Fills, Vida de Parella

Quina funció compleix l’obstetra durant l’embaràs?

ecografía prenatal

La funció de l’obstetra és molt àmplia i es converteix en essencial durant l’embaràs, ja que és el professional encarregat d’acompanyar la dona durant la gestació, el part i el puerperi, tant en gestacions normals com en les que presenten alguna complicació.

L’obstetrícia

L’obstetrícia o tocologia és l’especialitat mèdica que s’ocupa de l’embaràs, el naixement i el puerperi o postpart (de la salut de la mare en els 40 dies posteriors al part), incloent les situacions de risc que requereixin una intervenció quirúrgica.

L’obstetra s’encarrega de la preparació integral de la maternitat per contribuir a la salut tant de la mare com del nadó, fent controls prenatals, accions de prevenció per a la bona salut reproductiva, i d’atenció al part i al postpart, incloent informació sobre les cures del nadó, higiene, alimentació, lactància i l’evolució del cos de l’embarassada durant la gestació. Aquest professional de la salut també pot rebre el nom de llevador o llevadora.

L’obstetra no només s’ocupa de la salut física de la mare i del nadó, sinó que també té cura dels factors psicològics i socials vinculats a aquest període tan especial de la maternitat, per la qual cosa la seva qualitat humana és tan important com la professional.

Hi ha diferència entre un/a ginecòleg/a i un/a obstetra?

En la medicina, aquesta branca sanitària se sol combinar amb la ginecologia sota l’especialitat de ginecologia i obstetrícia, ja que totes dues van de la mà. Però la seva funció és diferent. Mentre el ginecòleg s’encarrega de la revisió i tractament de les malalties relacionades amb els òrgans reproductius femenins (incloent-hi aspectes com ara la menstruació, els problemes reproductius o la menopausa), l’obstetra s’encarrega de les revisions periòdiques durant l’embaràs i de les possibles complicacions que puguin sorgir en aquest període (diabetis gestacional, preeclàmpsia…). Cal dir que tots els obstetres són ginecòlegs, però, encara que la majoria ho són, no tots els ginecòlegs són obstetres.

parto

Quin tipus de revisions fa l’obstetra?

Tot i que l’etapa de l’embaràs dura nou mesos, és recomanable fer una visita preconcepcional amb l’obstetra durant els mesos previs a la recerca del nadó per detectar i prevenir possibles alteracions que puguin influir en el desenvolupament normal de l’embaràs. Així, mitjançant un anàlisi de sang i d’orina prèvia es poden descartar infeccions de les vies urinàries, diabetis o malalties consanguínies (per això també ha de fer-les el futur pare).

Un cop es produeix l’embaràs, es fa una ecografia per calcular la possible data del part i, de forma periòdica, s’aniran fent més controls ecogràfics i diagnòstics, fins a la setmana 36, en què les visites han de ser més freqüents a causa de la imminència del part. A més, hi ha la possibilitat, en cas de dubtes, de fer altres proves complementàries de diagnòstic prenatal per identificar defectes congènits en el fetus o factors de risc de la mare (amniocentesi, biòpsies corials, biòpsies fetals, cordocentesi, etc.).

recién nacido

La Mútua General de Catalunya disposa d’un ampli quadre mèdic amb els millors especialistes en obstetrícia i ginecologia

Si tens contractada una assegurança de salut amb la Mútua General de Catalunya, pots estar tranquil. Disposes d’un ampli quadre facultatiu a tot Espanya que compta, només a Catalunya i Balears, amb més de 12.000 professionals, centres i clíniques.

Al nostre Centre Mèdic de Barcelona, ​​al carrer de Tuset 5-11, pots sol·licitar una consulta amb un especialista en obstetrícia i ginecologia per planificar un embaràs saludable i fer el seguiment de la gestació mitjançant visites mèdiques, proves analítiques, proves ecografies i altres proves complementàries de diagnòstic prenatal que garanteixin el benestar tant de la mare com del gestant.

Et convidem a veure la “càpsula de salut” de les cures durant l’embaràs, en què la Dra. Natalia García Montaner, especialista en ginecologia del Centre Mèdic, ens parla d’aquest període tan important en la vida de la dona.

Per a més informació, contacta amb nosaltres trucant al 93 414 36 00.