Alimentació i Nutrició

Dieta i depressió

smily comprando-blocEl nombre de persones amb depressió ha augmentat considerablement en els darrers anys degut a diversos factors, incrementats per la crisis i els problemes econòmics. L’Organització Mundial de la Salut calcula que el 2020 la depressió serà la segona causa de discapacitat. En el tractament i la prevenció d’aquesta malaltia, la dieta també hi juga un paper important, donat que alguns nutrients com els àcids grassos omega 3 i els folats actuen de manera positiva sobre la depressió.

Els folats o vitamina B9 (àcid fòlic) i els àcids grassos omega 3 tenen una influència notable en l’estat d’ànim perquè afavoreixen l‘absorció de missatgers químics, com la serotonina, al cervell. La serotonina és un neurotransmissor que té gran influència sobre el sistema nerviós i que les persones amb depressió tenen amb nivells més baixos del que seria desitjable.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Els aliments recomanats per combatre la depressió i que contenen àcid fòlic són el llevat de cervesa, el suc de taronja o de llimona, els espinacs, les bledes , el bròquil, l’enciam, el fetge, el rovell de l’ou, la pinya i els plàtans. no ens oblidem d’incloure a la nostra dieta el peix blau (tonyina, salmó, sardines…) amb alta quantitat d’omega 3, així com les nous, riques en aquest nutrient. L’arròs, en la seva versió integral, també és recomanable perquè a més d’àcid fòlic, té un baix índex glucèmic, el que evita baixades de sucre i canvis d’humor.

A més de consumir aquests aliments, quines pautes alimentàries més es poden seguir? Una de les conseqüències habituals de la depressió es la manca de gana, la qual cosa pot comportar una disminució significativa del pes corporal. si la pèrdua de pes supera els cinc quilos sense haver realitzat cap dieta, s’haurà de tenir en compte i descartar possibles problemes mèdics. És important intentar seguir una rutina alimentària i no saltar-se àpats, per a que el cos no s’afebleixi més encara, i menjar aliments que ens aportin l’energia necessària. En general, portar una alimentació variada i saludable.