Salut i medicina

6 senyals que poden precedir un atac de cor

infarto mujer

Estem tips de veure com, de sobte, a les pel·lícules, algú s’aixeca amb cara de pànic i es posa la mà al costat esquerre del pit, on suposadament està sentint un dolor molt fort: un atac de cor.

La realitat és que l’atac de cor no sempre provoca aquest dolor, sobretot en el cas de les dones. Dues terceres parts de les pacients cardíaques no han sentit aquest temible dolor.

A continuació, citem un seguit de símptomes que ens han de fer sospitar que s’està davant un problema cardíac. Sobretot si aquests símptomes es produeixen en dones, i tot i que siguin lleus, cal visitar immediatament el metge, ja que l’atac de cor podria ser imminent. Els símptomes se solen presentar uns dies abans. Naturalment, “si són molt intensos o si empitjoren ràpidament, és millor trucar directament a urgències (061 o 112), ja que la pacient podria necessitar atenció mèdica immediata”, assegura la Dra. Noel Bairey Merz, del Women’s Heart Center (Cedars-Sinai Heart Institute).

Mareig

L’atac de cor genera falta de reg sanguini, que també pot afectar el cervell i produir sensació de mareig, tot i que no provoqui la pèrdua de consciència.

Dolor a la meitat superior del cos

El cor té relativament poques terminacions nervioses. És més, el travessen diversos nervis importants que van cap a altres parts del cos, on acaben. La manca de reg pot provocar dolors a l’esquena, a les espatlles, a la part posterior del cap, al clatell i fins i tot a la mandíbula. Hi ha pacients que han descrit el símptoma com si un elefant se’ls hagués assegut a l’esquena.

Fatiga

No ens referim al cansament de després d’una jornada dura de treball ni al que segueix una nit en blanc. Però s’han descrit molts casos de dones que es van sentir esgotades o molt febles sense causa aparent i que en el transcurs d’un mes van tenir un atac cardíac. Aquests casos podrien revelar la imminència d’un atac de cor.

mujer cansada

Suor

Una altra vegada, parlem d’una suor sense causa aparent, no de la suor que ens provoca a tots córrer una cursa o fer esport. És una sudoració intensa i inexplicable que acaba en suors fredes i que també ens dona una pista que alguna cosa pot estar anant malament.

Nàusees

L’atac cardíac pot provocar nàusees. Són el doble de probables en dones que en homes. Qualsevol nàusea que no tingui relació aparent amb el menjar pot donar-nos una pista. Tenir símptomes semblants als d’una grip també ha estat referit per pacients que van tenir un atac de cor tot seguit.

Dispnea, o falta d’aire

Si d’un dia per l’altre, certes tasques habituals et provoquen un cansament estrany i et resulten feixugues; o si et falta l’alè al pujar un parell de pisos per l’escala, ves a veure el metge. Això pot passar-te fins i tot al llit, estirada, quan de sobte tens la sensació de manca d’aire.