Salut i medicina

12 raons per les quals sempre estàs cansat /cansada

T’arrossegues tot el dia de cansament i no saps per què? Una cosa és la fatiga natural de darrera hora, fruit d’una jornada dura de feina, i una altra cosa haver de fer un esforç, volem dir un esforç real, de voluntat per activar-te cada dia.

Un cansament extrem durant períodes relativament llargs de temps tenen un cost, i se’n pot ressentir la teva salut mental, la teva salut física i la teva qualitat de vida. Normalment amb un dia lliure (un dissabte o un diumenge), o un període curt de vacances, es resol el problema. Si això no passa, val més que continuïs llegint, perquè, tard o d’hora, i probablement d’hora, t’interessarà demanar ajuda.

Tot seguit, enumerem 12 possibles causes mèdiques pel teu cansament.

Per què estàs tan cansat/cansada?

  • Esgotament

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ara admet com a trastorn mèdic estar ‘cremat’ (síndrome de burnout o síndrome d’esgotament professional), i el descriu com la síndrome que origina l’estrès crònic a la feina.

Dormir és una funció bàsica del cos, i tothom necessita reposar per estar actiu durant el dia. Tots els animals segueixen rutines d’hores de son i vigília. Sense fer el descans preceptiu, el cos és incapaç de restaurar i regenerar les seves funcions i, com a conseqüència, es tenen problemes físics i mentals.

Si estàs baldat, fes més repòs durant la rutina diària, i procura desconnectar a estones per relaxar-te i recuperar-te.

  • Mala alimentació

Diuen que ‘ets el que menges’, i és ben veritat. Tant si peses més del compte, com si no consumeixes prou calories, pot influir en el fet que et falti energia. Cal que segueixis una alimentació equilibrada i que facis tots els àpats, sense saltar-te’n cap. El motor anirà més fi.

Si te’n vas al llit amb gana, o tens un excés de pes, pot afectar la qualitat del son. Una alimentació convenient per a tu, i un horari regular dels àpats t’ajudaran a dormir més bé.

  • Sedentarisme

No fa gaire es va publicar un estudi que corroborava que el sedentarisme és tan perjudicial com fumar. Alerta, doncs! És important que incloguis a la rutina una mica d’exercici. Qualsevol lector d’aquestes pàgines ja sap que fer exercici és molt bo; en canvi, períodes llargs de sedentarisme s’associen a un son de poca qualitat.

L’OMS recomana mitja hora d’exercici cinc dies a la setmana, en edats compreses entre els 19 i els 64 anys.

Manca de vitamines

El cansament pot revelar manca de determinades vitamines i minerals, com ara la vitamina D, la vitamina B12, el ferro, el magnesi o el potassi:

  • Falta de vitamina D

És essencial per als ossos i les dents, però la ciència ha demostrat que la manca de vitamina D comporta problemes més greus, com ara les malalties cardíaques, la depressió i la síndrome de la fatiga crònica. També es relaciona amb trastorns del son. Els suplements d’aquesta vitamina (de la qualitat més alta!) poden millorar les coses.

  • Falta de ferro

Produeix l’anomenada anèmia ferropènica, que és una de les causes més freqüents del cansament, en particular entre les embarassades o durant la menstruació. Els símptomes habituals que la caracteritzen són pesadesa muscular, les palpitacions i certa insuficiència respiratòria. El metge de família t’hi pot ajudar demanant una anàlisi de sang per determinar-ne el possible dèficit.

  • Falta de magnesi

És un altre mineral essencial per produir energia al cos. Els símptomes clau per saber si se’n té dèficit són el cansament, les rampes, els dolors i els espasmes musculars, la fatiga a les cames i els problemes de son. No és fàcil de determinar si hi ha manca de magnesi, però els símptomes poden ser concloents.

  • Falta de vitamina B12

Causa l’anomenada anèmia per manca d’àcid fòlic, i és també clau per produir energia. Una llista llarga de símptomes en manifesta el dèficit: feblesa, formigueig, visió defectuosa, aftes (que són unes nafres molt doloroses a la boca), problemes de memòria, depressió i pot degenerar en altres trastorns mèdics.

Si en tens símptomes, ves corrents al metge de família, perquè potser algun dels problemes és irreversible si no es tracta.

  • Falta de potassi

El potassi és vital per als músculs i es troba en els aliments que consumim. La fatiga és sovint el primer símptoma que adverteix del dèficit de potassi, a banda dels dolors musculars, les palpitacions i la insuficiència respiratòria. Si el fet et neguiteja, ves al metge de família, perquè la manca de potassi es pot associar a problemes de salut greus, com ara la hipertensió i les malalties renals.

