Alimentació i Nutrició, Salut i medicina

Anèmia per manca de ferro: causes, símptomes i tractament

Tens defalliment, pal·lidesa i cansament  existencial? Si estàs mig mort i no saps per què, potser es tracta d’un dèficit de ferro. La manca de ferro és un trastorn força comú, en què disminueix el nombre de glòbuls vermells de la sang (les hematies, encarregades de dur l’oxigen a les cèl·lules). Si falla el transport d’oxigen, els òrgans i els teixits no reben prou energia i se’n ressent la salut.

Te n’expliquem tot seguit els símptomes, les possibles causes i com pots comprovar si n’ingereixes la quantitat diària recomanada.

Què és el ferro i per què el necessitem

El ferro és un mineral essencial, present en un bon nombre d’aliments saludables. A grans trets, el cos necessita produir hemoglobina, una proteïna dels glòbuls vermells de la sang que transporta l’oxigen dels pulmons a totes les cèl·lules del cos.

Hi ha dues classes de ferro: l’hem (o l’hem hemoglobínic) i el ferro no hem (o hem no hemoglobínic). Els noms fan referència a l’hemoglobina. Els aliments vegetals, com ara els llegums, les nous, les llavors i els cereals integrals contenen ferro no hemoglobínic. La carn, fins i tot l’aviram, n’inclouen de tots dues classes.

L’organisme absorbeix el ferro hem molt més bé; com que és d’origen animal, l’absorció és instantània. Per contra, l’organisme ha de processar el ferro no hem per assimilar-lo i, tot i així, necessita altres nutrients per aconseguir-ho.

Si segueixes cap dieta vegetariana o vegana, procura de prendre molta vitamina C, que és fonamental per absorbir el ferro no hemoglobínic.

fresh baby spinach leaves

Quant de ferro és necessari

La dosi diària recomanada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) varia en funció de l’edat i del sexe:

  • Per als adolescents (de tots dos sexes) i les dones: 14,8 mil·ligrams diaris
  • Per a les dones i els homes de més de 50 anys: 8,7 mil·ligrams diaris

Què és l’anèmia per dèficit de ferro

Tothom ingereix el ferro imprescindible amb els aliments, però hi ha certes circumstàncies que impedeixen que l’organisme l’absorbeixi, i això fa que en tinguem un dèficit.

Tal com hem explicat, uns nivells baixos de ferro comporten una disminució en el nombre de glòbuls vermells i, en conseqüència, l’organisme no rep l’energia (o oxigen) que necessita. Aquesta mancança pot afectar totes les funcions del cos, del cervell fins al sistema immunitari.

Quan el nombre de glòbuls vermells és reduït, parlem d’anèmia per dèficit de ferro, i pot causar feblesa, mareigs i fatiga.

Qui té risc de patir anèmia

Les dones gestants o que tenen la menstruació són més proclius a patir aquesta mena d’anèmia. La menstruació sol exhaurir les reserves de ferro i, per aquesta raó, les dones en són més afectades que els homes.

Les embarassades necessiten una quantitat més alta de ferro. Diversos estudis avalen que una ingesta superior de ferro s’associa a menys perill de tenir anèmia maternal i que el nadó pesi poc.

La dosi exacta recomanada varia d’una dona a l’altra. Hi ha medicaments, com ara certs antibiòtics, que poden reduir els nivells de ferro. Sigui com sigui, és important de consultar el cas al metge, que probablement recomanarà de prendre’n suplements, però no s’ha de fer sense la seva indicació explícita.

Símptomes de l’anèmia per manca de ferro

Els més habituals són els següents:

  • Fatiga

El ferro és essencial per fer circular l’oxigen pel cos, de manera que un dels primers símptomes de l’anèmia és el cansament constant.

  • Mans i peus freds

Tenir les extremitats fredes és també un símptoma de manca d’energia a les cèl·lules.

  • Pal·lidesa

Els nivells baixos de ferro i de glòbuls vermells poden ser la causa d’una pell visiblement pàl·lida. Si la pell, els dits, l’interior dels llavis, les genives, l’interior de les parpelles són menys vermells que no és habitual, potser és per culpa de la falta de ferro.

  • Ungles trencadisses

El ferro és necessari perquè el teixit de les ungles creixi amb normalitat. Si has notat que se t’obren longitudinalment o que s’han tornat fràgils i es trenquen fàcilment, podria tornar a ser un senyal de manca de ferro.

  • Problemes a la llengua

Si té una aparença massa flonja o pàl·lida, pot revelar un nivell baix d’hemoglobina com a resultat d’una manca de ferro.

  • Ofec

Si pujar un pis o qualsevol petita activitat t’implica un esforç, potser és per causa d’un dèficit de ferro.

  • Pèrdua de cabells

El ferro és un dels minerals més importants per als cabells, de manera que si trobes la pinta o el raspall anormalment plens de cabells, potser tens un problema de falta de ferro.

En cas d’observar símptomes de manca de ferro, val més que vagis al metge de família. Es pot diagnosticar amb una simple anàlisi de sang i es pot pal·liar prenent-ne suplements.

Els suplements

El metge ha d’indicar si cal prendre’n. Si no s’ingereix prou ferro amb la dieta, te’n podria prescriure.

El ferro es presenta en diferents formes, de les càpsules fins a les solucions líquides. Tal com hem explicat, per garantir-ne una bona absorció és convenient de prendre molta vitamina C.

Les millors fonts naturals de ferro

Hi ha molts aliments saludables que contenen ferro. Els més recomanables a fi de prevenir qualsevol mancança són els següents:

  • Carn vermella

Una ració de 100 grams de carn vermella picada conté aproximadament 2,7 mil·ligrams de ferro, o el 15 % de la dosi diària recomanada. També és rica en proteïnes, zinc i vitamina B. És la font de ferro hem més accessible i diversos estudis n’avalen l’efectivitat en contrast amb les fonts de ferro no hemoglobínic.

  • Llegums

Els fesols, les llenties, els cigrons i les mongetes són grans fonts de ferro per als vegetarians o els vegans. Per exemple, 200 grams de llenties (cuites) contenen el 37 % de la dosi diària recomanada (ferro no hem).

  • Espinacs

D’altra banda, 100 grams d’espinacs en contenen el 20 % de la dosi diària recomanada. Es tracta de ferro no hemoglobínic, però també aporten vitamina C, que ajuda a absorbir el mineral.

  • Llavors de carabassa

Són perfectes per afegir en una amanida (guarnició o topping en anglès). Una ració de 28 grams conté el 23 % de la dosi diària recomanada. A més a més, són fonts excel·lents de zinc, manganès i vitamina K.