Salut i medicina

Assaigs clínics: una oportunitat per als pacients

Els assajos clínics proven l’eficàcia i la seguretat de nous medicaments o tècniques mèdiques mitjançant la seva aplicació en éssers humans. El. Dr. Antoni Mayol, especialista en medicina general del Centre Mèdic Mútua General de Catalunya, ens parla sobre la rellevància dels assajos clínics en la pràctica mèdica quotidiana.

Què són els assaigs clínics i com es realitzen? Els assaigs clínics són una avaluació experimental d’un procediment, una tècnica quirúrgica, un producte sanitari o un fàrmac, per intentar conèixer-ne la seguretat i/o l’eficàcia. Es tracta de comparar un fàrmac nou, que pensem que serà útil, amb fàrmacs o tractaments ja existents complint la normativa vigent a cada país o de cada regió.

Un cop les autoritats sanitàries han aprovat aquest protocol (ja sigui a la comunitat autònoma, a tot el país, a l’àmbit europeu, etc.), es posa en marxa l’assaig clínic en un nombre X de pacients, que es van controlant d’una manera periòdica durant tota la realització. En funció de l’objectiu poden ser més o menys llargs i es controla que no hi hagi reaccions adverses o que almenys siguin menors que les ja existents en altres tractaments. Un cop recollides les dades que s’han captat durant tota la durada de l’assaig clínic, es realitza una anàlisi estadística per veure de manera real si el fàrmac (o el que hàgim testat) és superior o no a un altre ja existent.

És molt important per a aquesta pràctica que el pacient sigui informat d’una manera clara i que signi el que anomenem un “consentiment informat”. Sense aquesta signatura del pacient conforme coneix pros i contres, no es pot realitzar.

Quins objectius tenen els assaigs clínics? L’objectiu pel que fa als metges, al personal sanitari que posa en marxa l’estudi i als pacients és, bàsicament, veure si el nou fàrmac, procediment o tècnica és superior a un altre. I tots els beneficis estan enfocats al pacient, perquè si es comprova que l’assaig clínic funciona, el personal sanitari disposarà d’una nova eina per poder aplicar-los un tractament millor.

Quin impacte tenen els assaigs clínics i com s’avaluen? A casa nostra, l’impacte dels assajos clínics és molt gran perquè tenim un gran nombre de centres sanitaris i una gran població en la qual hi ha un gran nombre de malalties. Per tant disposem d’un gran nombre de pacients amb patologies similars que podem estudiar a la vegada, si és el cas.

Actualment, quin nivell d’aplicació tenen els assaigs clínics en la pràctica mèdica? A la pràctica mèdica, els assajos clínic són molt importants. Avui dia, molts pacients amb una patologia i amb uns paràmetres que puguin ser inclosos en l’assaig clínic, es poden beneficiar dels diferents estudis que es fan en diferents hospitals. És molt diferent del que passava fa uns anys, quan els assaigs clínics estaven implementats exclusivament en certs països i certs centres, amb la qual cosa els pacients, quan podien, havien de traslladar-se allí. Ara, al nostre país hi ha una gran quantitat d’assajos clínics, de manera que es poden estudiar una gran varietat de patologies.

Com es podria augmentar la iniciativa i l’impacte dels assaigs clínics? La posada en marxa d’assaigs clínics bàsicament depèn d’un tema econòmic. La persona, grup de persones o indústria farmacèutica a la qual interessa posar en marxa un assaig clínic principalment ha de tenir en compte el tema econòmic. La despesa de la posada en marxa i del seguiment de l’evolució és molt alt i, per ara i malauradament, al nostre país la quantitat de què disposa l’erari públic per posar en marxa assaigs clínics és petita.

Bàsicament i com passa en molts països, la principal promotora d’assajos clínics és la indústria farmacèutica. Tant de bo, amb el temps, la quantitat d’inversió pública que es pugui realitzar en aquest tipus de pacients i en aquest tipus d’experimentació, sigui molt més alta.