Diagnòstic d’aquestes mancances

Una anàlisi de sang rutinària pot identificar la manca d’alguna vitamina. L’anàlisi inclou el recompte dels glòbuls vermells i blancs de la sang.

La manca de minerals es pot solucionar amb els suplements que et prescrigui el metge de família.

  • Estrès

Afecta el son, tant la seva qualitat com la durada. Si no dorms prou, tindràs més estrès, de manera que et podries trobar atrapat en un cercle viciós. Cal controlar l’estrès per restaurar els nivells d’energia i afavorir el son.

Planteja’t de seguir algun curs de meditació o mindfulness, que t’ajudi a eliminar o controlar l’estrès.

  • Depressió

Tendim a pensar que el cansament és un problema bàsicament físic, però, en realitat, estar sempre rebentat és un símptoma clau de la depressió. Analitza el teu estat de salut mental. Hi ha una relació biunívoca, com en el cas de l’estrès, entre la depressió i el son de poca qualitat. Segons un estudi dut a terme el 2011, patir insomni multiplica per dos el risc de depressió.

El son de mala qualitat i els problemes mentals estan molt connectats. Dormir malament pot contribuir a tenir problemes mentals, i també pot predir-los. Així doncs, cal mantenir unes pautes regulars a l’hora de dormir, perquè és cabdal per a una bona salut mental.

  • Fibromiàlgia

Els pacients amb dolors crònics i fibromiàlgia poden tenir poca qualitat de vida, amb problemes greus del son. Si sospites que t’afecta cap trastorn d’aquesta mena, parla’n amb el metge de família. Dormir malament pot ser un símptoma de fibromiàlgia, la qual està relacionada amb l’insomni i la síndrome de les cames inquietes.

  • Síndrome de Fatiga Crònica

El cansament extrem és el símptoma clau d’aquesta malaltia relativament poc coneguda, fins al punt que li dona nom. Molts pacients amb SFC parlen de problemes per agafar el son i mantenir-lo.

Els canvis en el ritme circadiari poden contribuir a aquest problema. Intenta de sortir amb llum de dia, preferiblement abans del migdia, perquè et podria ajudar a restablir el rellotge circadiari.

  • Medicació

Hi ha medicaments, segons els prospectes, que adverteixen als consumidors que no haurien de conduir ni maniobrar màquines si se’n pren, perquè causen somnolència. De manera inversa, hi ha medicaments que et poden mantenir despert, com ara alguns antihipertensius (per a la pressió alta) i els antiasmàtics.

Si en prens cap i tens insomni, cal que en parlis amb el metge de família.

  • Diabetis

Si darrerament et trobes més cansat, tens set, ganes d’orinar sovint i t’has aprimat sense cap causa aparent, ves al metge de família perquè et faci una prova.

Segons la Fundació del Son, fins a un de cada dos pacients amb diabetis de tipus 2 experimenten problemes del son a causa de la fluctuació del sucre a la sang.

De nou podem trobar-nos atrapats un cercle viciós: el son defectuós (sobretot el son poc profund) pot afectar els nivells d’insulina, i això, al seu torn, fa que es desenvolupi la diabetis.

  • Hipotiroïdisme

Disfunció de la glàndula tiroide, quan és poc activa i no produeix prou hormones. Un dels símptomes del hipotiroïdisme, al marge de causar un augment de pes, és el cansament, fins al punt que s’arriba a passar per estats letàrgics.

La bona notícia és que el hipotiroïdisme es pot tractar sense gaire entrebancs, per tant, parla’n amb el metge de família a fi que et prescrigui el tractament adequat.

  • Fatiga postvírica

És relativament freqüent en pacients que acaben de passar una infecció vírica, com ara la grip. Té com a símptomes el cansament crònic, els dolors musculars, la pèrdua de pes, els vòmits, la diarrea, la febre o les esgarrifances, els dolors toràcics i la insuficiència respiratòria.

Tenir cansament després d’una malaltia és ben normal, excepte si els símptomes es mantenen al cap de setmanes, o fins i tot mesos, i afecten greument la vida diària. En aquest cas, és l’hora d’anar al metge.

Els experts no acaben d’entendre del tot els mecanismes de la fatiga postvírica, cosa que fa que sigui difícil de tractar. Ara bé, reposar i cuidar-se força són un bon punt de partida: els pacients acaben tornant a poc a poc a la normalitat.