Salut i medicina

Parlem de la menopausa

La menopausa és un període de transició que experimenta la dona entre la fi de la seva etapa reproductiva i el començament de la no reproductiva, i que ve determinada per un descens dels nivells d’estrògens en els ovaris. Avui parlem de la menopausa amb la doctora Rosa Porqueras, especialista en ginecologia del Centre Mèdic MGC, i de com afecten la dona els canvis en aquesta etapa de la seva vida.

Què és la menopausa? La menopausa com a tal és el cessament de les menstruacions. Les dones neixen amb una dotació fol·licular determinada genèticament, que són els òvuls immadurs, amb capacitat de madurar cada mes. Amb el pas del temps, arriba un moment en què aquests òvuls s’esgoten i l’ovari deixa de funcionar. Això va acompanyat d’una sèrie de símptomes que apareixen abans de l’última menstruació. Aquest període sol durar uns cinc anys i produeix molts canvis en l’aspecte físic i emocional.

A quina edat sol presentar-se? La menopausa se sol presentar, generalment, entre els 47 i els 55 anys. De mitjana, les dones espanyoles arriben al climateri cap als 50 anys. Aproximadament un 1% de les dones tenen una menopausa precoç, qualificada així per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) quan la funció ovàrica desapareix a edats inferiors als 40-45 anys.

Quins són els símptomes i quant de temps solen durar? Durant la menopausa es produeixen diversos canvis hormonals en la dona. Els estrògens són unes hormones que actuen en les cèl·lules i el descens dels seus nivells produeix molts canvis emocionals i físics que poden influir en la seva salut.

Els símptomes de la menopausa o del climateri (m’agrada més parlar del període climatèric), són diversos: irregularitat en les menstruacions, les sufocacions –el que anomenem la síndrome ovarioprivo–, mals de cap, augment de les infeccions urinàries, augment de pes , palpitacions, manca de concentració, descens de la libido i sequedat vaginal…, i també poden aparèixer o empitjorar les incontinències d’orina.

A mitjà termini, el símptoma més important que es manifesta en aquest període és l’atròfia vulvovaginal. I, a llarg termini, amb el pas dels anys i tenint en compte la menor presència d’estrògens, hem de vigilar molt el risc d’osteoporosi –perquè l’organisme perd capacitat per absorbir calci– i el risc cardiovascular, ja que el paper d’aquestes hormones també actua de forma determinant en el sistema circulatori. Per a una major seguretat i tranquil·litat, cal fer revisions mèdiques periòdiques durant el període de la menopausa. Les dones que pateixen ja hipertensió, diabetis o hipercolesterolèmia poden requerir de forma individualitzada un tractament farmacològic específic.

Els constants canvis hormonals de la menopausa comporten també una sèrie de canvis des de l’esfera psicològica, com ara irritabilitat, insomni, passar d’estats d’eufòria a estats de tristesa sense cap motiu… Sol ser un estat temporal, encara que en ocasions pot prolongar-se en el temps i, si no es tracten, pot derivar en una depressió.

Com es poden reduir els símptomes? El consell professional en aquesta època i l’adaptació d’hàbits saludables que millorin la nostra qualitat de vida són determinants per minimitzar els símptomes.

A més, a l’inici de la menopausa, que és quan afecta més la qualitat de vida, hi ha tractaments específics dirigits a disminuir la simptomatologia que presenten les dones. La teràpia hormonal és realment efectiva. Encara que algunes vegades s’ha posat en dubte, en tots els estudis que s’han desenvolupat s’ha comprovat que funciona, sobretot en les dones que presenten una menopausa precoç i en aquelles dones que realment tenen una simptomatologia que afecta molt a la seva qualitat de vida.

És important insistir que les dones hem de tenir cura del trofisme vaginal. De la mateixa manera que ens posem crema a la cara cada dia, també hem de tenir en compte que hem de tenir cura d’aquesta part tan important del nostre cos. Per a aquest problema també hi ha tractaments locals amb estrògens molt eficaços (només estan contraindicats en dones que tenen càncer de mama) que van francament bé per millorar la qualitat de vida, per augmentar la possibilitat de tenir relacions satisfactòries indolores i per millorar la simptomatologia urinària.