Salut i medicina

Grans per excés de sucre: Com afecta el sucre a la pell?

La nostra alimentació repercuteix directament en el funcionament del nostre organisme. En l’actualitat, ja existeixen multitud d’estudis relatius a l’impacte que tenen les farines refinades o el sucre en la salut. Si bé aquest impacte no sol ser visible, n’existeix una excepció, i aquesta és la pell. L’envelliment prematur o els grans per excés de sucre són problemes cada vegada més freqüents. En aquest article, podràs conèixer el perquè d’aquesta repercussió en el nostre aspecte i com podem cuidar-nos.

Importància de la relació entre la dieta i la pell

Hi ha aliments com les fruites i les verdures que tenen antioxidants. Per tant, tenen un impacte positiu en la pell. No obstant això, també pot succeir l’oposat. És a dir, que el que ingerim repercuteixi de manera negativa sobre el nostre aspecte.

La pell és l’òrgan més gran del cos i actua com a reflex de la nostra salut interna. En conseqüència, una dieta equilibrada i saludable és essencial per a mantenir-la en bones condicions.

Els efectes del sucre en la salut de la pell

El sucre és present en pràcticament tots els aliments que ingerim, sigui de manera natural o artificial. Tanmateix, cal distingir entre sucres intrínsecs i lliures. Els primers són aquells que ja porten els aliments sense ser alterats, com per exemple la fruita. Dins dels segons s’inclouen tant els sucres afegits i els refinats, com també la modificació dels intrínsecs, com serien els sucs.

L’impacte del sucre en la pell

Com l’excés de sucre pot contribuir als grans i problemes cutanis?

El consum excessiu de sucre pot desencadenar la producció de seu en la pell. Amb el temps, aquest obstrueix els porus, i com que no poden respirar, es produeix l’aparició de l’acne. D’altra banda, a més dels grans per excés de sucre, aquest pot provocar desequilibris hormonals, que al seu torn, contribueixen al desenvolupament de problemes cutanis. Es forma així un cercle viciós.

La connexió entre el sucre i la inflamació cutània

La inflamació és una resposta natural del nostre organisme enfront de diverses agressions. No obstant això, pot veure’s incrementada per l’excés de sucre en la sang i afectar de manera directa a la pell. Amb això, es poden agreujar condicions inflamatòries com l’acne i fer que siguin més difícils de tractar.

Com pot el sucre agreujar afeccions dermatològiques com l’acne?

El sucre pot empitjorar l’acne en elevar els nivells d’insulina en el cos, la qual cosa al seu torn desencadena una cascada de respostes hormonals que afavoreixen la producció de seu i la inflamació. Com hem indicat, aquests dos components repercuteixen directament en el desenvolupament de l’acne, que no deixa de ser una infecció per l’acumulació de cèl·lules mortes i greix.

Sucre i envelliment prematur de la pell

Efectes del sucre en la producció de col·lagen i elastina

A més de l’aparició de grans per excés de sucre, l’envelliment prematur és un altre dels problemes cutanis dels quals aquella és responsable. L’explicació es troba en un procés anomenat glicació, que significa que el sucre que circula per la sang s’adhereix a una proteïna i forma molècules que són nocives.

En particular, afecten el col·lagen i l’elastina, que són dues proteïnes que s’encarreguen de mantenir la pell sana. Ambdues es trenquen per l’efecte de la glicació; i en conseqüència, apareixen arrugues fines i la pell es torna flàccida.

Arrugues, línies fines i el paper del sucre en l’envelliment de la pell

El col·lagen i l’elastina són proteïnes essencials per a mantenir l’elasticitat i fermesa de la pell. Per consegüent, en veure’s danyades apareix l’envelliment prematur, que es caracteritza per les línies fines. A més a més, la pell perd resistència i es fa més propensa als senyals visibles de l’envelliment cutani.

Com reduir el consum de sucre per a millorar la salut cutània

Identificar fonts ocultes de sucre en la dieta

Per a reduir el consum de sucre, és crucial saber identificar les fonts ocultes d’aquest ingredient en la nostra dieta diària. Tendim a pensar que els únics aliments perjudicials són la brioixeria industrial, però sorprenentment, qualsevol aliment processat pot tenir quantitats elevades d’aquest ingredient.

Consells per a una alimentació equilibrada i amigable amb la pell

Adoptar una dieta equilibrada rica en fruites, verdures, proteïnes magres i grans sencers pot millorar significativament l’aspecte de la nostra pell, així com la salut en general. Per a evitar els esmentats sucres lliures, també es recomana consumir les fruites senceres en lloc d’en sucs.

Una altra mesura interessant és la d’utilitzar les aplicacions per a mòbils que escanegen els codis dels productes. Algunes se centren a indicar els additius que són perjudicials i la seva repercussió, mentre que unes altres mostren si els nivells de sucres i altres components són massa elevats.

Estratègies per a mantenir una pell saludable

Importància de la hidratació i cura de la pell

Al costat dels consells esmentats, mantenir la pell ben hidratada és essencial per a la salut de la pell. Beure suficient aigua i utilitzar productes hidratants permet mantenir la pell flexible i resistent. A més, és important netejar-la amb regularitat, per a eliminar l’excés de seu i les impureses que podrien obstruir els porus.

Ingredients i productes recomanats per a la pell propensa a grans a causa del sucre

Si consumeixes altes quantitats de sucre i aquest està afectant la teva pell, has d’optar per productes que siguin no comedògens o lliures d’agents grassos. Han de contenir ingredients com l’àcid salicílic o el peròxid de benzoïl, coneguts per les seves propietats per a combatre l’acne i els grans.

La importància de la consulta amb un dermatòleg

Quan buscar ajuda professional per a problemes cutanis relacionats amb el sucre

Les recomanacions ofertes per a tractar o evitar els grans per excés de sucre no deixen de ser una guia senzilla per a abordar aquesta afecció. Si després de canviar l’alimentació, la pell no millora, l’ideal és consultar sempre amb un especialista. En aquesta visita, es podrà fer un estudi dels hàbits i de la pell, per a determinar amb exactitud les causes dels problemes cutanis i oferir una solució personalitzada.

Tractaments i solucions disponibles

Existeixen molts tractaments per a la pell; des de teràpies tòpiques fins a procediments mèdics. Per exemple, pílings químics, teràpies amb làser i medicaments específics per a l’acne. Però en qualsevol cas, aquestes solucions han de ser determinades per un professional en la matèria, ja que dependran del perfil de cada pacient i del tipus o la gravetat de la seva afecció.

Bibliografia

https://mejorconsalud.as.com/efectos-del-consumo-de-azucar-en-piel/

https://www.ponds.com/mx/skinspiration/rejuvenecimiento-facial/como-afecta-el-azucar-en-tu-piel.html#:~:text=La%20glicaci%C3%B3n%20da%C3%B1a%20el%20col%C3%A1geno,y%20flacidez%20en%20la%20piel.