Salut i medicina, Salut i medicina

Vertigen i mareigs cervicals

Índex de continguts

Vértigos y mareos

Normalment se’ls considera sinònims, però és un error: no és el mateix vertigen que mareig. Tant l’un com l’altre poden tenir causes ben diverses i veurem, al llarg d’aquest article, que els problemes cervicals són poc sovint la causa d’aquests dos trastorns.

El mareig

El mareig és una sensació d’atordiment, confusió i desorientació. És molt freqüent, en algun moment o altre de la vida, de patir-ne episodis esporàdics, però solen remetre en poc temps i no són gaire importants.

Les causes d’un mareig són ben variades: des d’aixecar-se del llit o d’una cadira massa de pressa fins a una davallada brusca de la pressió arterial. Hi ha situacions molt propenses a generar mareigs, com ara ser a bord d’un vaixell que es belluga en excés o, fins i tot, anar amb cotxe circulant per carreteres de revolts. A tothom li és familiar la sensació de mareig, que pot generar un malestar general i acabar fent-nos vomitar.

Normalment, el mareig és una malestar esporàdic i no requereix tractament. Malgrat tot, si se’n té més sovint que no és habitual, cal anar al metge perquè n’investigui les causes, que són ben variades: poden incloure des d’efectes dels medicaments fins a trastorns de salut de base, com ara mals de cap, dificultat per respirar i dolor toràcic, taquicàrdies, entumiment de les extremitats i problemes per caminar o vòmits.

Igualment, la durada dels mareigs i les situacions en què es presenten, si es poden identificar, poden ajudar a determinar-ne la causa.

El vertigen

També és una sensació. En aquest cas, l’afectat té la impressió que el lloc on és gira al voltant seu o bé, a la inversa, li sembla que ell mateix giravolta dins del recinte on és. Pot ser incapacitant per complet.

Hi ha dos tipus de vertigen: el central i el perifèric.

Vertigen central

Els símptomes habituals del vertigen central són problemes per empassar-se qualsevol cosa, dificultat en la dicció, paràlisi facial, visió doble, feblesa i problemes per moure els ulls.

Les causes són variades i es pot atribuir a problemes vasculars, a alguna classe de medicament, a un accident cerebrovascular, a algun tipus de migranya, a l’esclerosi múltiple o a algun tipus de tumor (no necessàriament maligne). També el poden originar, encara que és poc freqüent, problemes cervicals, sigui per compressió o per artrosi cervical.

Vertigen perifèric

Gairebé sempre el causen problemes a l’orella interna, que poden afectar el nervi vestibular; aquest nervi connecta l’orella amb el cervell.

Els símptomes més habituals són mareigs, pèrdua d’audició d’una orella, pèrdua d’equilibri, dificultat per enfocar la vista i brunzits a les orelles (acúfens o tinnitus).

També el poden provocar alguns medicaments, una inflamació del nervi vestibular, una inflamació o irritació del laberint (que forma part de l’orella interna), la malaltia de Ménière, alguna lesió cranial (per exemple, per un cop al cap),o una pressió anòmala del nervi, com la que podria ocasionar un tumor.

Com en el cas del vertigen central, també el podrien originar problemes cervicals, encara que és una causa poc freqüent.

Tractament

El tractament de qualsevol classe de vertigen pot variar molt, i ho determina el tipus i el problema que en sigui la causa. La fisioteràpia hi pot ajudar molt a l’hora de millorar els problemes d’equilibri. De la mateixa manera, hi ha medicaments per pal·liar els símptomes del vertigen perifèric, com ara les nàusees o els vòmits.

Si es té un episodi de vertigen, es recomana actuar de la manera següent:

  • Cal asseure’s o reclinar-se, estar quiet i evitar canviar de posició
  • Cal evitar la llum directa i intentar de no llegir
  • I convé reprendre l’activitat gradualment, a poc a poc.

En tot cas, caldrà que sigui el metge qui n’esbrini les causes i determini quin tractament és més adequat.