Salut i medicina

5 dubtes habituals sobre la grip i el refredat

gripe

No és greu i, en realitat, a ningú li preocupa excessivament un refredat, però és molt pesat estar empiocat. Al principi, es pot manifestar amb una picor al coll i acabar havent de fer llit, o poc menys, i estar dues setmanes arrossegant-nos. Sense comptar que s’escamparà gairebé irremissiblement per tota la família, com si fos una plaga.

Si estem refredats, fins a quin punt podem fer “vida normal”? A continuació, responem cinc preguntes habituals a les consultes dels metges de família.

He d’agafar la baixa laboral, per un refredat?

No necessàriament. Si et sap greu no anar a treballar per un simple refredat… doncs bé, pots anar a l’oficina, però has de tenir en compte diverses coses.

Primer, que seràs poc productiu, perquè si et trobes malament, rendiràs menys; segon, que pots contagiar tota l’oficina, i tercer, que allargaràs la teva situació.

Que sigui el sentit comú qui mani. Amb febre alta, amb el cansament que comporta i amb el que costa fins i tot aixecar-se del llit…, anar a treballar no és la millor opció. Si pots quedar-te a casa, no ho dubtis. Però si realment és imprescindible que vagis a treballar, has de tenir en compte els consells habituals pel que fa a la higiene. Fes servir mocadors de paper i tapa’t la boca amb els mocadors quan tussis o esternudis (no amb la mà, perquè tot el que toquis després quedarà contaminat amb els teus gèrmens). Renta’t sovint les mans i fes servir paper per eixugar-te-les, no la tovallola. Si pots, és millor que facis servir un gel desinfectant, dels que venen a les farmàcies.

Puc beure alcohol?

Pot ser temptador, prendre’s una copa. Però t’ajudarà o empitjorarà les coses?

No és bona idea beure res. Has de tenir en compte que l’alcohol altera el son i, en aquest moment, per recuperar-te de pressa necessites menjar bé i dormir bé. I el que més vols ara mateix és que se’t passi d’una vegada, oi? Doncs un rajolí de conyac o de whisky a la tisana no tindrà efectes greus, és clar que no, però millor si te l’estalvies. La millor opció és fer repòs, menjar plats sans (molta fruita i verdura) i beure molts líquids…, però no alcohol.

Puc fer exercici amb un refredat?

Una sessió intensa al gimnàs, suant molt, m’ajudarà?

Abans hem parlat de sentit comú. I, encara que vagis sovint al gimnàs, suar la cansalada no és el que més et ve de gust ara mateix, oi? El teu sistema immunitari està activat per combatre el refredat i una sessió d’exercici intens serà sotmetre el cos a un estrès addicional.

És millor descansar, fer repòs, hem dit abans. Per descomptat, si et ve de gust fer un passeig tranquil, fes-ho, però no t’oblidis d’abrigar-te bé; i no t’esgotis, ja que possiblement ja tinguis un cert grau de deshidratació i fins i tot respires amb alguna dificultat; l’exercici intens faria que les coses empitjoressin.

Puc portar el meu fill a una festa infantil?

Clar i català: no, no l’has de portar a la festa de cap de les maneres. Si continues tossint o esternudant, seràs un vector de contagi ambulant i contagiaràs tothom que tinguis a prop. Si ja has superat la fase de la tos i dels esternuts, probablement no passaria res, però millor evitar-ho, no et sembla?

Quan un refredat és en realitat una grip?

La grip està provocada pel virus que porta el mateix nom, el de la grip (influenza, a països de parla anglesa), fonamentalment les soques A i B. La grip és una malaltia molt més seriosa, que et pot obligar a fer llit diversos dies i provocar-te febres de més de 38ºC, a més de dolors musculars i de cap, mocs constants i calfreds.

Els símptomes de la grip apareixen més de pressa (els del refredat triguen més a desenvolupar-se). Si tens 65 anys o més, has de prendre’t molt seriosament la grip. El metge, o farmacèutic, et podrà suggerir què és el més adequat per pal·liar-ne els símptomes, però no hi ha cap remei que mati el virus.