologies.
 • Millora problemes de fetge i ronyons: regenera les cèl·lules de la cirrosi i millora els símptomes de problemes renals com vòmits, nàusees i problemes per orinar.

Sempre és recomanable consultar un metge abans d’utilitzar l’aigua de mar com a teràpia de suplementació, conèixer-ne molt bé els pros i els contres i com començar a prendre’n.