Salut i medicina

12 aliments que ajuden a prevenir un infart

L’alimentació és un dels pilars bàsics per a la promoció de la salut i, segons la Fundació Espanyola del Cor, una dieta saludable és fonamental per reduir el risc de tenir accidents cardiovasculars, com ara l’atac de cor. Quins aliments no han de faltar en la nostra dieta per cuidar el cor i prevenir un infart? Et proposem dotze aliments que ajuden a prevenir-ho.

Aliments que ajuden a prevenir sofrir un infart

L’oli d’oliva

L’alt contingut en antioxidants, com ara la vitamina E, i en àcids grassos monoinsaturats ajuda a controlar els factors de risc cardiovascular: redueix el nivell de colesterol dolent (LDL) i dels triglicèrids a la sang, i regula la pressió arterial. Es pot consumir en cru per amanir els plats i per cuinar. L’oli d’oliva verge extra no només té propietats saludables, sinó que té una major estabilitat que els altres tipus d’oli enfront de les altes temperatures, de manera que allibera menys radicals lliures.

Peix

El peix amb més propietats cardiosaludables és el peix blau. L’alt contingut en àcids grassos poliinsaturats omega 3 EPA i DHA contribueix a mantenir el nivell normal de colesterol i triglicèrids a la sang i disminueix els processos inflamatoris, de manera que protegeix el cor i els vasos sanguinis. Tonyina, bonítol, seitó, verat, sorell, salmó o sardina no han de faltar en la nostra dieta, almenys tres o quatre vegades a la setmana.

Per una altra banda, el peix blanc té un menor contingut gras (també menys àcids grassos poliinsaturats omega 3) i menys glucosa, per la qual cosa el fet de consumir-ne ajuda a disminuir el risc de diabetis i hipertensió. Lluç, bacallà, rap, llenguado, llobarro i gall tampoc no han de faltar en el nostre menú bàsic.

Cereals integrals

Els cereals integrals són un altre dels aliments que ajuden a reduir el risc de patir un infart. Aquests cereals, com ara la civada, regulen els nivells de colesterol perquè són rics en fibra soluble i font de proteïnes, carbohidrats, vitamina B i minerals com ara calci, ferro i potassi. Hem d’evitar consumir els que porten sal, greixos o sucres afegits.

Llegums

Tenen un alt contingut en fibra soluble, que ajuda a disminuir l’absorció intestinal del colesterol, i són rics en proteïnes, hidrats de carboni i minerals.

Verdura i hortalisses

Són una font important de fibra i aigua i aporten vitamines, oligoelements i minerals, com ara el potassi, que ajuda a reduir la tensió arterial. També són baixes en matèria grassa i calories. No hem d’oblidar incloure l’all en la nostra dieta, ja que entre les seves propietats saludables, els estudis indiquen que el consum regular podria ser beneficiós per a disminuir la pressió arterial alta i reduir l’enduriment de les artèries (arterioesclerosi)

Fruita

Les fruites són l’aliat perfecte per prevenir infarts. Aporten molta aigua, nombroses vitamines, minerals i són riques en fibra i hidrats de carboni. Els fruits vermells contenen, a més, una alta quantitat d’antioxidants, i l’alvocat té un alt contingut de vitamina E, greixos monoinsaturats i és ric en potassi.

Algunes de les fruites que es poden menjar per reduir el risc de patir infarts són les maduixes, les móres vermelles i morades, els nabius, la síndria o la papaia. Algunes porten licopè, una substància que té la capacitat de cuidar el cor.

Dins de les de color verd, també trobaràs diverses aliades, com ara el kiwi, la poma i la pera. Les dues primeres són capaces de reduir la tensió arterial, relacionada amb la salut cardiovascular, mentre que la pera porta procianidina, que redueix la rigidesa dels teixits cardíacs.

Carn blanca

Tot i que se n’ha de consumir en poca quantitat, és una millor opció que la carn vermella per tenir cura de la salut cardiovascular. Aquest tipus d’aliments són bons per a prevenir els infarts atès que aquesta carn és baixa en greixos i aporta vitamines, proteïnes i minerals. Pollastre, gall dindi i conill no han de faltar a la nostra dieta.

Làctics descremats

Contenen molts nutrients i són font de proteïnes, vitamines i calci. Però la quantitat de greix que aporten els làctics sencers contribueix a la rigidesa arterial i a l’aterosclerosi o acumulació de placa en les parets arterials, de manera que els desnatats, com que són baixos en greix, contribueixen a reduir el risc cardiovascular.

