Salut i medicina

Quines 10 coses no s’han de ficar a la boca i quines 5 sí

morderse las uñas La personalitat és el principal tret d'atractiu personal, seguit del somriure, amb dents cuidades i netes. Amb tot, diuen que a la meitat de nosaltres no ens agraden les nostres dents. Unes dents sanes i boniques pot ser que no siguin fàcils d'aconseguir, però hi ha coses molt senzilles que es poden fer en el camí. Per exemple, hem d'evitar ficar-nos a la boca objectes del dia a dia. A continuació revelem 10 coses que mai hauríem de ficar-nos a la boca, segons el Dr. Mark Hughes, de la Harley St. Dental Clinic, a Londres; també ens diu quines 5 coses (alguna de sorprenent), al contrari, són recomanables.

Què NO hem de ficar-nos a la boca

1. Ungles Mossegar-se les ungles pot debilitar les dents més del que es creu. I això comporta problemes, i encara més si l'hàbit es prolonga en el temps. A més, tampoc no és bo per a les ungles. 2. Llapis Mossegar el llapis és el mateix cas que les ungles. Pot provocar un mal hàbit nocturn de cruixir les dents, fet que fa malbé la dentadura, per descomptat. Però també és dolent per als músculs i les articulacions de la mandíbula, per un excés d'ús. 3. Tabac (de mastegar) Encara que a Espanya està pràcticament oblidat mastegar tabac, i d'altres substàncies semblants, es continua fent a altres països. El tabac —cal repetir-ho— és un cancerigen potent i incrementa significativament el risc de càncers de boca, de llengua, etc. 4. Obrir ampolles amb les dents Hi ha gent que ho fa, bé per demostrar la seva força, bé perquè no tenen un obridor a mà. En el millor dels casos, es pot trencar alguna dent. I si les coses es torcen, pot provocar una lesió seriosa a la cara o al coll. 5. Xocolata congelada Està molt dur. Tant, que pot trencar una dent, una corona, una funda, un empastament... 6. Nueces de areca També conegudes com de bètel. Són el fruit de la palma d'areca, originària del sud d'Àsia i el Pacífic, i provoquen una sensació de plaer, ja que alliberen alcaloides estimulants. Són addictives i, a més, cancerígenes. 7. Un raspall de dents aliè Que transmetrà eficaçment els bacteris bucals que tingui el seu propietari amb el risc de provocar malalties a les genives. cepillos de dientes 8. Cigarros puros y whisky Qui fuma purs i veu whisky amb molta freqüència, pot incrementar el risc de càncers orals. 9. Sexe oral sense protecció Fa molts anys, Michael Douglas va dir que el seu càncer de gola era conseqüència de practicar sexe oral, te'n recordes? En efecte, el sexe oral pot transmetre el VPH, o virus del papil·loma humà. Les aftes (aquestes nacres tan doloroses) i altres problemes bucals estan incrementant els casos de càncers orals en dones de menys de 25 anys. 10. El suc de llimona És molt àcid, i si en beus amb molta freqüència, pot fer que es deteriori l'esmalt de les teves dents.

Coses que SÍ ens hem de ficar a la boca

1. Un nou raspall de dents Els dentistes recomanen canviar cada tres mesos el raspall de dents. Hi ha diversos estudis que demostren que les cerres fetes malbé redueixen significativament l'efecte del raspallat. 2. El formatge En quantitats moderades, és clar. Després d'uns dolços, un menjar o una beguda àcida, un tros de formatge, com ara el manxego, a més de resultar un complement magnífic de l'àpat, pot ajudar a neutralitzar l'acidesa. 3. Pasta de dents fluorada Segons molts estudis, el fluor protegeix en gran mesura contra la càries. 4. Un raspall per a la llengua Gairebé tots els problemes del mal alè (fins al 90%) provenen de residus d'aliments a la llengua. Per tant, raspallar-se-la pot ajudar a prevenir l'halitosi (o mal alè). 5. Aigua Beure aigua i mantenir-se adequadament hidratat —sobretot a l'estiu— té nombrosos beneficis per a la salut.