Alimentació i Nutrició

Propietats dels festucs: Beneficis per a la salut que has de conèixer

Els festucs són fruita seca que s’han convertit en una de les principals opcions a l’hora de triar un aperitiu. Doncs aquest menja no sols té un sabor deliciós molt particular, sinó que a més a més reporta incomptables beneficis gràcies a les propietats dels festucs. Avui volem parlar-te d’ambdós aspectes. Si no coneixes el seu valor nutricional i els avantatges de consumir-lo per al teu organisme, en aquest article trobaràs informació sobre aquest tema.

Perfil nutricional dels festucs

Els festucs procedeixen de les zones muntanyenques d’Orient Mitjà, però es desconeix en quin moment van començar a ser consumits. En l’actualitat, la seva exportació es dirigeix a països de tot el món, però també les plantacions han canviat la seva ubicació, i fins i tot poden trobar-se a Espanya.

A més de per al seu excel·lent gust, que és el que ha fet que la seva popularitat s’hagi anat incrementant amb el pas dels segles, avui dia també sabem que el seu perfil nutricional és encara més interessant. A continuació et contem les dades més rellevants:

Proteïnes i fibra

Els festucs són una excel·lent font de proteïnes vegetals, per la qual cosa estan recomanats per a persones vegetarianes i veganes. A més, en ser rics en fibra, ajuden a mantenir la sacietat i a regular els nivells de sucre en sang. Si ets de picar entre hores, aquesta fruita seca és una excel·lent opció per a cuidar la salut mentre es mata el cuc.

Greixos saludables

El contingut en lípids és elevat, ja que giren entorn de 45 g per cada 100. Tanmateix, els greixos que contenen els festucs són saludables; són àcids grassos mono insaturats i poliinsaturats. Coneguts ambdós per la seva capacitat per a reduir el risc de malalties cardíaques.

Vitamines i minerals

Com a bona fruita seca, entre les propietats dels festucs no poden faltar les vitamines i els minerals essencials. Per exemple, vitamina A i E, el potassi, fòsfor i ferro, així com fitosterols i àcid fòlic. Tots aquests nutrients són fonamentals per al correcte funcionament de l’organisme.

Beneficis per a la salut cardiovascular

El seu gust és valorat per multitud de paladars, però les propietats dels festucs el superen amb escreix. Té un contingut molt alt de greixos insaturats, en concret mono insaturats, contribuent així a reduir els nivells de colesterol LDL en la sang, dels triglicèrids i de la pressió arterial.

Però els avantatges per a la salut cardiovascular no queden aquí. Gràcies als fitosterols, a l’àcid fòlic i a la vitamina E, el risc de patir malalties d’aquesta mena es redueix, a més de ser capaç de regular els nivells de sucre en la sang i així reduir el risc de patir diabetis de tipus 2. Al seu torn, els antioxidants amb els quals compte redueixen la inflamació i protegeixen les artèries.

Contribució a una dieta equilibrada

Però si no només et preocupa la salut del teu cor, sinó que vols beneficis per al teu benestar en general, els festucs també són una opció excel·lent per a mantenir una alimentació saludable i equilibrada.

Si bé tenen una aportació calòrica elevada a causa del contingut de lípids, en contrapartida són capaços de sadollar amb rapidesa. Això vol dir que amb tan sols un grapat, podràs beneficiar-te de les propietats dels festucs i limitar la ingesta total de calories, però deixaràs de tenir gana.

També, per la seva concentració de nutrients essencials, quan es consumeixen com a aperitiu o piscolabis, permeten obtenir una part considerable de les vitamines i minerals necessaris perquè l’organisme funcioni de manera òptima.

I si t’agrada l’exploració culinària, estàs de sort perquè els festucs es poden afegir a molts plats, des d’amanides fins a postres com ara els pastissos. Una enorme versatilitat que a més d’aportar gust, funciona també com a element decoratiu.

Impacte en la salut cerebral

La relació entre els festucs i la salut cerebral tampoc té desaprofitament. Aquesta fruita seca pot tenir un efecte positiu en el funcionament cognitiu i en la prevenció de malalties neurodegeneratives. I com ho aconsegueix? A través dels següents elements:

Antioxidants i salut cerebral

Els antioxidants en els festucs ajuden a protegir les cèl·lules cerebrals dels danys causats pels radicals lliures. Encara que ja indiquem que aquests serveixen per a prevenir la inflamació i protegir les artèries, també poden reduir el risc de malalties neurodegeneratives, com per exemple l’Alzheimer.

Vitamina B

La vitamina B present en els festucs és essencial per a la funció cerebral. En tenir una proporció elevada de compostos orgànics hidrosolubles, contribueix a la formació de neurotransmissors, que intervenen en el funcionament cognitiu, augmenta els nivells d’energia i optimisme i incrementa la concentració.

Antocianines

Les antocianines, així com les pro antocianidines i les flavones, tenen un efecte protector en el nostre cervell. Gràcies a això, la deterioració cognitiva s’alenteix fins a un 20%, sempre que se’n consumeixi una ració diària.

Així que ja saps, si vols protegir el teu cor, el teu cervell i la teva salut en general, afegeix un grapat de festucs al teu dia i comença a gaudir de les seves incomptables propietats.

Bibliografia

https://www.lavanguardia.com/comer/frutos-secos/20181029/452544127078/alimentos-propiedades-beneficios-valor-nutricional-pistachos.html

https://www.nationalgeographic.com.es/ciencia/los-beneficios-de-los-pistachos-para-la-salud-_19578