Salut i medicina

És bo de dormir amb les cames enlaire?

Una aproximació a la circulació venosa

La sang és responsable de portar l’energia a les cèl·lules del cos per mitjà de les arteries (circulació arterial) fins a les parts més remotes del cos, i se n’endú els residus. Tot seguit torna al cor per les venes (circulació venosa), va als pulmons, on ha d’alliberar els residus en forma de CO2, i es recarrega d’oxigen (l’energia) començant un cicle nou.

Centrem-nos en les cames. La sang viatja cap avall per les arteries, per efecte de la gravetat, del cor fins als dits dels peus. I, per tornar cap al cor en sentit contrari, ha de pujar vencent la força de la gravetat.

Per facilitar l’ascensió, les venes disposen d’unes vàlvules que permeten el pas de la sang sense que reculi. Si funcionen com cal, la sang no té problemes per circular cap amunt.

La resposta, doncs, sembla prou clara: sí, és bo de dormir amb les cames aixecades respecte del cos, perquè, en comptes de vèncer la gravetat, la circulació venosa aprofita la inclinació del cos.

Problemes d’una mala circulació venosa

Si les vàlvules no funcionen adequadament, no tota la sang torna al cor; s’acumula a les venes que s’inflen de manera gradual. Les més superficials s’acaben marcant: anomenem vàrius aquestes venes dilatades que són visibles.

Les causes que les vàlvules es deteriorin són:

  • L’envelliment
  • Estar-se dret molta estona cada dia
  • Haver patit episodis de trombosi venosa (obturació d’una vena) o de tromboflebitis
  • La dificultat de la tornada de la sang per via venosa al cor durant l’embaràs

Com cal actuar

És ben fàcil: només cal posar sota el matalàs, o damunt del somier, un coixí prou dur perquè el matalàs no l’esclafi, i així s’aixecarà de deu o quinze centímetres. Per això no sol funcionar de col·locar un coixí a sota de les cames, perquè s’acaba aixafant.

Una estona cada dia

Tothom sap l’efecte que fa mantenir les cames en una posició elevada. No únicament es té una sensació de lleugeresa a les cames, sinó que se sent una millora del benestar general. Dormir amb les cames una mica aixecades és bo, i encara més si les mantenim enlaire una estona o més d’una cada dia, durant quinze minuts aproximadament, perquè facilita globalment la circulació.