Alimentació i Nutrició

Propietats i beneficis del te matcha

té matcha

El te matcha està de moda. Com tot te verd, té propietats antioxidants que aporten un gran nombre de beneficis per a la salut: reforça el sistema immunològic, redueix els nivells de colesterol i sucre en la sang, afavoreix la digestió, ajuda a controlar la pressió sanguínia i a prevenir algunes malalties cardiovasculars. En què es diferencia del te verd tradicional?

Gairebé tots hem sentit a parlar últimament del te matcha i de les seves excel·lents propietats per a la salut. Per posar-nos en antecedents, aquesta varietat de te prové d’un procés exclusiu de cultiu de la Camellia sinensis, la planta de la qual també s’obté el te verd, el negre i el wulong. En japonès, matcha vol dir ‘te en pols’ i, a diferència del te verd tradicional, en el qual s’infusionen les fulles i es descarten abans de beure, el te matcha barreja en l’aigua tota la fulla convertida en pols, per la qual cosa es conserven tots els nutrients i antioxidants propis del te verd.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Propietats del te matcha

Les excel·lents propietats del te matcha provenen principalment de seu alt contingut en antioxidants, encara que també aporta altres beneficis saludables.

– El te verd conté catequines, un grup d’antioxidants polifenòlics. De totes elles, el gal·lat d’epicatequina és la que posseeix el poder antioxidant més alt i el matcha en conté 137 vegades més que el te verd tradicional. Alguns estudis han associat aquest polifenol concret a un efecte en el metabolisme que alenteix el creixement de cèl·lules cancerígenes.

matcha latte

– El seu gran poder antioxidant, 20 vegades superior al dels fruits vermells, prevé també l’envelliment cel·lular, alleuja processos inflamatoris com ara l’artritis, enforteix el sistema immunològic i prevé algunes malalties cròniques.

– El te matcha pot ajudar a augmentar l’energia i és una bona alternativa al cafè perquè conté aproximadament la meitat de cafeïna. A través de la L-teanina, un aminoàcid que manté alerta però relaxa, contrasta de manera efectiva els efectes no desitjats de la cafeïna i proporciona una sensació de benestar. A més, la cafeïna del matcha s’absorbeix lentament (6-8 hores) sense que es produeixi un augment del cortisol, com passa amb la cafeïna del cafè o la del te tradicional, sense augment de sucre en sang i sense augment de la insulina, la pressió arterial o la freqüència cardíaca. Per aquest motiu està especialment indicat per a diabètics.

– És una font de fibra fàcilment absorbible per l’organisme, de manera que millora la flora intestinal, el procés digestiu i prevé el restrenyiment. També és ric en vitamina C i el seu alt contingut en seleni, crom, zinc i magnesi prevé el deteriorament cognitiu, augmenta la concentració i la memòria.

– El te matcha és baix en calories i té propietats termogèniques que acceleren el metabolisme i ajuden a cremar greixos, per la qual cosa se li atorguen propietats per aprimar. Aquesta afirmació l’hem de prendre amb precaució, ja que els estudis relacionen aquesta pèrdua de pes a quantitats de te matcha enormement superiors a les que es consumeixen de forma habitual. En aquest sentit, sempre hem de tenir en compte que la millor manera de perdre pes és mitjançant l’adopció d’hàbits saludables: fer exercici regularment i mantenir una dieta adequada.

matcha reposteria

Com es prepara el te matcha?

La preparació d’una tassa de te matcha és simple: es dissolen dues culleradetes de la pols del te matcha en una mica d’aigua fins que es formi una pasta. A continuació afegim aigua bullint (80º) fins a completar la tassa. Com que el seu sabor és naturalment dolç no caldria afegir-hi cap edulcorant.

El te matcha també es pot incorporar en multitud de receptes, com ara en la rebosteria, en alguns plats salats o en el famós matchalatte (infusió freda de matcha amb llet).

En general, el te matcha té moltes propietats nutricionals i beneficis per a la salut, per la qual cosa és un excel·lent complement dins d’una dieta saludable.