Un Nadal lliure d’estrès

Navidad sin estrés

Si les festes nadalenques solen estar plenes d’activitats i compromisos que poden resultar estressants i esgotadors, enguany, que a més hauran de ser diferents al que estem acostumats, aquesta sensació es pot multiplicar. Com podem viure aquest Nadal lliure d’estrès?

Mentalitzar-nos que serà un Nadal diferent (que no pitjor)

El pròxim Nadal serà el més diferent d’aquests últims anys. És al primer que ens hem de mentalitzar perquè aquesta situació no ens afegeixi un extra d’estrès. Com ja hem eplicat en un altre article, no es tracta de renunciar a les festes de Nadal, sinó de reinventar-les i adaptar-nos a la situació actual per reduir al màxim les situacions de risc. L’actitud amb la qual enfrontem aquesta realitat serà clau a l’hora de gaudir de les festes i no deixar-nos atrapar per la tristesa o la frustració del que no pot ser com sempre, com ara el fet que les reunions familiars hagin de ser més reduïdes o que hàgim de renunciar a algunes activitats tradicionals.

Navidad sin estrés

Evita els conflictes familiars que pugui desencadenar aquest Nadal atípic

El més prudent és no ajuntar-nos aquest Nadal, això és així. I, si decidim fer-ho, cal tenir en compte una sèrie de precaucions per disminuir les possibilitats de contagi del coronavirus. És més que probable que a la família hi hagi diferència d’opinions i de sentiments respecte a aquesta situació i que hi pugui haver tensions. La recomanació per evitar discussions és parlar-ne amb antelació per exposar el nostre punt de vista i respectar les decisions dels altres: ni enfadar-se si algú diu que no hi va perquè no se sent còmode o té prevenció, ni enfadar-se si algú diu que no anem a casa seva pel mateix motiu.

Oblida’t de crear “l’experiència perfecta”

Pel·lícules, sèries i anuncis ens mostren sempre un Nadal perfecte que moltes vegades es converteix en el nostre model i defineix les nostres expectatives. Aspirar a ser la família feliç i els amfitrions perfectes oferint un dinar o sopar de Nadal espectacular és un factor que ens crea estrès. El més important és fer, amb els nostres recursos i possibilitats, allò que ens porti felicitat, ens motivi a passar un temps junts i que sigui significatiu per a tothom.

Navidad sin estrés

Planifica

Sempre hi ha moltes coses per fer per Nadal i sempre tenim la sensació que no tenim prou hores: decorar la casa, fer compres, organitzar les reunions dels dies assenyalats, aprofitar per fer activitats amb els més petits… Planificar tot el que volem fer és una bona forma d’evitar l’estrès. Per exemple, podem ajudar-nos d’un calendari d’advent personalitzat per distribuir tasques i activitats o fer una llista de tasques pendents, prioritzant les més importants, i anar fent a poc a poc. En aquest punt és recomanable distribuir les responsabilitats entre tota la família i assignar tasques. I, tot i que moltes vegades ens costi, per no carregar-nos amb tota la responsabilitat i que puguem gaudir de les festes sense aclaparaments, no passa res si hem de demanar ajuda i delegar tasques als altres.

En els àpats i sopars nadalencs, planifica el menú amb antelació

Com que aquest any, per les limitacions socials, no farem reunions multitudinàries a casa, planificar els dinars i sopars de Nadal serà més senzill que els altres anys. Però siguem més o menys persones, planificar és important per reduir l’estrès. És convenient tenir clar quins plats cuinarem i assegurar-nos de tenir els ingredients necessaris abans que s’esgotin, ja que hi ha productes estrella en aquestes dates que, si els deixem per a última hora, poden ser difícils de trobar. Només que deixem per a última hora els productes frescos i prou, tota la resta podem anar comprant-la amb antelació.

I aquest any, per què no aprofitem per fer un menú més saludable? El menjar sa ha de ser avorrit per força avorrit i en aquest article et proposem un munt de receptes que et poden inspirar.

Navidad sin estrés

Compres nadalenques

Els regals de Nadal i de Reis són un dels punts que solen estressar més durant les festes. Aquí també és recomanable planificar i no deixar aquesta tasca per a última hora. És recomanable fer un pressupost perquè no gastem més del que és necessari per haver-ho deixat tot per al final i haver de comprar qualsevol cosa a l’últim moment. Si ens agrada fer regals sorpresa, podem fer una llista d’idees per no anar a comprar sense rumb esperant a veure què trobem, cosa que genera molt estrès i desgast d’energia. Si volem fer més fàcil aquesta tasca i assegurar-nos d’encertar els regals, podem demanar als nostres éssers estimats una llista de coses que els agradarien o que necessiten. Realment és molt més pràctic i ens estalvia temps, estrès i desgast emocional. I, si no tenim gaire pressupost, sempre és original fer regals personalitzats que hàgim fet nosaltres mateixos.

Un altre punt que hem de tenir en compte és que si fem les compres amb antelació evitarem aglomeracions a les zones comercials i tindrem més possibilitats de trobar el que volem. Per aquest motiu és interessant evitar les hores de més afluència o optar per les compres en línia. I no oblidem tenir preparats els elements per embolicar els regals: paper, bosses, cintes, ornaments… Qui no s’ha trobat en l’últim moment que no té prou material per embolicar?

Navidad sin estrés

Gaudeix de l’aire lliure

Res millor aquest any que prioritzar les sortides i trobades a l’aire lliure. No solament disminuirà el risc de contagi, sinó que el contacte amb la natura ens proporcionarà moments de desconnexió i relaxament que ens permetran disminuir l’estrès d’aquests dies festius.

Dedica temps per a tu i descansa bé

Dorm bé, el descans és important per controlar l’estrès. I comptar amb moments per a nosaltres mateixos, per relaxar-nos, també és important per alliberar tensions i desconnectar una mica si ens cal.