Salut i medicina

Els implants dentals

Quan tenim peces dentals absents o molt malmeses, la millor solució per a reposar-les i evitar problemes bucals són els implants dentals. Patricia-Jara López López, especialista en odontologia de la Clínica Belodonte, ens explica tot el que hem de saber sobre aquesta intervenció tan habitual avui dia, que assegura molt bons resultats estètics i saludables.

Què són els implants dentals i quin objectiu tenen? Un implant dental serveix per reposar una peça absent a la boca. Són cargols de titani biocompatibles que reemplacen les arrels i les dents absents. Sempre que sigui convenient, cal refer aquestes peces, perquè altrament podríem tenir problemes bucals, com ara una sobrecàrrega en les altres peces, problemes funcionals, tant de masticació com de pronunciació, o un desplaçament de les peces veïnes que faci que xoquin entre si. La millor opció, avui dia, per refer aquestes peces és l’implant, atès que és un sistema fix i no ens obliga a tocar altres peces sanes del pacient.

Què causa la pèrdua de la peça dental? L’implant és necessari normalment en pacients que no es fan revisions bucals. La recomanació és fer-ho cada sis mesos o cada any, segons el cas, perquè així l’odontòleg pot detectar qualsevol patologia a temps. La pèrdua de la dent pot ser una conseqüència de la manca de revisió, d’una mala higiene, de càries, de problemes periodontals… Per això és important detectar a temps tant les càries com les afeccions periodontals, de les genives.

Com és el procés de col·locació d’un implant? Normalment és una intervenció senzilla. Primer es col·loca l’implant dental, que és el cargol que substitueix l’arrel de la peça absent. No sol ser un procediment gaire complicat. De la mateixa manera que un empastament, es realitza amb anestèsia local i sol tenir la mateixa durada, és a dir, uns vint o trenta minuts, però sempre depenent del pacient.

No és un procés gaire dolorós. Com que és una intervenció curta i s’utilitza anestèsia local, el pacient no sol notar res. En el postoperatori, com en qualsevol extracció dental o en qualsevol cirurgia, es pot inflar una mica o pot sortir algun hematoma lleu, però en general sol ser asimptomàtic. És normal que hi hagi una mica de molèsties, però sempre dependrà del pacient.

Després cal un procés d’osteointegració de tres o quatre mesos, en el qual el cargol se solda a l’os, i es prenen les mesures per fer una peça dental que va cargolada a aquest implant.

Generalment, tot i que sempre depèn del cas, el pacient no ha d’anar sense dents, sobretot si són dents estètiques, dents anteriors, de manera que se li col·loca una peça provisional.

Quants implants es poden fer en una mateixa sessió? Es poden fer implants de la boca completa quan el pacient té totes les absències dentàries o té les dents en molt mal estat i ja no són restaurables. En aquest cas, en una única cirurgia es poden retirar totes les dents i es poden col·locar entre dotze i setze implants, depenent del cas.

No obstant això, de vegades, perquè no sigui traumàtic per al pacient, ja que els implants de boca completa són cirurgies llargues, d’entre dues i quatre hores, la intervenció es pot portar a terme juntament amb l’anestesista per fer una sedació conscient, sobretot si el pacient té por o fòbia al dentista. Així, el pacient està molt còmode en cada moment i no resulta gens traumàtic. Això es fa de forma habitual, sobretot en casos complexos. Els pacients estan encantats amb aquest aspecte perquè no senten dolor i no experimenten aquesta por quan hi ha una fòbia al dentista. Per tant, si un pacient té molta por a l’hora de col·locar-se implants dentals, que sàpiga que sempre tenim la solució de fer-ho amb l’anestesista sota una sedació conscient.

Tant si es fan implants individuals en peces estètiques com si es fan de boca completa, perquè el pacient no vagi sense dents durant els tres o quatre mesos del procés d’osteointegració, es posen càrregues immediates o pròtesis removibles perquè el pacient no vagi sense dents, de manera que no s’ha de preocupar en aquest sentit.

Quant de temps dura un implant? Es noten? L’implant dental no es nota perquè és una cosa fixa. El primer dia és possible, perquè el pacient ha passat molt de temps sense dent i, de sobte, nota alguna cosa on no hi havia res.

La durada de l’implant és relativa. En general és un procés a llarg termini, però pot dependre de diversos factors: del manteniment del mateix pacient, que vagi a les revisions quan li toquen, que tingui una bona higiene…

Són aptes per a tothom? Sempre cal conèixer l’estat de salut del pacient per determinar-ho. En principi no sol haver-hi contraindicacions absolutes, però l’especialista ha de valorar cada cas de manera particular: no només l’estat de salut general, sinó la viabilitat de la intervenció. Gràcies a les proves diagnòstiques amb què comptem, com ara l’escàner per a veure els ossos que té exactament el pacient, la intervenció és molt més segura que anys enrere.

En definitiva, és molt important que els pacients es facin una revisió cada sis mesos o cada any, perquè el dentista tingui un control sobre les dents i detecti al més aviat possible qualsevol problema. Perquè, en efecte, és ideal mantenir la dent del pacient, però arriba un moment en què això ja no és possible i cal prendre altres mesures.