Alimentació i Nutrició

Beneficis de menjar castanyers i les seves propietats nutritivas

Beneficios de las castañas

És tardor i temps de castanyes. Són als boscos, a les botigues d’alimentació i als carrers, on en multitud de cantonades plenes de fum blanc, els quioscs de castanyes torrades ens atrauen amb la seva aroma. Si hi ha un fruit sec característic d’aquesta època sens dubte és aquest, encara que algunes de les seves propietats, com ara un baix nivell calòric (190 kcal. per cada 100 g), el diferencien dels altres i el fan especialment saludable per a pràcticament tothom. Et parlarem dels beneficis de menjar castanyes per a la teva salut.

Les castanyes són saludables?

Pot ser no ho sembla, però les castanyes són un aliment més que saludable per al nostre organisme. La part comestible de les castanyes és la part interior de color blanc i amb un to groguenc. I malgrat no ser un aliment que està en la nostra dieta de manera quotidiana, les seves propietats nutritives la abalan com un aliment digne d’això.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Propietats nutritives de les castanyes

Nutricionalment, per cada 100 grams de castanyes, 40 grams són aigua, 40 grams són hidrats de carboni, 5 grams són grasses i 4 grams són proteïnes. També tenen un alt contingut en fibra: 7 grams.

Per tant, es tracta d’un aliment amb un contingut en greixos molt reduït, la qual cosa la converteix en perfecte per als que segueixen una alimentació que restringeixi la seva ingesta. Referent als hidrats de carboni, la quantitat de sucres naturals és mínima. Dins dels diferents tipus de fruita seca que existeixen, és un dels més lleugers, i a més, compta amb l’avantatge que és ric en fibra, per la qual cosa contribueix a evitar problemes de restrenyiment.

En quant a l’aportació de vitamines i minerals, les castanyes aporten vitamina E, vitamines del grup B i àcid fòlic, i dins dels minerals, calci, magnesi, potassi, ferro, fòsfor, sodi, iode, seleni i zinc, que li proporcionen nombrosos beneficis per a la salut, com per exemple propietats antiinflamatòries i vasculars.

Tota aquesta aportació de nutrients converteixen a les castanyes en un aliment perfecte per a cuidar la salut, en particular per als qui necessiten una aportació energètica extra, com les dones lactants o els qui pateixen d’anèmia.

Beneficis de menjar castanyes

Funció cardioprotectora al nostre organisme

Les castanyes, com tots els fruits secs, contenen bons nivells de greixos saludables i àcids essencials Omega 3 i 6, que compleixen una funció cardioprotectora. A més, com que és un aliment d’origen vegetal no conté colesterol i el seu baix contingut en sodi i el seu alt contingut en potassi el fan apte per a les persones hipertenses.

Beneficios de las castañas

Ajuden a combatre l’obesitat

D’altra banda, un altre dels beneficis de les castanyes és que ajuda a combatre l’obesitat, ja que el seu alt contingut en fibra, aigua i hidrats de carboni el converteixen en un aliment saciant que aporta poques calories (un cartutx de 10 castanyes torrades té aproximadament 200 cal). Les persones diabètiques tampoc tenen restricció per menjar aquest fruit sec, ja que els hidrats de carboni són d’absorció lenta i no produeixen pics de sucre en la sang.

Prevenen les enfermetats cardiovasculars

A més, hi ha estudis que apunten que les castanyes tenen propietats antiinflamatòries i antioxidants, que prevenen les malalties cardiovasculars.

Estimulació del sistema nerviós

L’alt contingut en minerals i vitamines del grup B que són presents en les castanyes, les converteixen en un aliment amb un efecte protector del sistema nerviós i que afavoreix el seu bon funcionament. Això significa que contribueix a reduir el risc de patir malalties o alteracions neurològiques.

Alta quantitat en fibra

Altres beneficis saludables de les castanyes ens vénen donats per la seva alta quantitat de fibra, que ajuda a realitzar digestions lleugeres i cuida la flora i el trànsit intestinal, cosa que millora el nostre sistema immunològic i prevé problemes de restrenyiment i altres de més greus de l’intestí gros, com ara el càncer de còlon.

En aquest sentit hem de dir que les castanyes crues són una mica més indigestes pel seu contingut en tanins, així que hem de menjar-ne en menor quantitat i mastegant bé si fem per aquesta opció en comptes de torrades o bullides. I no hem d’oblidar que la farina de castanya no conté gluten, per la qual cosa és apta per a aquest tipus de dietes.

Aportació mineral de les castanyers

La seva aportació en minerals, com ara el calci, el fòsfor i el magnesi, beneficien la cura de les dents i la salut òssia, de manera que el consum de castanyes és molt recomanable en els nens, la gent gran i les dones, especialment després de la menopausa. Com que la proteïna vegetal conté tots els aminoàcids essencials, a més d’aquests grups de població, el consum també està especialment indicat per als vegans i els esportistes.


Ideal com a complement en dietes veganes

La proteïna vegetal que es troba en les castanyes conté tots els aminoàcids essencials, i a més són riques en ferro. Gràcies a aquesta particularitat, no sols resulten molt beneficioses per a persones que pateixin d’anèmia o de falta d’energia, sinó que estan especialment indicada per a les persones veganes i/o les esportistes.

Beneficios de las castañas

Aprofita aquesta temporada i gaudeix-ne en família i amb els amics, ja sigui en la tradicional castanyada o en qualsevol altre moment. Tenen molts beneficis per a la salut i, a més, són boníssimes!