Salut i medicina

Tinc mal de panxa

El mal d’estómac normalment ve provocat per la lesió del teixit estomacal. És un símptoma important que ens informa de la naturalesa de les malalties gastroduodenals. El Dr. Fèlix Mozo Pou, Especialista en Digestologia del Centre Mèdic MGC, ens explica les seves causes i quins aliments són els més adequats quan tenim mal de panxa.

Dr. Mozo, quins tipus de mal d’estómac podem sentir?

El mal d’estómac és una experiència molt desagradable i ve provocada, generalment, per una lesió del teixit de l’estómac. És un símptoma important perquè informa de la naturalesa de les malalties gastroduodenals.A l’hora de realitzar un diagnòstic de les causes del mal de panxa sempre s’ha de tenir en compte la localització, la presentació, la intensitat i el ritme d’aquest dolor.

  • La localització és molt important perquè l’estómac va des de la part superior de l’abdomen fins a gairebé just per sobre del melic i cap al costat dret de l’organisme, que és l’hipocondri. Tots els dolors que es presentin en aquesta zona poden ser degut a un problema gastroduodenal i és el que s’anomena el dolor visceral.
  • Quant a la presentació, pot ser d’una manera aguda, d’un dia per l’altre, o d’un dolor crònic que es va constituint fins que suposa una molèstia. Aquest dolor seria el somatoparietal. També podria ser un mal referent, que es manifestaria com un dolor constrictiu (opressiu), que podria ser que no fos de l’estómac sinó del cor.
  • Quant a la intensitat, com no tots tenim la mateixa sensibilitat, depèn de com et diu el pacient que ho sent. Cal veure si és molt intens, continu, si és un còlic, si és un dolor espasmòdic, penetrant, punyent, defallent…
  • Quant al ritme, cal tenir en compte si el dolor es produeix abans o després de dinar, diverses hores després d’un tiberi, si et desperta a la nit …

Quines causes o factors poden provocar mal d’estómac?

Les causes i el factors són múltiples. A l’estómac tenim unes cèl·lules que produeixen els àcids gàstrics i una mucosa que protegeix la zona d’aquest àcid, permetent la recuperació cel·lular. És una zona on es troben molts neuroreceptors, que són els que informen del dolor.

Què pot provocar aquestes alteracions tant de la mucosa com de les cèl·lules?

Poden ser:

  • Aliments en mal estat, excessivament condimentats, excessivament salats o excessivament àcids.
  • Intoleràncies personals a segons quins aliments.
  • També influeixen els medicaments que són lesius per se sobre la mucosa de l’estómac: antiinflamatoris, aspirines o alguns antibiòtics.
  • Tot i que alguns diuen que no, l’excés de cafè, l’alcohol d’alta graduació i sobretot el tabac.
  • També les infeccions, tant les pròpies de l’estómac com les que vénen d’altres llocs.

Quins símptomes pot provocar la dispèpsia o mal d’estómac?

La dispèpsia és una paraula que indica mala digestió, pel que teòricament ha d’estar associada a l’alimentació. I això inclou tots els mals que vénen de l’estómac. Tant els del reflux, com els de l’úlcera gastroduodenal o altres que no sabem d’on vénen. Per tant, els símptomes principals són els ardors d’estómac, l’acidesa estomacal, el mal de panxa, sacietat immediata en començar a menjar, sensació de plenitud després dels àpats (empatx), gasos, nàusees i fins i tot vòmits.

Quins aliments podem menjar quan tenim mal d’estómac?

Depèn molt del mal d’estómac. Si el dolor és molt agut normalment no es té desig de menjar. I si es menja, han de ser coses molt suaus, a poc a poc i anar reincorporant gradualment altres tipus d’aliments fins que pots tornar a fer una dieta sana i equilibrada. És tan important la qualitat del menjar com la quantitat. Pensem que l’aliment activa l’acidesa basal de l’estómac. Per tant, com més àcid, més dolor. Si es fan menjars molt abundants, es tindrà molt àcid i es tindrà moltes més molèsties. Llavors, s’ha de menjar poquet i sovint, menjant de tot. I sobretot a la nit no sopar gaire, sopar d’hora, esperar sempre un parell d’hores per anar a dormir perquè hagis pogut fer una mica de digestió.Però l’alimentació ha de ser sana, eliminant productes molt salats, molt condimentats, l’alcohol, l’excés de cafè i, sobretot, eliminar el tabac.