Les persones joves s’estan exposant a quedar-se sords 30 anys abans que la generació dels seus pares

Índex de continguts

Escoltar música a gran volum i durant un temps perllongat pot produir una pèrdua severa i irreversible d’audició. Els reproductors mp3, l’excés de soroll en molts ambients (sales de cinema, discoteques, al carrer…) estan contribuint a incrementar els nivells de sordesa de forma prematura, sobretot en la gent jove, fins al punt que aquest col·lectiu s’està exposant a quedar-se sord 30 anys abans que la generació dels seus pares.

Està demostrat que l’oïda interna, que és on es percep el so, té un nombre limitat de cèl·lules que no es restitueixen, el que significa que cada cèl·lula que es destrueix és capacitat auditiva que es perd. Així doncs, la millor recomanació per minimitzar la pèrdua d’audició és evitar o limitar en la mesura del possible l’exposició continuada a sorolls de forta intensitat

Màxim 80 decibels

Els adolescents coneixen els perills d’escoltar música a un volum excessiu i saben que haurien de prendre precaucions, però no acostumen a fer cas i prefereixen gaudir de la seva música preferida a tot volum. A més, si l’escolten amb els seus reproductors al carrer o en ambient sorollosos, la tendència es apujar el volum per a que el soroll no es solapi i interfereixi, incrementant, d’aquesta manera els decibels. Més de 89 és perjudicial, però moltes vegades, amb aquests petits aparells, es superen els 100 decibels, tot i que la legislació vigent limita a aquesta xifra el volum d’aquests aparells.

És important tenir en compte que:

  • Escoltar música a 100 decibels, només un quart d’hora, ja causa al 20% dels joves una reducció de capacitat auditiva.
  • També existeix un risc de pèrdua d’audició permanent escoltant música a més de 89 decibels, durant una hora, cada dia, durant 5 anys.
  • Aquesta pèrdua auditiva no és sempre evident des del principi i apareix anys després.

Els metges s’estan trobant casos de gent jove amb una pèrdua d’audició pròpia de les persones grans, un procés natural i inevitable que es dóna a partir dels 65 anys, en el 20% dels casos, i en el 80%, a partir dels 75 anys, però que ara s’està anticipant de manera preocupant.

A la natura no existeix cap so persistent que superi els 80 decibels, només a les cataractes, i al seu voltant no existeix vida animal superior. Els animals s’allunyen per protegir-se. En la nostra civilització, els nivells de soroll que generem de manera artificial superen amb escreix el que l’oïda humana pot tolerar. Un tub d’escapament d’un cotxe són 80 decibels, un concert de rock pot superar els 140 decibels, un equip de música o el soroll d’un avió poden superar els120 i inclús els 130 decibels.

Salut auditiva

Per evitar la pèrdua prematura d’oïda i també per tenir cura d’aquest delicat òrgan del nostre cos, és important no abusar dels auriculars a elevat volum, evitar els bastonets, ja que el seu ús és innecessari i fins i tot contraproduent, i fer-se revisions periòdiques amb el metge especialista. Netejar-se la cera de les orelles amb bastonets està totalment desaconsellat ja que la cera acompleix la seva funció de protecció i desapareix per si mateixa. El cerumen ajuda a combatre les infeccions i actua com a escut protector entre l’exterior i el timpà. Amb els bastonets l’únic que aconseguim és acumular el cerumen a l’interior i arriscar-nos a fer taps.