Alimentació i Nutrició

Trenta trucs per mantenir-se fresc amb les onades de calor estiuenques

A tothom li agrada el bon temps, però fins i tot el més avesat al sol de pell bruna estarà d’acord que una onada de calor com les que tenim ara és gairebé insuportable.

Aquí et proposem trenta estratègies que et poden ajudar a fer més passadores les temperatures estratosfèriques a què hem arribat.

Beu

És la primera regla. Beu força aigua al llarg del dia, encara que no tinguis set. La calor et fa suar i és primordial de recuperar els líquids perduts, o et reescalfaràs, com passava abans amb els cotxes i, al final, et deshidrataràs. Els símptomes en són la boca resseca, la letargia, el mareig, la manca d’energia i una orina molt fosca. Així doncs, val més que tinguis sempre a mà una ampolla d’aigua.

Tingues a punt una compresa refrescant

Una compresa freda és un mètode ben simple per fer baixar ràpidament la temperatura del cos. Posa a la nevera una tovallola petita i aplica-te-la com una compresa al clatell i al front durant el dia. Si tens tauleta de nit, deixa-l’hi per fer-la servir si et despertes suant i et vols refrescar.

Refreda la roba de llit

Això, és clar, si tens una nevera prou grossa. Introdueix els llençols i el coixí en una bossa i deixa’ls a la nevera. Treu-los-en abans d’anar al llit. Per descomptat, cal fer servir llençols de cotó que no siguin gaire gruixuts; endreça els edredons fins que no torni el fred. Si no et cap tot a la nevera, desa-hi únicament la funda del coixí.

Dutxa’t amb aigua tèbia

Una dutxa o un bany d’aigua freda és una bona manera de fer baixar la temperatura del cos, tant si és a primera hora del matí com quan vas a dormir. Val més aigua tèbia, però, que ben freda. Quan et dutxes amb aigua freda, el cos es vol tornar a escalfar immediatament, cosa que causa un efecte rebot i, al capdavall, tens més calor que abans.

Refresca’t els dits dels peus

Els peus són un dels punts del cos que es refreden més ràpidament, de manera que, si te’n refresques els dits, notaràs com baixa la temperatura del cos. Mulla-te’ls amb aigua freda o bé fes servir una tovallola per embolcallar-los; fins i tot pots xopar els mitjons. En cas d’urgència, posa’ls a la nevera durant deu minuts!

No et llevis el barret

Has de sortir al carrer amb aquesta calor? Posa’t un barret que et protegeixi la cara amb un clap d’ombra i notaràs més frescor. Val més que sigui d’ala ampla i d’un color clar —el negre absorbeix la calor. Una altra opció és fer servir un paraigües com a ombrel·la.

Tanca les persianes

No deixis que entri el sol a casa i evitaràs que s’escalfi. Obre cap al vespre perquè es refresqui l’ambient, encara que només sigui una mica. És bona hora per airejar a fons tota la casa.

Fes-te un “combinat”

Naturalment no parlem de còctels. Sabies que xarrupar una tassa de te calent és refrescant? Un estudi dut a terme a la universitat d’Ottawa va descobrir que les begudes calentes poden abaixar la temperatura del cos, sempre que la suor suplementària causada per la beguda es pugui evaporar.

Fes servir menta

La menta, d’acord amb certs estudis, “enganya” el cervell i li fa creure que tens la boca fresca. Així doncs, et proposem que et facis una infusió amb fulles de menta i que la desis a la nevera. Pots fer servir aigua amb gas i afegir-hi rodanxes de llimona. A més a més, és boníssima!

Evita el cafè i l’alcohol

A tothom li agrada de prendre una canya amb l’aperitiu. I qui pot sobreviure sense cafè? Ara bé, en plena onada de calor, et recomanem de suprimir de la dieta qualsevol substància diürètica, com l’alcohol i el cafè. Et faran anar més sovint al vàter i perdre líquids. Val més que beguis aigua, doncs.

Evita plats calents… i picants

El picant farà que t’augmenti la temperatura corporal, per la qual cosa valdria més d’evitar els bitxos, els xilis de Jalapa i els altres condiments picants que són tan gustosos. Regala’t amb amanides de verdura o de pasta ben fresques. No encenguis el forn (evitaràs una font addicional de calor a casa) i, si vols coure res al forn, val més que encenguis la barbacoa a la fresca!

Tria plats amb un alt contingut en aigua

La fruita i la verdura no tenen rival. El meló, la síndria, els tomàquets, els cogombres, entre d’altres, contenen molta aigua i t’ajudaran a mantenir la hidratació corporal. Menja també sopes fredes, com ara el gaspatxo —la millor sopa freda que hi ha—, la vichyssoise i moltes d’altres. I, fins i tot, pots liquar qualsevol fruita i fer-ne batuts imaginatius.

Per què no fas servir una iogurtera?

Et pots fer iogurts de fruita ben bons. Hi ha tot de marques de iogurt congelat i ingredients en forma de sorbet que et poden fer servei. Els límits els dictarà també la teva imaginació.

I… un ventilador?

