Salut i medicina

Peritonitis: Què és i com tractar-la?

peritonitis

El dolor abdominal és una causa molt comuna de visita al metge, especialment si es tracta d’un dolor molt agut. Un dolor abdominal pot ser generat per moltes causes: càncer, infecció gastrointestinal, restrenyiment, gasos, apendicitis, diverticles intestinals, càlculs renals, distensió muscular o peritonitis, per anomenar-ne algunes.

Cuidar la salut és molt important per a portar una vida saludable i tenir millor qualitat de vida i menys malalties. Per això, en l’article d’avui volem parlar sobre la inflamació del peritoneu, els seus símptomes, la prevenció i les cures per a aquesta patologia. 

Peritonitis: Què és?

Abans de parlar d’aquesta patologia, parlarem del peritoneu. Aquest és el teixit que recobreix la paret abdominal, que es troba entre el pit i la pelvis. Aquesta membrana consta de 2 capes: una exterior, el peritoneu parietal, i una interna que embolica a l’intestí prim i altres regions de l’abdomen. L’espai entre aquestes dues capes es coneix com a cavitat peritoneal. El peritoneu realitza moltes funcions importants com el suport i mobilitat dels òrgans abdominals, de barrera enfront de l’entrada de microorganismes nocius, de potent aïllant tèrmic i la comunicació sanguínia.

Aclarit això, entenem per peritonitis quan es produeix una inflamació del peritoneu. Aquesta inflamació pot ser provocada per bacteris o fongs. Aquesta malaltia generalitzada és una condició que pot arribar a ser molt greu, perquè es reporta una taxa de mortalitat que va del 13 al 43%. Això dependrà de si la infecció es tracta a temps, de si s’ha expandit per més parts del cos i de l’estadi previ de salut del pacient, entre altres. A continuació, veurem els tipus que existeixen d’aquesta patologia.

Peritonitis bacteriana espontània

Aquesta infecció és causada per un bacteri. Pot presentar-se quan la persona sofreix una malaltia hepàtica, com la cirrosi, o una malaltia renal.

Aquest tipus de patologia és la infecció del líquid ascític per un o més bacteris del líquid sense que existeixi cap infecció d’algun òrgan intraabdominal.

Peritonitis secundària

La peritonitis secundària es deu a un orifici o trencament dins d’un òrgan de l’abdomen o bé és causada per altres patologies.

Els bacteris ingressen al peritoneu a través d’una perforació en un òrgan del tracte digestiu. Aquesta perforació pot ser causada per una úlcera estomacal, un còlon perforat o per una lesió, com per exemple una ferida per arma de foc o arma blanca, o per la ingestió d’un cos estrany punxant.

Una altra possible causa d’aquesta mena de patologia és pel fet que la bilis o els elements químics que secreta el pàncrees es filtren cap al revestiment de la cavitat abdominal. Això és causat per una inflamació del pàncrees (pancreatitis).

També els tubs o catèters col·locats en l’abdomen (sondes alimentàries, diàlisi, etc.) poden arribar a causar aquest problema.

peritonitis

Símptomes d’aquesta malaltia

Els principals símptomes de la inflamació del peritoneu inclouen el dolor o la sensibilitat abdominal, inflor abdominal, febre, nàusees, vòmits, pèrdua d’apetit, diarrea, baixa producció d’orina, set, incapacitat per a defecar (paràlisi abdominal), fatiga, desorientació i taquicàrdia. En cas d’estar rebent diàlisi peritoneal, és important també parar esment al líquid de diàlisi. Cal preocupar-se quan:

● Està tèrbol o té un color inusual

● Té taques blanques

● Té brins o grumolls

● Té una olor inusual, especialment si l’àrea del voltant del catèter canvia de color o fa mal.

Depenent de cada cas, el pacient pot sofrir un, diversos o tots els símptomes esmentats. Així mateix, el quadre pot presentar-se de manera sobtada, considerant-se una peritonitis aguda o de manera gradual al llarg de diversos dies o setmanes, sent aleshores considerada una peritonitis crònica.

El principal perill o complicació d’aquesta afecció és que la infecció es produeixi en tot el cos (septicèmia), ja que al seu torn pot causar xoc, fallada orgànica múltiple i, fins i tot, la mort.

peritonitis

Prevenció i cures per a aquesta patologia

En qualsevol cas, sigui peritonitis bacteriana o peritonitis secundària, serà necessària l’hospitalització per a poder tractar la patologia. Per a la infecció, serà necessària la presa d’antibiòtics depenent del tipus d’infecció. Així mateix, podria ser necessària també una cirurgia per a extreure el teixit infectat, reparar la causa de la infecció i prevenir que la infecció es dissemini en el cas de perforació d’una víscera.

A més, depenent dels símptomes i del tractament rebut, pot ser convenient afegir al tractament analgèsics, líquids intravenosos, oxigen o transfusió de sang en alguns casos.

En cas de tenir un o diversos símptomes d’inflamació del peritoneu, és important acudir al metge per a poder començar el tractament com més aviat millor. En el cas d’aquesta patologia, el temps d’acció és molt important. Com més tardi a acudir al proveïdor de salut i començar el tractament, més perill hi haurà.

Bibliografia

https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/peritonitis/symptoms-causes/syc-20376247

https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001335.htm