Salut i medicina

12 aliments que ajuden a prevenir un infart

L’alimentació és un dels pilars bàsics per a la promoció de la salut i, segons la Fundació Espanyola del Cor, una dieta saludable és fonamental per reduir el risc de tenir accidents cardiovasculars, com ara l’atac de cor. Quins aliments no han de faltar en la nostra dieta per cuidar el cor i prevenir un infart?

L’oli d’oliva

L’alt contingut en antioxidants, com ara la vitamina E, i en àcids grassos monoinsaturats ajuda a controlar els factors de risc cardiovascular: redueix el nivell de colesterol dolent (LDL) i dels triglicèrids a la sang, i regula la pressió arterial. Es pot consumir en cru per amanir els plats i per cuinar. L’oli d’oliva verge extra no només té propietats saludables, sinó que té una major estabilitat que els altres tipus d’oli enfront de les altes temperatures, de manera que allibera menys radicals lliures.

Peix

El peix amb més propietats cardiosaludables és el peix blau. L’alt contingut en àcids grassos poliinsaturats omega 3 EPA i DHA contribueix a mantenir el nivell normal de colesterol i triglicèrids a la sang i disminueix els processos inflamatoris, de manera que protegeix el cor i els vasos sanguinis. Tonyina, bonítol, seitó, verat, sorell, salmó o sardina no han de faltar en la nostra dieta, almenys tres o quatre vegades a la setmana.

Per una altra banda, el peix blanc té un menor contingut gras (també menys àcids grassos poliinsaturats omega 3) i menys glucosa, per la qual cosa el fet de consumir-ne ajuda a disminuir el risc de diabetis i hipertensió. Lluç, bacallà, rap, llenguado, llobarro i gall tampoc no han de faltar en el nostre menú bàsic.

Cereals integrals

Aquests cereals, com ara la civada, regulen els nivells de colesterol perquè són rics en fibra soluble i font de proteïnes, carbohidrats, vitamina B i minerals com ara calci, ferro i potassi. Hem d’evitar consumir els que porten sal, greixos o sucres afegits.

Llegums

Tenen un alt contingut en fibra soluble, que ajuda a disminuir l’absorció intestinal del colesterol, i són rics en proteïnes, hidrats de carboni i minerals.

Verdura i hortalisses

Són una font important de fibra i aigua i aporten vitamines, oligoelements i minerals, com ara el potassi, que ajuda a reduir la tensió arterial. També són baixes en matèria grassa i calories. No hem d’oblidar incloure l’all en la nostra dieta, ja que entre les seves propietats saludables, els estudis indiquen que el consum regular podria ser beneficiós per a disminuir la pressió arterial alta i reduir l’enduriment de les artèries (arterioesclerosi)

Fruita

Aporta molta aigua, nombroses vitamines, minerals i és ricas en fibra i hidrats de carboni. Els fruits vermells contenen, a més, una alta quantitat d’antioxidants. I l’alvocat té un alt contingut de vitamina E, greixos monoinsaturats i és ric en potassi.

Carn blanca

Tot i que se n’ha de consumir en poca quantitat, és una millor opció que la carn vermella per tenir cura de la salut cardiovascular. És baixa en greixos i aporta vitamines, proteïnes i minerals. Pollastre, gall dindi i conill no han de faltar a la nostra dieta.

Làctics descremats

Contenen molts nutrients i són font de proteïnes, vitamines i calci. Però la quantitat de greix que aporten els làctics sencers contribueix a la rigidesa arterial i a l’aterosclerosi o acumulació de placa en les parets arterials, de manera que els desnatats, com que són baixos en greix, contribueixen a reduir el risc cardiovascular.

Fruita seca i llavors

La fruita seca com ara les nous, les ametlles o els cacauets, i les llavors de gira-sol, de lli o de carbassa són riques en omega 3 i vitamines antioxidants. També són font de fibra, proteïnes, minerals i àcid fòlic, de manera que ajuden a reduir el nivell de colesterol.

Te verd

Té un alt contingut en flavonoides, uns compostos que protegeixen del mal i l’oxidació cel·lular provocats pels radicals lliures, de manera que redueixen el risc de malaltia coronària. Diversos estudis han comprovat que les persones que prenen una tassa de te verd al dia són menys propenses a tenir un infart.

Espècies

Algunes espècies contribueixen a la salut cardiovascular. El gingebre o el clau contenen substàncies que eviten la unió entre plaquetes, cosa que impedeix la formació de coàguls. I el curri té moltes propietats antioxidants.

Xocolata negra

El cacau és ric en fibra soluble i flavonols, un tipus de flavonoide amb un efecte cardioprotector perquè té propietats antioxidants que redueixen la pressió arterial. A més, el flavonols tenen un efecte antiinflamatori que beneficia els vasos sanguinis perquè prevenen la formació de coàguls i milloren la funció de l’endoteli i la funció cardíaca. El cacau pur i la xocolata negra (amb almenys un 85% de cacau) són les opcions més saludables.

En general, es recomana una dieta variada i equilibrada, que aporti els nutrients necessaris per al teu estil de vida, com ara la dieta mediterrània. Cal menjar sempre de forma moderada: és millor diverses vegades al dia i amb moderació que un parell de vegades de forma abundant. I no hem d’oblidar esmorzar bé per aconseguir energia i sopar de manera lleugera per tenir un millor descans. I sempre, a l’hora de tenir cura de la salut, s’aconsegueixen millors resultats en combinar l’alimentació saludable amb la pràctica d’exercici aeròbic adaptat a cada condició.