No cal dir que l’aire condicionat posa fi a la calor d’una revolada. Si no hi arribes econòmicament, però, un ventilador farà el fet perquè puguis dormir. S’ha demostrat que la remor de l’aire ajuda a ensopir-se; per tant, no l’engeguis quan siguis a la feina, perquè et podries endormiscar.

En cerca dels corrents d’aire

Si obres les finestres adequades a primera hora del matí i, alhora, engegues un ventilador, pots crear un túnel de vent o afavorir corrents d’aire ben refrescants. Hauràs de fer diverses proves primer, fins i tot col·locar la taula de treball al lloc escaient, però pagarà la pena.

Penja llençols humits a les finestres

Si amares llençols o tovalloles i els penges just davant de les finestres obertes pots aconseguir un efecte refrigerador. A banda d’ajudar-te a controla la calor, aportarà humitat a l’ambient sec. Aquest truc és especialment encertat en cas de tenir canalla petita.

Para compte amb l’exercici

Ni pensaments de fer exercici a les hores punta de la calor! El perill de tenir un cop de calor és real i pot ser una cosa molt greu. Si ni pots ni vols defugir l’activitat frenètica diària, surt a primera hora del matí o més tard, cap al vespre o la nit, quan la temperatura hagi baixat.

I un nebulitzador de vapor?

N’hi ha de ben barats i només cal que els connectis a una mànega perquè, a intervals regulars, facin una descàrrega de vapor d’allò més refrescant, com probablement hauràs comprovat en alguna terrassa.

O un esprai d’aigua?

És una delícia de ruixar-te amb aigua nebulitzada en petites gotes. Pots dur l’esprai a la butxaca o a la bossa de mà i fer-lo servir, per exemple, a l’autobús (despertaràs enveges!). A més a més, és eficaç per hidratar la pell.

Una altra possibilitat: un ventall

Tot i que, tradicionalment, són les dones que han fet servir més els ventalls, el cas és que també és un complement masculí. Porta’n un a la butxaca i desplega’l cada vegada que vulguis foragitar la suor de la cara. Funciona de primera i tothom del voltant t’envejarà.

Només fibres naturals

Deixa’t estar de fibres sintètiques, perquè totes s’enganxen al cos. Fes servir talles que no t’estrenyin i de teixits lleugers com el cotó, el fil o el lli. Encara és més important a la nit: opta pels pijames amb les mateixes fibres naturals i procura que siguin folgats.

Desa l’edredó

I canvia’l per un llençol prim que eviti un sobreescalfament nocturn no desitjat. Hauria de ser d’un teixit transpirable com el lli, el fil o el cotó. De la mateixa manera, trobaràs accessoris realment sofisticats, com ara coixins d’aigua o farcits de fajol, que, en principi, eliminen més ràpidament l’escalfor.

Posa’t roba d’esport

La majoria de marques de roba esportiva fa servir un teixit que absorbeix de pressa la suor i ajuden els esportistes a mantenir la frescor. És una bona opció de dur tot el dia samarretes d’aquesta mena (sempre que ho permeti la feina, naturalment).

I aire condicionat?

N’hem parlat en el punt 14 com una solució definitiva. No és gens barat, però t’ho pots plantejar. Tens l’opció de pagar-lo a terminis, perquè et sigui més còmode i, l’any que ve, continuarà al mateix lloc, a la teva disposició.

O fes-te un climatitzador propi!

Oblida el punt 23[P1] , que és massa car, i fes això que et proposem. Col·loca un ventilador de taula davant l’escriptori, deixant que l’aire travessi un bol amb glaçons. Aquest truc tan simple funciona més que no t’imagines: fa desaparèixer la suor de la cara i, alhora, refresca l’ambient.

Desconnecta aparells

Te’n faries creus de l’abundància de calor que desprenen els diferents dispositius elèctrics del teu voltant: els televisors, els portàtils, les tauletes, els carregadors de tots els aparells, etc.. A més, cal tenir en compte que les temperatures altes n’escurcen la vida útil. Per tant, és una bona idea de desendollar-los quan no es fan servir.

Val més sol?

Si a la matinada et regires al llit mentre la parella, al costat teu, sembla que emet prou escalfor per fer bullir una olla, planteja’t de canviar temporalment d’habitació. Això també és vàlid durant el dia, de manera que val més no tenir una gentada ocupant el sofà. I, sobretot, mira de no viatjar amb metro!

Evita els pisos alts

L’aire calent, com és ben sabut, puja i, en conseqüència, per força fa més calor als àtics que als soterranis. Si vius en un pis i no pots triar, sempre pots anar al bar de sota i instal·lar-t’hi a mirar les notícies mentre fas un cafè…

Tingues una ampolla glaçada a l’abast

Serveix per tapar tots els forats: la pots deixar al davall del llit per refrescar-lo o a sota dels peus (ja n’hem parlat al punt 5).

Fes acampada!

Si ets dels afortunats que tenen accés a un espai exterior privat, planta la tenda d’acampada al jardí del darrere i gaudeix de nits fresques pràcticament a l’aire lliure. I com que seràs a casa, tindràs a mà totes les comoditats, començant pel teu llit!


 [P1]Errada en l’original.