Fruita seca i llavors

La fruita seca com ara les nous, les ametlles o els cacauets, i les llavors de gira-sol, de lli o de carbassa són riques en omega 3 i vitamines antioxidants. També són font de fibra, proteïnes, minerals i àcid fòlic, de manera que ajuden a reduir el nivell de colesterol.

Te verd

Té un alt contingut en flavonoides, uns compostos que protegeixen del mal i l’oxidació cel·lular provocats pels radicals lliures, de manera que redueixen el risc de malaltia coronària. Diversos estudis han comprovat que les persones que prenen una tassa de te verd al dia són menys propenses a tenir un infart.

Espècies

Algunes espècies contribueixen a la salut cardiovascular. El gingebre o el clau contenen substàncies que eviten la unió entre plaquetes, cosa que impedeix la formació de coàguls. I el curri té moltes propietats antioxidants.

Xocolata negra

El cacau és ric en fibra soluble i flavonols, un tipus de flavonoide amb un efecte cardioprotector perquè té propietats antioxidants que redueixen la pressió arterial. A més, el flavonols tenen un efecte antiinflamatori que beneficia els vasos sanguinis perquè prevenen la formació de coàguls i milloren la funció de l’endoteli i la funció cardíaca. El cacau pur i la xocolata negra (amb almenys un 85% de cacau) són les opcions més saludables.

Quins aliments són dolents per al cor i afavoreixen els infarts?

Per a cuidar la salut en general, el millor que es pot fer és seguir una dieta rica en fruites i verdures i reduir tot el possible el consum d’aliments processats, els fregits i la brioixeria industrial en general. Però si t’agradaria conèixer quins aliments són particularment els més nocius per al teu cor, aquí tens alguns exemples.

Carn vermella

Dins dels aliments dolents per al cor, la carn vermella ocupa, sense cap dubte, el primer lloc. Per no esmentar el cost que la seva producció suposa a escala mediambiental. Aquesta carn és alta en greixos saturats, el consum dels quals no ha de superar el 10% de la totalitat de greixos que s’ingereixen al dia, ja que els realment beneficiosos són els mono insaturats i els poliinsaturats.

Si no vols prescindir de la carn, fins i tot si l’OMS ha recomanat reduir el seu consum dràsticament per a frenar el canvi climàtic, el consum moderat de carns blanques o magres no repercuteix negativament sobre la teva salut cardiovascular.

Aliments amb greixos trans

Dins d’aquest grup no només es troba la brioixeria industrial, sinó també els snacks en general, alguns cereals per al desdejuni i multitud de galetes. Aquests greixos són les que han estat exposats a un procés d’hidrogenació, molt nociu per a la salut. S’ha demostrat que el seu consum pot augmentar el risc de patir diabetis tipus 2, sobrepès i malalties cardiovasculars.

Precuinades

Les pizzes del supermercat, les crestes i les croquetes o la pasta preparada són també aliments rics en greixos trans, a més de contenir nivells elevats de sal i d’olis refinats. Si t’agraden aquests aliments, l’ideal és preparar-los a casa, i en el cas de les croquetes i altres fregits, és preferible apostar pel forn, la cocció del qual és més saludable que amb oli.

Begudes estimulants

Els refrescos excitants són un altre dels aliments dolents per al cor que et recomanem evitar costi el que costi. És més, no tenen absolutament ni un sol benefici per a l’organisme. Els nivells de cafeïna que contenen són molt elevats, però també els de sucre i altres additius. Si a més es consumeixen per a augmentar el rendiment en situacions d’estrès, el risc de sofrir danys es multiplica.

En general, es recomana una dieta variada i equilibrada, que aporti els nutrients necessaris per al teu estil de vida, com ara la dieta mediterrània. Cal menjar sempre de forma moderada: és millor diverses vegades al dia i amb moderació que un parell de vegades de forma abundant. I no hem d’oblidar esmorzar bé per aconseguir energia i sopar de manera lleugera per tenir un millor descans. I sempre, a l’hora de tenir cura de la salut, s’aconsegueixen millors resultats en combinar l’alimentació saludable amb la pràctica d’exercici aeròbic adaptat a cada condició.

És per això que a MGC Mútua comptem amb els millors metges especialistes tant en cardiopaties com en alimentació saludable i dietes. Els nostres mutualistes poden triar entre un ampli ventall d’hospitals i d’especialistes mèdics. Pots donar un cop d’ull a les condicions de les nostres pòlisses d’asseguranca mèdica de salut i demanar informació sense cap compromís. El nostre equip t’atendrà de forma totalment personalitzada!