Salut i medicina

Encara dubtes? 10 raons per vacunar-te contra el COVID-19

Estem passant per una campanya de vacunació sense precedents, amb el món sencer tractant de protegir-se davant d’aquesta nova amenaça que és la pandèmia creada pel COVID-19. Si encara no t’has vacunat o si tens dubtes de si fer-ho o no, aquí et donem deu raons que esperem que t’ajudin a prendre la decisió correcta: vacunar-te, és clar.

La vacuna no et farà agafar el virus

Et sembla una obvietat? No ho és. Encara se senten veus assegurant que la vacuna provoca la malaltia. Cap de les vacunes conté el virus complet, per tant no són no infeccioses. És segura fins i tot per a persones amb sistemes immunitaris molt debilitats.

No només per tu

La vacuna et protegirà contra el virus, és clar, però és important igualment que tu no puguis contagiar altres. Molta gent és molt vulnerable als efectes de la COVID-19 -com ara la gent gran o els que pateixen trastorns previs a la infecció- de manera que reduir el risc d’expandir la infecció ajuda globalment a la societat.

La vacuna és segura

Les vacunes s’han desenvolupat a una velocitat notable, fonamentalment perquè els governs han donat llum verda amb molta més celeritat del que és habitual. Això pot sonar a precipitació (interessos comercials, falta d’assajos clínics), però en el cas d’aquestes vacunes no hi ha hagut límits de diners, ni falta de voluntaris, ni -per desgràcia- casos de persones infectades en què comprovar l’efectivitat. Les vacunes aconseguides s’han provat en moltes més persones que qualsevol altra vacuna anterior, s’han desenvolupat amb tècniques depurades durant dècades i han passat per totes les fases requerides pels assajos clínics.

La vacuna no interfereix amb l’ADN

Alguns antivacunes han llançat la mentida que la vacuna interfereix amb el propi ADN del cos. És completament fals, de manera que pots estar tranquil.

Els seus efectes són generalment lleus

La majoria dels vacunats no pateix efectes secundaris o són molt lleus i de curta durada, de la mateixa manera que passa, per exemple, amb la vacuna anual de la grip. Alguns efectes reportats es deuen en realitat al sistema immunitari dels pacients, que reaccionava saludablement davant la vacuna, complint amb la seva obligació de lluitar contra un virus.

És gratuïta

Cap comentari afegir. Estar protegit contra un perillosíssim virus sense pagar un euro…

La vacuna funciona

Cap vacuna és efectiva a el cent per cent. Però s’ha constatat que el nivell de protecció de les vacunes és remarcable.

A Espanya hi ha autoritzades 4 vacunes: la de BioNtech Pfizer, la de Moderna, la d’AstraZeneca i la de Janssen. Les dades actuals de protecció de cadascuna davant del virus són variables, però totes elles s’aproximen a el 90% d’efectivitat o el superen.

La vacuna és per a tots

No conté ous ni productes animals, de manera que és vàlida per a persones de totes les creences.

És segura per a embarassades

Tant si estàs embarassada, creus que podries estar-ho, si estàs intentant quedar-te o si estàs en plena lactància, la vacuna és cent per cent segura per a tu i per al nadó.

Hi ha prou vacunes per a tots

La quantitat de dosis elaborades per a tothom és molt superior a la de qualsevol altra vacuna anterior, amb el que hi ha hagut lògiques faltes puntuals d’estoc. I per descomptat, és poc probable que es tornin a produir-se, tenint en compte, a més, que Espanya té aprovades 4 vacunes.