Salut i medicina

En què consisteix la tècnica Lasik?

refracción

Des de l’any 1991 s’han fet més de 28 milions de cirurgies Lasik al voltant del món, una tècnica per corregir els problemes de refracció de l’ull de forma ràpida, segura i indolora, amb la finalitat de millorar la visió i reduir la necessitat d’usar ulleres o lents de contacte.

Els defectes de refracció

La còrnia i el cristal·lí de l’ull han de refractar (inclinar) els raigs de llum de forma adequada perquè les imatges s’enfoquin a la retina i tinguem una visió clara. Si hi ha una diferència entre la curvatura de la còrnia i la longitud de l’ull, la imatge es veu borrosa, cosa que s’anomena un “error de refracció”. És llavors quan apareixen els casos de miopia (visió llunyana borrosa), hipermetropia (visió propera borrosa) i astigmatisme (visió propera i llunyana borrosa), que solen requerir l’ús d’ulleres o lents de contacte.

Què és la tècnica Lasik?

La tècnica Lasik (Laser assisted in Situ Keratomileusis) és un procediment ambulatori de cirurgia ocular que s’utilitza per tractar els defectes de refracció. El cirurgià oftalmòleg utilitza un làser de baixa potència (Excímer) per modificar de manera permanent la curvatura de la còrnia, de manera que les imatges s’enfoquin correctament a la retina i la visió sigui nítida. És una intervenció en tres passos, senzilla, ràpida, segura i que no sol causar cap tipus de molèstia en el pacient.

En un primer pas, el cirurgià utilitza un instrument especial (un microqueratom mecànic automatitzat d’última generació o un làser femtosegon) per aixecar de la còrnia una capa fina de teixit similar a una lent de contacte, denominat flap, i deixar exposada la zona de la còrnia on s’ha d’utilitzar el làser. Una frontissa al flap evita que se separi completament de la còrnia i permet que torni al seu lloc en acabar el procés.

En la segona fase del procediment s’utilitza el làser Excimer per modelar la part més gruixuda de la còrnia (estroma corneal) durant un període de temps que varia entre 5 i 45 segons, depenent del tipus i de la dimensió de la correcció. Abans de la intervenció, el pacient se sotmet a un examen exhaustiu del qual s’extreuen les dades necessàries per modificar la curvatura de la còrnia de forma personalitzada, que es transmeten al làser, de manera que aquest va vaporitzant el teixit necessari de forma controlada.

És una tècnica molt segura, ja que el mecanisme del làser Excimer utilitza un sistema de rastreig de l’ull que controla els petits moviments involuntaris, redirigint les pulsacions del làser a les coordenades que requereixen tractament, sense danyar els teixits adjacents ni generar calor residual.

Finalment, es baixa i es col·loca de nou el flap o teixit corneal en la posició inicial, que es torna a adherir de forma natural fins que sana.

La cirurgia Lasik és una intervenció senzilla. L’únic anestèsic utilitzat és un col·liri que adorm la superfície de l’ull i el procediment es porta a terme amb el pacient despert, però es pot administrar algun medicament relaxant. En total, la intervenció sol durar 5 minuts per ull, i es poden corregir els dos ulls en una mateixa sessió.

El postoperatori és senzill i en la majoria de les persones la visió millora immediatament, encara que en alguns casos pot tardar uns quants dies a estabilitzar-se.

operación oftalmológica

Quines condicions són necessàries per a practicar aquesta cirurgia?

Abans de la cirurgia Lasik, el cirurgià especialista farà un examen ocular minuciós per assegurar que el pacient és apte per al tractament.

Ha de ser major d’edat, encara que és aconsellable utilitzar aquesta tècnica a partir dels 20 o 21 anys, ja que abans la refracció de l’ull no està totalment estabilitzada. També cal que el defecte de refracció pugui ser tractat amb aquesta tècnica làser i que les característiques de l’ull siguin adequades (el diàmetre de la pupil·la, el gruix de la còrnia o que no hi hagi irregularitats oculars). Finalment, la graduació de l’ull s’ha d’haver mantingut estable durant, almenys, un any.

La tècnica Lasik és una de les més utilitzades per corregir els defectes de refracció i és una de les preferides pels oftalmòlegs pel fet que és segura, precisa, poc agressiva i més econòmica per al pacient, que aconsegueix els resultats esperats de forma immediata.

Saps que la Mútua et cobreix la cirurgia dels defectes de refracció?

La Mútua, a diferència d’altres entitats asseguradores, cobreix íntegrament la cirurgia dels defectes de la refracció de l’ull.

La Mútua General de Catalunya posa a l’abast dels mutualistes la tècnica Lasik. Aquest mètode permet corregir la majoria de casos de miopia, hipermetropia i astigmatisme, mitjançant una intervenció indolora, de pocs minuts de durada i gràcies a la qual la recuperació visual és molt ràpida.

Aquesta cobertura ofereix als mutualistes:

  • Cobertura total en centres concertats quan el defecte refractiu iguala o supera les 5 diòptries per ull.
  • Preus franquiciats quan el defecte refractiu és inferior a 5 diòptries per ull.

Demana informació sense cap compromís a través del formulari o trucant al telèfon gratuït 93 414 36 00 (24h).