Alimentació i Nutrició

En què consisteix una alimentació saludable?

Alimentación saludable

Una alimentació saludable aporta a l’organisme els nutrients essencials i l’energia necessària per mantenir-se sa. Què hem de conèixer a l’hora de plantejar-nos la nostra dieta?

Al llarg de la història els aliments s’han utilitzat principalment per sobreviure perquè les persones consumien el que podien i el que tenien disponible. Els avenços en la investigació, el fàcil accés i la gran disponibilitat d’aliments que tenim avui en dia als països desenvolupats, és el que ha permès relacionar l’alimentació i la salut i determinar que una dieta correcta fomenta la salut i prevé les malalties. De la mateixa manera, molts altres estudis relacionen l’alimentació amb algunes malalties cròniques, com ara les malalties cardiovasculars, la diabetis mellitus i l’obesitat.

Què és una alimentació saludable?

L’alimentació saludable és aquella que aporta a l’organisme els nutrients essencials i l’energia necessària per mantenir-se sa en el present i invertir en la salut del futur, prevenint les malalties.

Per poder plantejar una dieta correcta i saber què menjar i en quina quantitat, cal tenir coneixements sobre l’alimentació i els aliments: segons la majoria dels especialistes en nutrició, no és que hi hagi aliments bons i dolents, és que segons com els combinem aconseguim dietes saludables i dietes poc sanes.

Alimentación saludable

El doctor Antonio Escribano, especialista en endocrinologia i nutrició, ens explica que els aliments es classifiquen en energètics, plàstics i reguladors i, atenent a aquestes propietats, es classifiquen en set grups:

  1. Làctics (llet, formatge, iogurt)
  2. Carns, peixos, ous
  3. Patates, llegums, fruits secs
  4. Verdures i hortalisses
  5. Fruites
  6. Cereals i sucres
  7. Olis i greixos

Una alimentació sana i saludable, ens explica el doctor, en primer lloc ha de combinar diversos aliments de cada un dels 7 grups en una determinada seqüència i una organització senzilla que estableix la clau “qualitativa” i saludable de l’alimentació.

I un cop establerta l’organització dels aliments, també hem de pensar en les quantitats apropiades. En general, sempre hem de seguir la mateixa recomanació: la moderació. L’ideal és que la quantitat d’energia que obtenim a través de l’alimentació es correspongui al nostre nivell d’activitat.

Consells per a una dieta saludable

El primer que hem de tenir en compte és que una dieta saludable pot variar durant les diferents etapes de la vida: no tenim les mateixes necessitats nutricionals en la infància, que quan som adults o a la tercera edat. I també pot variar segons les nostres circumstàncies personals i el nostre nivell d’activitat: durant l’embaràs, si realitzem esport d’alt nivell, etc. Si tenim qualsevol dubte, el millor és consultar amb el nostre metge o nutricionista perquè ens doni les pautes adequades personalitzades a la nostra situació i estil de vida.

Alimentación saludable

Tot i que les necessitats nutricionals de cada persona siguin diferents, per a un adult sa sempre és recomanable augmentar el consum de fruites i hortalisses (5 racions variades al dia) i d’hidrats de carboni que obtenim d’aliments com les fècules i els integrals (arròs, cereals , pa…). També és convenient cuinar amb poca sal i que no més del 35% de les calories diàries s’obtinguin a través dels greixos.

També hem de procurar fer una dieta variada que no ens avorreixi, i per això podem provar diferents formes de cocció i utilitzar la creativitat per realitzar nous plats i variar la nostra dieta cada setmana. Això sí, tampoc hem d’oblidar que menjar és una experiència agradable, de manera que cal aprendre a assaborir els aliments i donar-nos un caprici de tant en tant.

La clau per gaudir d’un bon estat de salut és combinar una dieta saludable amb activitat física moderada, una bona hidratació i un descans correcte.