Salut i medicina

Símptomes del càncer de colon. Descobreix-los i controla’ls

El càncer de colon

És el càncer més freqüent a Espanya, tant entre els homes com entre les dones, i s’estima que el 2023 se’n diagnosticaran més de 40.000 casos nous (segon l’Associació Espanyola contra el Càncer). Aquesta xifra situa el nostre país per sota de la mitjana dels països de la Unió Europea. Així mateix, la supervivència a cinc anys dels malalts a Espanya és del 64 %, per sobre del 57 % a la resta d’Europa.

Una característica principal del càncer de colon és que és insidiós; dit altrament, en general manifesta símptomes lleus que fàcilment es confonen amb els d’altres malalties menys greus. Per aquesta raó és fonamental seguir els programes de detecció del Ministeri de Sanitat i de les conselleries corresponents a les comunitats autònomes.

Normalment comença amb la formació d’un pòlip benigne (una espècie de berruga) que creix a dins de l’intestí. Amb el temps es pot transformar, esdevenir maligne i fer-se gros fins al punt de perforar la paret de l’intestí. D’aquí es pot estendre a altres òrgans, on s’instal·len les cèl·lules cancerígenes, i fer metàstasi.

Quins símptomes té

Tal com explicàvem, els símptomes del càncer de colon solen ser lleus i poc definits, cosa que dificulta de fer-ne un diagnòstic primerenc. Actualment no es detecta el càncer de colon en el 85 % dels pacients fins que no s’ha infiltrat a la paret de l’intestí.

Els pacients poden tenir alteracions generals com ara:

  • Anèmia, més o menys important
  • Fatiga o cansament
  • Manca de gana
  • Pèrdua de pes

Els altres símptomes associats amb el càncer de color afecten l’aparell digestiu i són:

  • Dolors abdominals vagues i indefinits
  • Còlics abdominals
  • Canvis en les defecacions. Femta tova i freqüent
  • Restrenyiment, de vegades alternat amb diarrea
  • Aparició de sang o de mocs en la femta

El problema és que aquests símptomes no són exclusius del càncer de colon, i això en fa més difícil el diagnòstic.

Quan el càncer se situa al recte, a banda dels símptomes descrits, podem tenir urgència per defecar, tenesme (o sensació de buidada incompleta), dolor durant la deposició i fluix de sang pel recte.

Quines altres malalties tenen símptomes semblants

Segons el símptoma:

  • El fluix de sang pel recte: es tracta d’un símptoma força freqüent. Si és sang vermella no relacionada amb la deposició (es taca la roba interior entre una deposició i una altra), sol tenir origen en les hemorroides. Ara bé, si la sang apareix amb la femta, potser indica malalties com ara els diverticles, manca de reg al colon, angiomes (alteracions a les venes) o colitis. En qualsevol cas, cal anar al metge amb urgència.
  • Dolor abdominal: hi ha, literalment, dotzenes de causes per tenir dolor abdominal, i la darrera cosa en què hem de pensar és el càncer. Tot i així, si el dolor no remet amb el temps, cal que un metge ho examini, i més encara si va acompanyat d’altres trastorns.
  • L’anèmia: també pot ser conseqüència de moltes malalties i, en general, no és gaire important. De tota manera, cal investigar-ho si la causa no és evident.
  • La diarrea: si dura gaire també cal saber-ne el per què. Pot ser un símptoma de colitis ulcerosa, de la malaltia de Crohn, de la síndrome del colon irritable, de diverticles, de colitis isquèmica (manca de reg al colon) o de problemes d’absorció intestinal, entre d’altres.
people, healthcare and problem concept – unhappy woman suffering from stomach ache at home

Quins factors de risc hi ha

L’experiència ens diu que hi ha gent amb hàbits més proclius a l’aparició del càncer de colon, entre els quals una dieta:

  • Baixa en fibra (provinent de la fruita i la verdura)
  • Rica en greixos
  • Amb alt contingut de sucres refinats

Així doncs, es pensa que la dieta mediterrània, que inclou força fruita i verdura, és bona per prevenir el càncer de colon. També és recomanable de mantenir un pes adequat. D’altra banda, la ingesta diària d’una aspirina infantil pot tenir un efecte protector, encara l’hauria de prescriure un metge, per més innocu que sembli aquest fàrmac.

Les persones amb més propensió a tenir aquest càncer són:

  • Pacients amb pòlips al colon
  • Pacients de colitis ulcerosa de llarga durada
  • Persones amb antecedents familiars de càncer de colon en edats primerenques

Diagnòstic i tractament

La prova que determina si es té càncer de colon o no és una colonoscòpia, seguida d’una biòpsia. La colonoscòpia (exploració i obtenció d’una mostra de teixit sospitós a l’interior del colon), i la biòpsia posterior, que duu a terme un especialista anatomopatològic, permetran de decidir si el teixit és maligne o no.

Pel que fa al tractament, cal fer una extirpació completa amb un marge sa de la part de l’intestí on hi ha el tumor, si es vol guarir la malaltia. De vegades això pot obligar a fer una colostomia, que és la creació quirúrgica d’una obertura a l’abdomen per comunicar l’intestí amb l’exterior i permetre l’evacuació. La femta, en aquest cas, es recull dins una bossa. La colostomia pot ser definitiva o temporal; en el darrer cas es pot tancar amb una altra intervenció quirúrgica. Actualment els dispositius per fer la colostomia afavoreixen que el pacient faci una vida absolutament normal, fins i tot en els aspectes més íntims.