Salut i medicina, Sector assegurances

Hàbits per mantenir una bona salut auditiva

revisión audiológicaL'edat, infeccions o lesions del canal auditiu, l'exposició a volums massa alts o una higiene incorrecta de l'oïda poden afectar la salut auditiva i provocar patologies i pèrdua d'audició. La revisió audiològica periòdica és el primer pas per prevenir malalties a l'oïda, però també són importants els bons hàbits per mantenir en forma la salut auditiva.L'oïda és un òrgan molt sensible que està exposat de forma contínua a agents que poden danyar-la. Les malalties de l'oïda afecten el funcionament del sistema auditiu i poden ser causades per factors patògens, com ara virus i bacteris, lesions internes o deformacions congènites, i per altres factors externs, com ara l'exposició a sorolls forts o canvis bruscos de temperatura i pressió.Mal d'orella, supuració i pèrdua auditiva són símptomes comuns de les malalties de l'oïda, i algunes també poden afectar l'equilibri i provocar vertígens. Normalment no revesteixen gravetat i solen curar-se amb tractament, però si l'exposició a aquests agents nocius es perllonga en el temps, es pot produir una pèrdua progressiva de l'audició i, fins i tot, sordesa.El nostre paper en el manteniment d'una bona salut auditiva és clau, per això hem d'intentar seguir una sèrie de pautes o hàbits per a la cura de l'oïda:

Consells per mantenir una bona salut auditiva

madre lava la oreja a niña en la ducha
  • Mantenir una bona higiene de l'oïda. La neteja de l'oïda és fonamental i se centra bàsicament en la part externa. Com que la cera i la pell es desprenen i migren de manera natural cap a fora, l'orella es neteja per si mateixa, de manera que n'hi ha prou d’ensabonar i aclarir-la durant la dutxa i, en acabar, assecar-la amb el dit i la tovallola fins on s’arribi, sense intentar entrar dins del conducte. S'ha d'evitar l'ús de bastonets de cotó, ja que poden provocar lesions. A més, l'eliminació total de la cera amb aquest mètode deixa l'oïda desprotegida i fa més propensa l'acumulació de bacteris.
  • Controlar el volum dels dispositius d'àudio. Escoltar la televisió o la ràdio a un volum massa alt pot perjudicar l'audició. Tampoc no s'han d'utilitzar cascos i auriculars durant períodes prolongats de temps (l'OMS recomana que el temps d'ús diari no superi una hora i que el volum estigui per sota del 60%).
  • Protegir-se dels sorolls massa forts. Exposar-se a un soroll excessiu pot danyar la salut auditiva. Si es viu a la ciutat, és més que probable que hi hagi contaminació acústica, per la qual cosa s'ha d'intentar aïllar el soroll, almenys dins de la llar. D'altra banda, a partir dels 65 decibels l'oïda comença a notar molèsties, per la qual cosa és aconsellable utilitzar protectors acústics en els casos en què es treballa amb equips sorollosos i, fins i tot, als concerts, on el volum és massa elevat.
Hombre escuchando música con auriculares
  • Si som propensos a les infeccions d'oïda, a l'estiu, quan ens banyem opractiquem esports aquàtics, també és recomanable l'ús de protectors a l'aigua.
  • Tenir cura de l’oïda en situacions sensibles. Les grips, els refredats i les al·lèrgies poden provocar infeccions que produeixin molèsties i una pèrdua auditiva temporal, de manera que s'han de tractar perquè desapareguin com més aviat millor i evitar conseqüències més greus. També cal anar amb compte amb la pressió a les orelles, per exemple quan ens moquem massa fort o viatgem amb avió, i amb els canvis bruscos de temperatura.
  • Utilitzar sempre productes i medicaments prescrits. Si es vol utilitzar algun producte per a la neteja de l'oïda, ha de ser una solució líquida prescrita específicament per un professional. Tampoc no s'ha de recórrer a l'automedicació quan tenim alguna molèstia a l'orella. Sempre hem d'acudir a l'especialista.

La importància de la revisió audiològica

Com succeeix amb altres assumptes de salut, gran part de les persones solen esperar a tenir símptomes per acudir a un otorrinolaringòleg o un especialista de l'audició, de manera que en aquest moment la patologia ja està avançada. És important tenir present que la revisió audiològica periòdica és un pas imprescindible per a tenir cura de la salut auditiva, perquè la prevenció és fonamental per evitar malalties a l'orella: com més aviat es detecti qualsevol problema, abans es pot establir un tractament que ho solucioni i eviti altres patologies que, a la llarga, puguin tenir conseqüències més greus i irreversibles.L'edat és un factor que influeix en el funcionament del sistema auditiu i és a partir dels 50 anys quan sol disminuir de manera natural la capacitat auditiva, de manera que la revisió audiològica rutinària és necessària a partir d'aquesta edat. No obstant això, és recomanable fer-se una anàlisi auditiva periòdica a qualsevol edat.salud auditiva audiometríaTambé és recomanable que les persones que tinguin tendència a tenir taps de cera o pell dins el conducte acudeixin una o dues vegades a l'any a l'otorrinolaringòleg per fer una neteja amb els mitjans i les eines adequades, sobretot abans de l'estiu per evitar l'acumulació d'humitat que pot causar infeccions, i prescriure un tractament si és necessari.Amb l'assegurança de salut de la Mútua General de Catalunya tens coberta una revisió mèdica anual completa, que inclou una revisió auditiva.I recorda que, si ets mutualista, al nostre Centre Mèdic tens a la teva disposició aquesta i altres 18 especialitats, a més d'altres serveis assistencials que et faciliten una atenció ràpida, segura i adient, com ara l'atenció mèdica immediata o la infermeria assistencial permanent.Coneix tots els avantatges que t'ofereix tenir una assegurança de salut de la Mútua General de Catalunya. Informa't!